Angela Merkel: Modificarea datoriei Greciei ar putea fi discutata dupa evaluarea viitorului plan de asistenta

Alexis Tsipras, Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminica, intr-un interviu, ca va fi posibil sa se discute despre extinderea maturitatii bondurilor grecesti sau despre reducerea datoriei Atenei dupa ce prima evaluare a noului pachet de asistenta se va incheia.

'Greciei i s-a acordat deja o reducere. Am avut o reducere voluntara din partea creditorilor privati si apoi am extins maturitatile o data si am redus ratele dobanzilor', a explicat ea pentru postul public german ARD, conform Agerpres. 'Putem vorbi acum despre astfel de posibilitati din nou ... odata ce prima evaluare cu succes a programului ce va fi negociat va fi incheiata, atunci exact aceasta chestiune va fi discutata - nu acum, ci atunci', a mai declarat cancelarul german.

Bundestagul, Camera inferioara a parlamentului german, a aprobat vineri cu o majoritate covarsitoare inceperea negocierilor pentru acordarea unui al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, de 86 miliarde de euro.

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au decis vineri sa acorde Greciei o finantare de urgenta in valoare de 7 miliarde de euro, sub forma unui imprumut care va permite Atenei sa-si indeplineasca o parte din angajamentele asumate in asteptarea unui eventual plan de ajutor, a anuntat vicepresedintele Comisiei Europene pentru euro si dialog social, Valdis Dombrovskis.

Acest imprumut, cu o durata de trei luni, este destinat sa acopere necesitatile de finantare ale Greciei in timpul negocierilor pentru cel de-al treilea program de asistenta internationala, negocieri care ar urma sa dureze mai multe saptamani.

Citește și
bancomat Grecia - Getty
Mama lui Alexis Tsipras, ingrijorata pentru fiul ei. "Nu mai mananca si nu mai doarme". Cand se redeschid bancile in Grecia
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Tara care arunca un colac de salvare Greciei: "Nu se poate vorbi despre un GREXIT. Asa ceva nu poate exista"

Ministrul de finante francez Michel Sapin a indepartat ideea omologului sau german Wolfgang Schaeuble de a exclude temporar Grecia din zona euro, apreciind ca aceasta inseamna sa vorbim "de ceva care nu poate exista", relateaza Agerpres.

"Am reactionat foarte puternic la aceasta sugestie facuta de ministrul de finante german Wolfgang Schaeuble, a se vorbi de un Grexit temporar inseamna a vorbi de ceva ce nu poate exista. Fie lasam euro, fie ramanem. Daca exista o posibilitate de iesire temporara, orice uniune monetara este pusa sub semnul intrebarii", a afirmat Michel Sapin pentru saptamanalul grec To Vima.

"Un acord este un acord, trebuie respectat in toate componentele de catre toate partile", a explicat ministrul de finante franceze. El a apreciat ca dupa "testul" trecut, premierul grec Alexis Tsipras a "dobandit un statut diferit in ochii omologilor sai europeni".

Liderii zonei euro au ajuns luni dimineata, la Bruxelles, la un acord cu Grecia pentru a negocia un nou program de asistenta financiara de la creditorii internationali (Comisia Europeana, FMI şi Banca Centrala Europeana) care sa mentina tara in zona euro, dupa negocieri care s-au intins pe intreaga noapte, insa conditiile impuse Atenei sunt extrem de dure. Grecia s-a angajat sa indeplineasca un anumit numar de reforme, dintre care unele vor fi aplicate de luni, in timp ce partenerii sai urmeaza sa elaboreze un plan de ajutor de peste 80 miliarde de euro pe trei ani, al treilea din 2010.

Francois Hollande: "Franta e pregatita sa constituie "o avangarda" in zona euro"

Atitudinea optimista a ministrului de Finante francez este sustinuta si de presedintele Francois Hollande.

Franta este pregatita sa participe "la o organizare intarita" a zonei euro si sa constituie "cu alte tari care vor decide aceasta o avangarda", a scris presedintele francez Francois Hollande, potrivit unui articol publicat in Le Journal du Dimanche, relateaza AFP.

"Zona euro a reusit in aceasta saptamana sa-si reafirme coeziunea cu Grecia. Calitatea relatiei franco-germane a fost pentru multi. Spiritul european a prevalat", se arata in articolul publicat intr-un dosar consacrat fostului ministru si presedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, care implineste luni varsta de 90 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Incendiile din Grecia sunt sub control, insa riscul ramane
Incendiile din Grecia sunt sub control, insa riscul ramane "foarte ridicat". Doi suspecti au fost retinuti

Incendiile inregistrate vineri in apropierea Atenei si in Peloponez erau sub control sambata, insa autoritatile au mentinut un nivel ridicat de alerta in mai multe zone, transmite AFP.

Mama lui Alexis Tsipras, ingrijorata pentru fiul ei.
Mama lui Alexis Tsipras, ingrijorata pentru fiul ei. "Nu mai mananca si nu mai doarme". Cand se redeschid bancile in Grecia

Bancile grecesti, inchise de pe data de 29 iunie, se redeschid luni, iar restrictiile privind retragerile de numerar si folosirea cardurilor vor fi usor relaxate, transmite AFP citand un anunt al guvernului de la Atena.

Grecia a primit 7 miliarde de euro, pe termen scurt. Premierul Alexis Tsipras a anuntat remanierea Guvernului
Grecia a primit 7 miliarde de euro, pe termen scurt. Premierul Alexis Tsipras a anuntat remanierea Guvernului

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anuntat vineri seara remanierea guvernului, dupa revolta unei parti a majoritatii sale in timpul votului in Parlament asupra primului pachet de reforme cerute de creditori.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.