Tsipras a negat existenta unui "plan secret" de a scoate Grecia din zona euro si i-a luat apararea lui Varoufakis

Ultima actualizare: 03-08-2015 07:38
Alexis Tsipras - Agerpres

Premierul grec Alexis Tsipras a aparat vineri integritatea fostului sau ministru de finante Yanis Varoufakis, acuzat ca ar fi dorit iesirea tarii din zona euro, relateaza AFP.

Raspunzand unei intrebari in parlament, pusa de partidul de opozitie Pasok (socialist), premierul a declarat: "Varoufakis a facut probabil greseli, il puteti acuza pentru stilul sau, insa nu il puteti acuzat de coruptie”, cum a fost cazul unora dintre ministrii din fostele guverne elene.

“Daca doriti sa cautati raspunderi penale” trebuie sa cautati in guvernele anterioare, a mai spus Alexis Tsipras, relateaza Agerpres.

Yanis Varoufakis, care a demisionat la inceputul lunii iulie dupa ce s-a opus deciziei guvernului Tsipras de a negocia un nou imprumut insotit de continuarea politicii de austeritate, este acuzat ca ar fi elaborat un plan B pentru tara, vizand iesirea Greciei din zona euro.

Liderul partidului socialist Pasok, Fofi Gennimata, i-a cerut lui Alexis Tsipras sa dea explicatii in legatura cu intentiile fostului ministru si cu planul sau B, ale carui detalii au fost publicate recent de mass-media.

“Guvernul nu a avut niciun plan de Grexit, insa am cerut un plan de urgenta Ministerului de Finante” pentru a face fata amenintarilor unor cercuri europene care doreau la sfarsitul lunii iunie, in timpul intreruperii negocierilor dintre Atena si creditorii sai, iesirea Greciei din zona euro, a precizat Alexis Tsipras.

Aceste dezvaluiri au provocat nemultumiri in Grecia. Avocati, marea majoritate apropiati ai opozitiei de dreapta, potrivit presei, au depus plangeri impotriva lui Yanis Varoufakis, deputat al Syriza, acuzandu-l ca ar fi dorit sa distruga tara cu planul sau B.

Procurorul din Atena a trebuit sa trimita dosarul in parlament, unde o comisie urmeaza sa se pronunte in curand in legatura cu ridicarea sau nu a imunitatii parlamentare a fostului ministru de finante.

SYRIZA a decis desfasurarea unui congres extraordinar in septembrie

Comitetul central al partidului stangii radicale SYRIZA a votat joi noapte in favoarea desfasurarii unui congres extraordinar in septembrie, o propunere a prim-ministrului grec Alexis Tsipras pentru a defini o pozitie comuna fata de acordul cu creditorii, au anuntat surse din interiorul partidului.

Alexis Tsipras, care este de asemenea liderul SYRIZA, a facut aceasta propunere dimineata la deschiderea reuniunii comitetului central al partidului, aminteste AFP. Unii membri ai acestei formatiuni s-au opus acordului semnat de guvern la 13 iulie cu creditorii pentru un nou imprumut destinat Greciei, insotit de masuri de austeritate.

"O majoritate a votat in favoarea desfasurarii unui congres extraordinar in septembrie", a declarat pentru France Presse Costas Zachariades, membru al comitetului central, compus din 201 membri.

Data exacta a congresului nu a fost pentru moment precizata.

Dupa mai mult de douasprezece ore de dezbateri, comitetul central al SYRIZA a acceptat propunerea prim-ministrului si a respins-o pe cea a "Platformei stangii", un curent influent de adepti ai liniei dure in SYRIZA, precum si pe cea a altor grupuri disidente, care se opun acordului cu creditorii. Disidentii doreau un congres posibil chiar inainte de finalizarea acordului cu creditorii.

10 membri ai comitetului central au demisionat dupa reuniunea acestui comitet, potrivit lui Costas Zachariades.

La 15 si 22 iulie, treizeci din cei 149 de parlamentari SYRIZA au votat contra primelor reforme cerute de creditori si prim-ministrul nu mai dispune de o majoritate de 151 de parlamentari (din 300) pentru a aplica noul acord fara sprijinul celor trei partide de opozitie.

Decizia comitetului central al SYRIZA intervine in timp ce guvernul grec poarta negocieri cu inaltii reprezentanti ai creditorilor, UE, BCE si FMI, care au sosit in aceasta saptamana la Atena pentru a finaliza noul imprumut international pentru tara.

Acest acord ar trebui finalizat pana la 20 august.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO