Grecia a inceput sa-si plateasca datoriile catre creditori. Cat de afectati sunt turistii romani de cresterea TVA-ului

×
Codul embed a fost copiat

Intr-o nevoie disperata de normalizare, Grecia a redeschis luni bancile, a marit taxa pe valoare adaugata si a platit rate restante, de 6 miliarde de euro, catre creditorii internationali.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Cronologia evenimentelor de luni, 20 iulie

ora 22.00 Grecia a achitat luni Bancii Centrale Europene aproximativ 4,2 miliarde de euro, o plata extrem de importanta, in absenta careia nu ar mai fi beneficiat de finantarea de urgenta pentru bancile elene, transmite Reuters.

Grecia a platit luni obligatiuni de 3,5 miliarde de euro si dobanzi de 700 milioane de euro. De asemenea, a rambursat un credit de 500 milioane de euro catre Banca Centrala a Greciei.

Fara achitarea banilor catre BCE, Atena nu ar mai fi beneficiat de finantarea de urgenta pentru bancile elene, in valoare de aproape 90 de miliarde de euro.

Citește și
bancomat Grecia - Getty
Mama lui Alexis Tsipras, ingrijorata pentru fiul ei. "Nu mai mananca si nu mai doarme". Cand se redeschid bancile in Grecia
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

ora 20.00  In ceea ce ne priveste, tinand cont de faptul ca foarte multi romani merg in vacanta in aceasta tara, vestile nu sunt de speriat. Desi nota de plata la tavernele grecesti ar trebui sa fie cu 10% mai mare, multi patroni prefera sa achite din buzunar diferenta, ca sa nu isi alunge clientii si asa destul de rezervati.

Dupa 3 saptamani in care oamenii au batut pasul pe loc in fata bancomatelor, luni cozile s-au mutat in interior. Restrictiile au fost doar usor atenuate. Grecii pot extrage zilnic 60 de euro sau doar vinerea - cate 300 de euro. De saptamana viitoare plafonul urca la 420 de euro.

Tot luni a intrat in vigoare si cresterea de TVA care teoretic, scumpeste cu 10% mesele la restaurant alimentele neperisabile, cursele cu taxiul, prezervativele ori taxele de inmormantare.

"Pentru 2 persoane, ca sa manance cativa kalamachi-frigarui si sa bei o bere ori apa, costa 6-7 de euro de persoana. Daca se duce pretul mai sus, 2-3 euro in plus se simt", spune patronul unui restaurant.

Practic insa: "Multi de aici din Grecia, proprietari de taverne, au spus ca prefera sa mentina preturile actuale, chiar in conditiile in care TVA-ul creste, ca sa atraga in continuare turisti", a explicat Paul Firicon, ghid turistic.

La fel gandesc si cei care ofera servicii de lux, precum inchirierea de ambarcatiuni, pentru care, in prezent, tarifele variaza intre 2.000 si 7.000 de euro pe saptamana.

Nikos Vlakos, manager Kiriacoulis Mediterranean: "Va fi o mare lovitura pentru ca nu putem transfera diferenta in tarife. Daca am scumpi, n-am mai fi competitivi in raport cu alte tari care ofera acest serviciu, de exemplu Turcia".

Proaspat remaniat, guvernul Tsipras spera ca marirea TVA-ului va aduce venituri suplimentare de 795 de milioane de euro pana la sfarsitul anului. Mult mai mari ar trebui sa fie sumele rezultate din combaterea evaziunii fiscale.

Chiar daca: "De cativa ani buni, in Grecia iti elibereaza bon si pentru o apa plata", spune Paul Firicon, ghid turistic.

La nivelul marilor afaceri, fentarea fiscului are proportii de fenomen.

Tryfon Alexiadis, adjunct al ministrului de finante: "In Grecia, evaziunea fiscala nu e un accident, e o decizie bazata pe interese economice si politice. Evaziunea fiscala costa statul cam 15 miliarde de euro anual. Din lista cu 2062 de nume ale unor bogatasi si politicieni, autoritatile grecesti au investigat mai putin de 100 de nume."

Pe langa vointa politica, n-ar strica nici niste dotari mai decente.

Tryfon Alexiadis, adjunct al ministrului de finante: "Sunt inspectori fiscali fara computere, sedii fara internet ori chiar fara masini de copiat".

ora 19.00 Grecia renunta la pensionarea anticipata

Pensionarea anticipata, cu exceptia celei legate de profesiile care afecteaza sanatatea si de situatia parintilor care au copii cu dizabilitati, va fi desfiintata, a anuntat luni ministrul elen al Muncii, George Katrougalos, intr-un interviu acordat agentiei ANA-MPA. “Stim ca in urma incheierii acordului cu creditorii ne-am luat multe angajamente. Totusi, exista diverse posibilitati si in acest cadru vrem sa actionam ca un guvern de salvare sociala”, a explicat Katrougalos.

ora 18.00 FMI: Grecia nu se mai afla in incapacitate de plata

Grecia a achitat luni Fondului Monetar International o serie de arierate in valoare totala de aproximativ doua miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) si nu se mai afla in incapacitate de plata, a anuntat luni purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice.

"Prin urmare, Grecia nu mai are datorii restante catre FMI', a explicat Gerry Rice. "Asa cum s-a anuntat, FMI este gata sa continue sa asiste Grecia in eforturile de redresare a economie si de revenire a stabilitatii financiare", a adaugat acesta, potrivit Agerpres.

Luni, Grecia a platit si 4,2 miliarde de euro, reprezentand principalul si dobanzile dintr-un imprumut acordat anterior de BCE, si a rambursat un credit de 500 milioane de euro catre Banca Centrala a Greciei.

Reprezentantii creditorilor internationali (UE, BCE si FMI) si ai fondului de salvare al zonei euro (ESM) se vor afla in curand la Atena, a anuntat luni purtatorul de cuvant al executivului european, Margaritis Schinas.

Saptamana trecuta, Grecia a obtinut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiara (EFSM), bani suficienti pentru a asigura finantarea Greciei pana la finalizarea negocierilor cu creditorii internationali pentru un nou program de ajutor, al treilea program de acest fel dupa 2010. Negocierile, a carui valoare este estimata la 86 de miliarde de euro, ar urma sa dureze mai multe saptamani.

ora 11.30 Cresterea TVA-ului de la 13% la 23% a adus cu sine si cresterea preturilor in special la alimente precum carnea, uleiul de masline, cacao, otet, sare si a altor produse de baza. Este asteptata si o majorare a preturilor la biletele pentru mijloacele de transport in comun, incepand cu luna viitoare, scrie Associated Press.

Iata cum s-a modificat TVA-ul in ultimii 10 ani:

ora 11.00 Grecia a cheltuit deja o mare parte din imprumutul-punte de 7 miliarde de euro, pe care l-a primit vineri din partea Mecanismului European de Stabilitate Financiara , pentru a-si acoperi o parte din datoriile catre banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, relateaza Bloomberg.

Saptamana trecuta, Grecia a obtinut un credit punte de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiara (EFSM), bani suficienti pentru a asigura finantarea Greciei pana la finalizarea negocierilor cu creditorii internationali pentru un nou program de ajutor, al treilea program de acest fel dupa 2010. Negocierile pentru acest al treilea program de ajutor, a carui valoare este estimata undeva intre 82 si 86 de miliarde de euro, ar urma sa dureze mai multe saptamani.

ora 09.00 Grecia incepe o saptamana dificila, cu doua teste majore: redeschiderea bancilor si majorarea TVA-ului

Grecia incepe o saptamana dificila, cu doua teste majore pentru economia tarii, dar si pentru premierul Alexis Tsipras: redeschiderea bancilor si majorarea TVA cu 10 % pentru mai multe bunuri si servicii. Bancile grecesti, care au fost inchise din 29 iunie, si-au redeschisluni portile, conform decretului publicat sambata de guvernul elen. In schimb, raman in vigoare, cu unele relaxari, restrictiile asupra miscarilor de capital. Limita maxima a fondurilor care pot fi retrase zilnic de la bancomat este fixata la 420 de euro, in loc de 60 de euro pe zi pana in prezent, pentru a evita ca populatia sa fie nevoita sa faca zilnic coada la ATM-uri. Oamenii s-au asezat inca de la primele ore ale zilei la coada.

Simultan, incepand de luni, TVA-ul creste de la 13 la 23% pentru produsele alimentare procesate si restaurante, dar si pentru calatoriile cu taxiul sau inmormantari. In schimb, TVA-ul ramane la 13% pentru serviciile hoteliere si este redus la 6% pentru medicamente, carti si bilete de spectacole. Guvernul grec mizeaza pe venituri suplimentare anuale de 795 milioane de euro in 2015 si de aproximativ 2,4 miliarde de euro incepand din 2016.

Parlamentul grec a votat miercurea trecuta aceasta majorare a TVA, in conformitate cu angajamentele asumate de liderii greci la summitul european de la Bruxelles. In schimb, partenerii europeni au promis Greciei un nou plan de ajutor, cel de-al treilea de care Grecia a beneficiat dupa 2010. De asemenea, autoritatile de la Atena ar urma sa primeasca in regim de urgenta un imprumut de 7 miliarde de euro, bani care vor fi utilizati luni pentru rambursarea unui datorii de 4,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, precum si pentru arierate de aproximativ doua miliarde de euro catre Fondul Monetar International.

Pentru prima data dupa mai multe luni, expertii BCE, FMI si ai Comisiei Europene, o formula cunoscuta anterior sub denumirea de 'troika', sunt asteptati la Atena in cursul acestei saptamani pentru a evalua starea economiei grecesti dupa mai multe saptamani de restrictii financiare.

Conform Agerpres, saptamana care incepe va fi cruciala si pentru viitorul premierului grec Alexis Tsipras. Acordul convenit la summitul de la Bruxelles cere ca miercuri sa fie adoptata in Parlamentul de la Atena o noua runda de reforme in domeniul dreptului civil si al legislatiei bancare. Potrivit cotidianului grec Avgi, premierul grec Alexis Tsipras a avertizat ca va demisiona daca parlamentarii Syriza nu vor vota in favoarea reformelor. La votul de saptamana trecuta, 39 din cei 149 de deputati ai Syriza au votat impotriva majorarii TVA-ului.

La randul lor, creditorii internationali ai Greciei trebuie sa-si depaseasca divergentele si sa faca progrese cu un nou plan de ajutor destinat Greciei, in valoare de peste 80 de miliarde de euro pe trei ani. Negocierile pentru cel de-al treilea program de asistenta internationala ar urma sa dureze mai multe saptamani.
 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Angela Merkel: Modificarea datoriei Greciei ar putea fi discutata dupa evaluarea viitorului plan de asistenta
Angela Merkel: Modificarea datoriei Greciei ar putea fi discutata dupa evaluarea viitorului plan de asistenta

Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminica, intr-un interviu, ca va fi posibil sa se discute despre extinderea maturitatii bondurilor grecesti sau despre reducerea datoriei Atenei dupa ce prima evaluare a noului pachet de asistenta se va incheia.

Mama lui Alexis Tsipras, ingrijorata pentru fiul ei.
Mama lui Alexis Tsipras, ingrijorata pentru fiul ei. "Nu mai mananca si nu mai doarme". Cand se redeschid bancile in Grecia

Bancile grecesti, inchise de pe data de 29 iunie, se redeschid luni, iar restrictiile privind retragerile de numerar si folosirea cardurilor vor fi usor relaxate, transmite AFP citand un anunt al guvernului de la Atena.

Grecia a primit 7 miliarde de euro, pe termen scurt. Premierul Alexis Tsipras a anuntat remanierea Guvernului
Grecia a primit 7 miliarde de euro, pe termen scurt. Premierul Alexis Tsipras a anuntat remanierea Guvernului

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anuntat vineri seara remanierea guvernului, dupa revolta unei parti a majoritatii sale in timpul votului in Parlament asupra primului pachet de reforme cerute de creditori.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.