Circa 200 de mineri de la Paroseni refuza sa iasa din subteran, nemultumiti ca nu se preia carbunele
Aproximativ 200 de mineri din schimbul unu de la Mina Paroseni, sucursala a Societatii Nationale Inchideri Mine Valea Jiului, au refuzat dupa terminarea programului de lucru, sa iasa din subteran.
Oamenii sunt nemultumiti ca, de la inceputul saptamanii, Complexul Energetic Hunedoara - singura piata de desfacere pentru carbunele din Valea Jiului - nu le-a mai preluat huila.
Laszlo Domokos, presedintele Sindicatului Huila, de la Mina Paroseni: "Nemultumirea oamenilor este justificata si ne-au anuntat inca de la intrarea in put ca vor recurge la acest gest. In aceasta luna, Complexul Energetic Hunedoara a preluat doar o singura saptamana carbune de la noi, si atunci, doar pentru ca stiau ca am anuntat un miting de protest. Productia realizata pe aceasta luna este de doar 40 la suta, iar noi nu mai avem unde insiloza carbunele pe care l-am extras".
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Potrivit sursei citate, si cei circa 85 de ortaci care au intrat in schimbul doi au spus ca se vor alatura colegilor care au refuzat sa iasa din subteran.
Pe de alta parte, personalul de la suprafata - angajatii din birouri si de la ateliere - va ramane la locurile de munca dupa terminarea programului, in semn de solidaritate cu minerii blocati in subteran.
La randul lor, minerii din schimbul doi de la minele Petrila si Uricani au declarat ca vor ramane in subteran dupa ce isi termina programul.
Reprezentantii CEH afirma ca nu pot prelua carbune din Valea Jiului fiindca depozitele de la termocentralele Mintia si Paroseni sunt pline, iar energia electrica produsa de complex nu se vinde in aceasta perioada a anului, fiind scumpa.
La sfarsitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a facut un import de 455.000 de tone de carbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului, Daniel Andronache, releva ca nu era oportun.