Campioni la chiul. Elevii hunedoreni au adunat sute de mii de absente, in doar o luna
Elevii hunedoreni îşi menţin „performanţele” de până acum la capitolul absenţe. Reprezentanţii IŞJ încearcă diverse metode de a-i ţine pe elevi în unităţile de învăţământ.
Un nou record stabilit de elevii hunedoreni. Numai în luna noiembrie, aceştia au reuşit să strângă în cataloage aproximativ 400.000 de absenţe. Primii în topul chiulangiilor sunt elevii de la seral de la liceele tehnice din municipiul Deva, din Lupeni şi Vulcan. Chiar şi aşa, cele 400.000 de absenţe par a fi mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara.
Grupul Şcolar „Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic „Dragomir Hurmuzescu” şi Grupul Şcolar de Arte şi Meserii „Ion Mincu”, toate din Deva, conduc detaşat în clasamentul numărului de absenţe înregistrat de elevi luna trecută. Alături de acestea se află şi alte două licee din Valea Jiului. Conducerea IŞJ anunţă că va lua măsuri atât împotriva elevilor care fug de la ore, cât şi a conducerii şcolilor unde elevii înregistrează număr mare de absenţe, pentru a reduce acest fenomen.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
„Unităţile şcolare vor fi verificate în ce măsură şi-au îndeplinit sarcinile de a stopa chiulul. Sancţiunile acordate elevilor de liceu, care recidivează la capitolul absenţe nemotivate, pot ajunge până la exmatricularea acestora”, a declarat inspectorul general al IŞJ Hunedoara, Alexandru Lăutaru.
Şefii ISJ au mai adăugat că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul absenţelor nemotivate este relativ mai mic decât în acest an.
Profesorii se văd, de multe ori, în situaţia de a nu putea exmatricula un elev care are foarte multe absenţe nemotivate. Şi asta deoarece, în România, învăţământul obligatoriu este de zece clase, ceea ce interzice exmatricularea elevilor în primii zece ani de studiu. Potrivit reprezentanţilor IŞJ, elevii care au absentat nemotivat vor fi sancţionaţi gradual, în funcţie de numărul de absenţe acumulate. Pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar, la fiecare 10 absenţe nejustificate pe semestru, din totalul orelor de studiu, sau la 10 la sută absenţe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct. Doar elevii din învăţământ liceal, postliceal şi profesional, cu excepţia elevilor din învăţământul obligatoriu, pot fi exmatriculaţi sau li se pot acorda preavize de exmatriculare.