Propunerile "veritabile" facute de Grecia creditorilor. Presedintele Consiliului European cere evitarea unui "Graccident"

Ultima actualizare: 26-06-2015 07:08

Exista sperante pentru incheierea, in zilele urmatoare, a unui acord care sa evite intrarea Greciei in incapacitate de plata.

Ministrii de finante din Zona Euro se vor intalni din nou miercuri, dupa summitul de luni seara de la Bruxelles, unde au fost examinate ultimele propuneri facute de guvernul Tsipras. Pe care liderii europeni le-au gasit "incurajatoare". Atena propune taxe sporite pe veniturile mari si pe lux. De asemenea, cresteri de TVA pentru companii.

Vreo 200 de anarhisti au facut scandal, luni seara la Atena, furiosi ca mii de greci s-au adunat in Piata Syntagma, din centrul capitalei, pentru a cere mentinerea Greciei in Zona Euro. Intre timp, la Bruxelles, guvernul Tsipras venea cu noi propuneri pentru creditori.

Donald Tusk, presedintele Consiliului European: "Vreau ca toate cartile sa fie puse pe masa. Vreau sa se incheie pokerul acesta politic. Liderii trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate pentru procesul politic, ca sa evitam cel mai grav scenariu - un incontrolabil si haotic "Graccident"."

In ceasul al 11-lea, Grecia a facut "primele propuneri veritabile", dupa numeroase saptamani, a admis presedintele Consiliului European.

Francois Hollande, presedintele Frantei: "Am facut progrese in ultimele zile, ba chiar in ultimele ore. Guvernul grec a venit cu noi propuneri, mai precise, mai puternice."

Giorgos Stathakis, ministrul grec al economiei: "Vor fi noi taxe pe afaceri si pe bogatie, dar nu ne vom atinge de pensii si salarii."

Masuri "incurajatoare", dar care n-au fost "suficiente" pentru incheierea, inca de luni seara, a unui acord care sa evite intrarea Greciei in incapacitate de plata, cu consecinte imprevizibile, nu doar pentru greci ci si pentru intreaga Zona euro

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Acest summit nu poate avea decat un rol consultativ."

"Scopul nu este - si n-a fost niciodata - sa gasim un acord tehnic la un summit al zonei euro" - a explicat si purtatorul de cuvant al Consiliului european. "Obiectivul este o dezbatere franca intre lideri. Care va alimenta si, speram noi, va accelera discutiile cu caracter tehnic din zile care ne-au mai ramas."

Nu prea multe, insa. Actualul acord de finantare convenit de Atena cu troika creditorilor - Uniunea Europeana, Banca centrala europeana si FMI - se incheie pe 30 iunie. Si tot atunci este data limita pana la care Grecia trebuie sa plateasca catre FMI o transa uriasa de 1,6 miliarde de euro.

Mario Draghi: Bancile grecesti sunt sigure atata timp cat Grecia ramane in programul cu creditorii

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, l-a informat luni pe premierul grec Alexis Tsipras ca sistemul bancar din Grecia va ramane protejat atata timp cat Grecia ramane in programul de asistenta convenit cu creditorii internationali, a declarat luni seara un oficial elen pentru Reuters.

Cele patru mari banci grecesti, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank si Eurobank, sunt prezente si pe piata din Romania.

Ingrijorarile cu privire la stabilitatea sistemului bancar elen, care depinde in intregime de finantarea oferita de Banca centrala pentru a putea functiona, au crescut in ultima saptamana dupa ce retragerile de depozite au crescut pe fondul temerilor ca Guvernul de la Atena va impune restrictii asupra miscarilor de capital.

'Draghi l-a asigurat pe Tsipras ca sistemul bancar este in siguranta atata timp cat Grecia este in program', a declarat oficialul elen dupa reuniunea de la Bruxelles intre Mario Draghi si Alexis Tsipras. Cu toate acestea, Draghi a subliniat importanta ca Grecia sa ajunga la un acord cu creditorii internationali, printre care se numara si BCE, inainte de expirarea actualului program de asistenta, in data de 30 iunie.

Tot luni, Banca Centrala Europeana a majorat plafonul liniei de finantare de urgenta (ELA) destinata bancilor grecesti cu doua miliarde de euro, aceasta fiind a treia majorare decisa in decurs de sase zile.

Sperantele cu privire la un acord intre Grecia si creditorii sai au crescut luni dupa ce autoritatile de la Atena au trimis un nou set de propuneri care au fost salutate de presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Continutul exact al noilor propuneri ale Greciei nu a fost dezvaluit, insa premierul grec Alexis Tsipras a reafirmat ca discutiile pentru un acord cu creditorii vizeaza noul excedent bugetar primar, pensiile, pretul electricitatii si restabilirea 'normalitatii' in ceea ce priveste dreptul la un loc de munca.

De asemenea, Donald Tusk a anuntat ca o noua reuniune a ministrilor de Finante din zona euro va avea loc miercuri seara, la Bruxelles, pentru a obtine un acord intre Grecia si creditorii sai si a evita intrarea acestei tari in incapacitate de plata. Aceasta noua reuniune a Eurogrupului, care trebuie sa fie decisiva, va avea loc cu o zi inainte de summitul european de la Bruxelles.

In lipsa unui acord cu creditorii pana la sfarsitul lunii iunie, Grecia s-ar putea trezi in imposibilitatea achitarii unei transe de 1,5 miliarde de euro catre FMI, ceea ce ar plasa-o in incapacitate de plata, si ar deschide o perioada de incertitudine puternica pentru intreaga zona euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO