Propunerile "veritabile" facute de Grecia creditorilor. Presedintele Consiliului European cere evitarea unui "Graccident"

×
Codul embed a fost copiat

Exista sperante pentru incheierea, in zilele urmatoare, a unui acord care sa evite intrarea Greciei in incapacitate de plata.

Ministrii de finante din Zona Euro se vor intalni din nou miercuri, dupa summitul de luni seara de la Bruxelles, unde au fost examinate ultimele propuneri facute de guvernul Tsipras. Pe care liderii europeni le-au gasit "incurajatoare". Atena propune taxe sporite pe veniturile mari si pe lux. De asemenea, cresteri de TVA pentru companii.

Vreo 200 de anarhisti au facut scandal, luni seara la Atena, furiosi ca mii de greci s-au adunat in Piata Syntagma, din centrul capitalei, pentru a cere mentinerea Greciei in Zona Euro. Intre timp, la Bruxelles, guvernul Tsipras venea cu noi propuneri pentru creditori.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European: "Vreau ca toate cartile sa fie puse pe masa. Vreau sa se incheie pokerul acesta politic. Liderii trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate pentru procesul politic, ca sa evitam cel mai grav scenariu - un incontrolabil si haotic "Graccident"."

In ceasul al 11-lea, Grecia a facut "primele propuneri veritabile", dupa numeroase saptamani, a admis presedintele Consiliului European.

Citește și
Alexis Tsipras - Getty
Alexis Tsipras: "Grexit nu poate fi o optiune. Ar fi inceputul sfarsitului zonei euro"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Francois Hollande, presedintele Frantei: "Am facut progrese in ultimele zile, ba chiar in ultimele ore. Guvernul grec a venit cu noi propuneri, mai precise, mai puternice."

Giorgos Stathakis, ministrul grec al economiei: "Vor fi noi taxe pe afaceri si pe bogatie, dar nu ne vom atinge de pensii si salarii."

Masuri "incurajatoare", dar care n-au fost "suficiente" pentru incheierea, inca de luni seara, a unui acord care sa evite intrarea Greciei in incapacitate de plata, cu consecinte imprevizibile, nu doar pentru greci ci si pentru intreaga Zona euro

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Acest summit nu poate avea decat un rol consultativ."

"Scopul nu este - si n-a fost niciodata - sa gasim un acord tehnic la un summit al zonei euro" - a explicat si purtatorul de cuvant al Consiliului european. "Obiectivul este o dezbatere franca intre lideri. Care va alimenta si, speram noi, va accelera discutiile cu caracter tehnic din zile care ne-au mai ramas."

Nu prea multe, insa. Actualul acord de finantare convenit de Atena cu troika creditorilor - Uniunea Europeana, Banca centrala europeana si FMI - se incheie pe 30 iunie. Si tot atunci este data limita pana la care Grecia trebuie sa plateasca catre FMI o transa uriasa de 1,6 miliarde de euro.

Mario Draghi: Bancile grecesti sunt sigure atata timp cat Grecia ramane in programul cu creditorii

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, l-a informat luni pe premierul grec Alexis Tsipras ca sistemul bancar din Grecia va ramane protejat atata timp cat Grecia ramane in programul de asistenta convenit cu creditorii internationali, a declarat luni seara un oficial elen pentru Reuters.

Cele patru mari banci grecesti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.

Ingrijorarile cu privire la stabilitatea sistemului bancar elen, care depinde in intregime de finantarea oferita de Banca centrala pentru a putea functiona, au crescut in ultima saptamana dupa ce retragerile de depozite au crescut pe fondul temerilor ca Guvernul de la Atena va impune restrictii asupra miscarilor de capital.

'Draghi l-a asigurat pe Tsipras ca sistemul bancar este in siguranta atata timp cat Grecia este in program', a declarat oficialul elen dupa reuniunea de la Bruxelles intre Mario Draghi si Alexis Tsipras. Cu toate acestea, Draghi a subliniat importanta ca Grecia sa ajunga la un acord cu creditorii internationali, printre care se numara si BCE, inainte de expirarea actualului program de asistenta, in data de 30 iunie.

Tot luni, Banca Centrala Europeana a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata bancilor grecesti cu doua miliarde de euro, aceasta fiind a treia majorare decisa in decurs de sase zile.

Sperantele cu privire la un acord intre Grecia si creditorii sai au crescut luni dupa ce autoritatile de la Atena au trimis un nou set de propuneri care au fost salutate de presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Continutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvaluit, insa premierul grec Alexis Tsipras a reafirmat ca discutiile pentru un acord cu creditorii vizeaza noul excedent bugetar primar, pensiile, pretul electricitatii si restabilirea 'normalitatii' in ceea ce priveste dreptul la un loc de munca.

De asemenea, Donald Tusk a anuntat ca o noua reuniune a ministrilor de Finante din zona euro va avea loc miercuri seara, la Bruxelles, pentru a obtine un acord intre Grecia si creditorii sai si a evita intrarea acestei tari in incapacitate de plata. Aceasta noua reuniune a Eurogrupului, care trebuie sa fie decisiva, va avea loc cu o zi inainte de summitul european de la Bruxelles.

In lipsa unui acord cu creditorii pana la sfarsitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi in imposibilitatea achitarii unei transe de 1,5 miliarde de euro catre FMI, ceea ce ar plasa-o in incapacitate de plata, si ar deschide o perioada de incertitudine puternica pentru intreaga zona euro.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Grexit 2015. Atena,
Grexit 2015. Atena, "primele propuneri adevarate". Tusk: Toate cartile sa fie pe masa, pentru a opri pokerul politic

Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogroup, confirma pesimisul asupra unui posibil acord intre Grecia si creditori astazi." Las in seama creditorilor decizia, dar propunerile Atenei au venit foarte tarziu".

Alexis Tsipras:
Alexis Tsipras: "Grexit nu poate fi o optiune. Ar fi inceputul sfarsitului zonei euro"

O iesire a Greciei din euro va insemna "inceputul sfarsitului zonei euro", a estimat premierul grec, Alexis Tsipras, intr-un interviu publicat vineri de cotidianul austriac Kurier, inaintea summitului extraordinar de luni, de la Bruxelles.

Grecia a primit ultimatum: trebuie sa plateasca 1.5 miliarde de dolari pana la sfarsitul lunii. Merkel:
Grecia a primit ultimatum: trebuie sa plateasca 1.5 miliarde de dolari pana la sfarsitul lunii. Merkel: "Daca vrei, poti"

Nicio perioada de gratie pentru Grecia. Trebuie sa-si plateasca transa de 1,5 miliarde de dolari catre FMI, chiar daca nu ajunge la un acord cu creditorii internationali pana la sfarsitul lunii.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.