Grecia a primit 7 miliarde de euro, pe termen scurt. Premierul Alexis Tsipras a anuntat remanierea Guvernului

×
Codul embed a fost copiat

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anuntat vineri seara remanierea guvernului, dupa revolta unei parti a majoritatii sale in timpul votului in Parlament asupra primului pachet de reforme cerute de creditori.

Alexis Tsipras a procedat la zece schimbari in cadrul echipei sale pentru a-i inlocui pe ministrii si mai ales viceministrii care au votat contra acestor masuri, respinse joi de un sfert dintre membrii partidului radical de stanga SYRIZA la putere.

El i-a indepartat din guvernul sau pe ministrii fondatori, dar l-a mentinut in post, in semn de bunavointa, pe ministrul finantelor Euclid Tsakalotos. Aceasta este prima remaniere de la venirea la putere a lui Tsipras in urma cu sase luni.

Astfel, ministrul finantelor Euclid Tsakalotos ramane. Ministrul muncii Panos Skourletis il inlocuieste pe Panagiotis Lafazanis in postul de ministru al energiei. Lafazanis a criticat public planul de ajutor aprobat de parlament, in special prin vocea opozitiei.

Nadia Valavani, care a demisionat la inceputul acestei saptamani din postul de viceministru al finantelor, este inlocuita cu Tryfon Alexiadis ca secretar de stat la Finante.

Citește și
Proteste Grecia - 3
Haos si disperare in Atena. Imaginile unei nopti in care nervii grecilor au cedat dupa saptamani de tensiuni. GALERIE FOTO
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Christoforos Vernardakis, un academician, va deveni viceministru al apararii. Olga Gerovassili, parlamentar SYRIZA, a fost numita purtator de cuvant al guvernului.

Tsipras a fost slabit de o revolta in interiorul partidului sau de stanga SYRIZA a parlamentarilor care au votat impotriva masurilor joi in parlament, fortandu-l sa se bazeze pe voturile opozitiei pentru a trece pachetul de care Grecia are nevoie pentru a ramane pe linia de plutire, noteaza Reuters.

In schimbul finantarii in valoare de pana la 86 miliarde de euro, Grecia a acceptat reforme semnificative in ajustari de pensii, cresterea TVA, o revizuire a normelor de negociere colectiva si limite stranse asupra cheltuielilor publice.

Din cei 149 de deputati ai grupului parlamentar SYRIZA, 32, printre care cinci ministri inlocuiti si presedinta parlamentului, au votat joi "nu", sase s-au abtinut, iar o deputata a fost absenta.

Preluarea atributiilor a fost amanata din cauza incendiilor devastatoare din Peloponez si Atica, a precizat prim-ministrul intr-un comunicat.

Parlamentul german a votat vineri al treilea plan international de ajutorare a Greciei, iar Comisia Europeana a aprobat un credit-punte de 7 miliarde de euro pentru plata ratelor restante.

Convocati din vacanta pentru o sedinta extraordinara, deputatii germani au aprobat, cu o majoritate covarsitoare, al treilea pachet de salvare pentru Grecia. Asta dupa ce Angela Merkel, care a implinit chiar atunci 61 de ani, a pledat neobisnuit de patimas in favoarea acordului incheiat pe 13 iulie intre Atena si zona euro.

Tot vineri, 17 iulie, Comisia Europeana a aprobat un credit-punte de 7 miliarde de euro, care sa permita Greciei sa-si achite ratele restante pana cand va primi finantarea acordata de Mecanismul European de Stabilitate. Dupa 3 saptamani de pauza fortata, bancile grecesti se vor redeschide luni, insa limita de 60 de euro pentru retrageri va fi pastrata, deocamdata.

Dupa ce a primit cu sobrietate buchetul de flori daruit de presedintele Bundestagului in numele colegilor, Angela Merkel s-a straduit sa-i convinga pe toti ca Grecia merita salvata. Inainte sa evoce argumente economice si juridice, cancelarul german a apelat la un artificiu retoric, desi nu-i sta in fire.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Sa ne imaginam pentru o clipa cum ar fi daca in tara noastra, pensionarii germani ar sta disperati la cozi in fata bancilor inchise ca sa-si primeasca cei 120 de euro pe saptamana''.

Pe acelasi ton dramatic, Angela Merkel le-a cerut deputatilor sa aprobe ajutorul financiar pentru Atena: "Stiu ca multi va indoiti ca Grecia va avea taria sa tina drumul reformelor. Nimeni nu poate spulbera aceste indoieli si temeri! Dar sunt ferm convinsa ca ar fi fost o neglijenta majora, chiar iresponsabil, sa nu incercam calea asta. Alternativa la acest acord ar fi fost haosul!"

Concomitent, sefa FMI insista asupra unei idei deloc agreate de germani. Christine Lagarde a conditionat participarea FMI la planul de ajutor de restructurarea datoriei Greciei, mai precis o stergere partiala. Altminteri, in opinia ei, noul pachet de salvare nu are sanse sa dea rezultate.

Reporter Europe 1: In opinia dumneavoastra, planul de salvare a Greciei este viabil fara usurarea datoriei publice a tari?
Christine Lagarde, director FMI: "Raspunsul e categoric: NU!"

Christine Lagarde propune o prelungire a scadentelor, dar si a perioadei de gratie in care nu se efectueaza nicio rambursare, precum si reducerea la maximum a dobanzilor.

In timp ce liderii se contrazic, pentru greci "patimile" sunt abia la inceput. Cei care au avut nenorocirea sa piarda pe cineva drag in ultimele saptamani au fost de doua ori loviti. Cu 60 de euro pe zi sau 120 pe saptamana, in cazul pensionarilor, nu pot plati o inmormantare, care costa in medie intre 700 si 1.000 de euro.

Efstratios Voulamandis, patron de pompe funebre: "Ne dadeau 50-70 de euro avans pentru o inmormantare care costa 1.000 de euro."

Unii platesc in rate, altii ii lasa pe cei decedati la morga pana fac rost de bani si platesc o taxa suplimentara de pana la 50 de euro pe zi. Casele de pompe funebre lucreaza pe datorie, in schimb, mesterii de cruci si pietre de mormant au tot mai putin de lucru. Rudele nu renunta doar la impodobirea mormantului, ci si la o parte din traditii.

Localnic: "Nu vad cum as putea face pomana, cum se obisnuieste in Grecia, fiindca nu am bani''.

Sinteza evenimentelor de vineri, 17 iulie:

-Comisia Europeana a aprobat un credit-punte de 7 miliarde de euro
-
► Cresteri de preturi la hotelurile din Grecia
-►Parlamentul german voteaza ajutorul financiar pentru Grecia
-► Grecii nu au bani de inmormantari
-► Bancile din Grecia se vor redeschide luni
-► Bursa de la Atena va ramane inchisa pana luni
-► Donald Tusk: Europa a fost aproape de catastrofa din cauza crizei din Grecia
-► FMI: Datoria Greciei trebuie redusa pentru ca al treilea pachet de asistenta financiara sa fie viabil

Credit-punte de 7 miliarde de euro

Consiliul European a aprobat un imprumut pe termen scurt de 7,16 miliarde de euro destinat Greciei. Anuntul a fost facut de vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care a spus si ca banii urmeaza sa fie transferati pana luni, data pana la care Atena are de achitat rate in valoare de 4,2 miliarde de euro.

Este vorba despre un credit-punte care sa permita Greciei sa-si achite ratele restante pana cand va primi finantarea acordata de Mecanismul de Stabilitate Europeana. De asemenea, Consiliul European a anuntat crearea unui mecanism care sa asigure ca tarile UE din afara Zonei Euro, precum Romania, nu vor suporta niciun risc. Expunerea acestora va fi garantata integrala iar daca Grecia nu va putea plati imrpumutul, toate pierderile acestor state vor fi imediat rambursate.

Cresteri de preturi la hotelurile din Grecia

Majorarea TVA la bauturi si alimente a dus la o crestere a preturilor in hoteluri si restaurante, chiar si pentru cei care achitasera in avans. O jurnalista BBC aflata in Atena a postat pe Twitter biletelul pe care i l-au strecurat pe sub usa cei de la hotel vineri dimineata si prin care este anuntata ca va trebui sa plateasca o diferenta de bani daca pachetul hotelier deja achitat include si mic dejun.

 

 

Parlamentul german voteaza ajutorul financiar pentru Grecia

Bundestagul a votat in favoarea inceperii negocierilor pentru acordarea unui al treilea program de asistenta financiara pentru Atena. S-au inregistrat 439 de voturi "pentru", 119 "impotriva" si 40 de abtineri. Astfel, vineri ar putea intra si primii bani in conturile Greciei, dupa ce Zona Euro a fost de acord sa dea noi imprumuturi Atenei.

In discursul de vineri din Parlament, Angela Markel a insistat ca un nou acord cu Grecia este singura optiune, iar alternativa este haos. "Trebuie sa dam Greciei o sansa", a afirmat aceasta, reamintind ca "succesul Germaniei este legat de cel al Europei", scrie The Guardian.

"Nu exista nicio indoiala ca rezultatul de luni dimineata este greu atat pentru oamenii din Grecia, cat si pentru ceilalti", a spus Merkel. Cancelarul german a subliniat ca acordul, rezultat in urma unei "ultime incercari" de negociere, cere "o solidaritate fara precedent" pentru unii si "exigente fara precedent" pentru Grecia.

Angela Merkel a estimat ca ar fi "absolut iresponsabil" "sa nu se incerce cel putin sa se puna la punct un astfel de ajutor".

Angela Merkel si ministrul sau de finante, Wolfgang Schaeuble, i-au indemnat joi pe deputatii conservatori germani sa aprobe acordul privind al treilea plan international de ajutoare a Greciei. Potrivit unor participanti la reuniunea grupului parlamentar conservator (CDU-CSU), Angela Merkel s-a declarat "absolut convinsa" ca guvernul trebuie sa se aseze la masa negocierilor asupra noului ajutor si le-a solicitat deputatilor din tabara ei sa ii incredinteze acest mandat.

Conform cancelarului german, conditiile impuse Greciei sunt dure intr-adevar, dar justificate prin valoarea ajutoarelor acordate, a afirmat aceeasi sursa. Wolfgang Schaeuble, a carui intransigenta cu privire la Grecia i-a atras critici vehemente in Europa, insa un val de popularitate nemaiintalnit in tara sa, a pledat, la randul sau, in favoarea aprobarii acordului, au adaugat surse prezente la discutii.

In randurile taberei conservatoare a cancelarului, nemultumirile s-au intensificat in ultimele saptamani contra unui al treilea plan de ajutoare, multe persoane manifestandu-si reticenta in a sustine Grecia din nou. Conditiile drastice impuse insa de europeni pentru acest nou ajutor, care poarta semne ale revendicarilor germane, ar trebui sa duca la detensionarea situatiei. In plus, chiar daca in spatele usilor inchise isi fac cunoscute nemultumirile, atunci cand trebuie sa se voteze deputatii CDU-CDS sprijina initiativele cancelarului Angela Merkel.

Grecii nu au bani de inmormantari

Grecii care au avut nenorocirea sa piarda pe cineva drag in ultimele saptamani au fost de doua ori loviti. Cu 60 de euro pe zi sau 120 pe saptamana, in cazul pensionarilor, nu poti plati o inmormantare, care costa in medie intre 700 si 1.000 de euro. Ajunsi intr-o situatie limita, indoliatii au facut apel la bunavointa caselor de pompe funebre.

"Ne dadeau 50-70 de euro avans pentru o inmormantare care costa 1.000 de euro", a spus Efstratios Voulamandis, patron de pompe funebre.

Unii platesc in rate, altii ii lasa pe cei decedati la morga pana fac rost de bani, si platesc o taxa suplimentara de pana la 50 de euro pe zi. In unele cazuri, spitalele suporta cheltuielile de inmormantare, dar numai daca rudele raposatilor dovedesc cu acte ca nu pot plati. Casele de pompe funebre lucreaza pe datorie cat isi vor permite, in schimb, mesterii de cruci si pietre de mormant au tot mai putin de lucru.

Petros Kampitsis, constructor pietre de mormant: "Dupa inmormantare, se impodobeste mormantul. Daca n-ai bani, lasi mormantul simplu. Ce sa faci?''.

Pentru a reduce costurile, multi au ales sa-si ingroape mortii mai departe de casa, in zone cu preturi mai mici. Altii au redus la minimum cheltuielile, renuntand la o parte din traditii. O vaduva da vina pe Europa pentru faptul ca isi scoate banii din banca doar cu taraita.

Intre timp, cancelarul Angela Merkel, considerata de greci principala vinovata pentru tot ce se intampla, a incercat sa convinga Parlamentul ca Grecia trebuie salvata. "Sa ne imaginam pentru o clipa cum ar fi daca in tara noastra, pensionarii germani ar sta disperati la cozi in fata bancilor inchise ca sa-si primeasca cei 120 de euro pe saptamana'', a spus Merkel.

Bancile din Grecia se vor redeschide luni

Bancile din Grecia, inchise de la 29 iunie, se vor redeschide luni, dar grecii vor putea retrage in continuare numai 60 de euro pe zi, a afirmat joi seara ministrul adjunct de finante Dimitris Mardas la postul national de televiziune ERT, citat de AFP.

"Cu incepere de luni, cetatenii vor putea merge la banci pentru orice operatiune", a declarat ministrul, subliniind in acelasi timp ca retragerile vor ramane limitate la 60 de euro pe zi, informeaza Agerpres.

Anuntul redeschiderii bancilor intervine la cateva ore dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a hotarat finantarea de urgenta pentru bancile grecesti cu 900 milioane de euro in decurs de o saptamana, iar zona euro a dat unda verde negocierilor privind al treilea plan de ajutorare a Greciei pe o perioada de trei ani.

Aceste decizii au fost luate la o zi dupa adoptarea de catre parlamentul grec a primei serii de masuri de austeritate cerute de creditorii tarii.

Joi seara, Ministerul de Finante de la Atena a informat ca bancile raman inchise pana duminica, 19 iulie. Este a treia saptamana de cand bancile elene au fost inchise, la sfarsitul lunii iunie, dupa retrageri masive de numerar din partea cetatenilor greci ingrijorati. Masura a urmarit "protejarea sistemului financiar si a economiei Greciei, din cauza lipsei de lichiditati", potrivit ministerului.

De la inchiderea bancilor si impunerea unui control asupra capitalurilor, suma maxima pe care o pot retrage persoanele aflate in posesia unui cont grec este de 60 de euro pe zi. Turistii si alte persoane cu card emis pe un cont strain nu sunt supuse acestei restrictii. Unele sucursale bancare au ramas deschise pentru pensionarii care nu poseda carduri.

Bursa de la Atena va ramane inchisa pana luni

Bursa de valori de la Atena va ramane inchisa pana luni, cand se vor redeschide si bancile, transmite publicatia elena To Vima.

Tranzactiile cu actiuni la Bursa de valori de la Atena au fost suspendate incepand cu data de 29 iunie, cand guvernul elen a inchis bancile si a impus restrictii asupra miscarilor de capital, in contextul retragerilor masive de fonduri din banci de catre deponentii ingrijorati de intreruperea discutiilor dintre Grecia si creditorii sai internationali.

Joi, Banca Centrala Europeana a decis sa majoreze finantarea de urgenta pentru bancile grecesti cu 900 milioane de euro, pana la aproape 90 de miliarde de euro.

Miercuri, Autoritatea de supervizare a pietelor de capital din Grecia (HCMC) a anuntat Athens Stock Exchange va ramane inchisa pana in 17 iulie dar unii analisti considera ca este putin probabil sa se redeschida luni.

Liderii zonei euro au ajuns, luni, in unanimitate, la un acord cu privire la un nou program de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei de creditorii internationali (UE, BCE si FMI). Eurogrupul a cerut transferarea unor active elene in valoare de pana la 50 miliarde de euro intr-un fond independent. Jumatate din Fondul de privatizare, de 50 de miliarde de euro, va fi utilizata pentru recapitalizarea bancilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anuntat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Donald Tusk: Europa a fost aproape de catastrofa din cauza crizei din Grecia

Europa a fost aproape de catastrofa atunci cand convorbirile dintre Grecia si creditorii sai pentru un nou plan de salvare de weekend-ul trecut aproape au esuat, a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, intr-un interviu publicat vineri de un ziar grec, relateaza Reuters.

Dupa 17 ore, cele doua parti au ajuns in cele din urma la un acord luni dimineata, evitand un colaps financiar in Grecia si o probabila iesire din zona euro. Tusk sustine ca sefa guvernului federal german, Angela Merkel, si premierul grec Alexis Tsipras s-au targuit asupra nivelului fondurilor provenite din privatizari care vor trebui sa fie alocate pentru investitii.

"In timpul negocierilor, in jurul orei 07:00 dimineata, cand Merkel si Tsipras au cerut o pauza, am simtit ca riscul ca acestea sa esueze era foarte aproape', a afirmat Donald Tusk in interviul pentru Kathimerini. 'La momentul respectiv diferenta dintre ei era de numai 2,5 miliarde de euro. Atunci le-am spus ca daca negocierile se vor sfarsi fara rezultat as fi gata sa anunt public ca Europa este aproape de catastrofa pentru 2,5 miliarde de euro', a povestit Tusk, citat de Agerpres.

FMI: Datoria Greciei trebuie redusa pentru ca al treilea pachet de asistenta financiara sa fie viabil

Fondul Monetar International (FMI) ar putea participa la un pachet "complet" pentru a ajuta la redresarea economiei Greciei, pentru a face datoria tarii sustenabila si pentru a-i permite sa obtina finantare de pe pietele financiare, a afirmat vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde, transmit Bloomberg si Reuters.

Intrebata de postul francez de radio Europe 1 daca FMI va participa la cel de-al treilea pachet de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro (954 miliarde de dolari) pentru Grecia, Christine Lagarde a raspuns ca FMI vrea sa vada programul "complet" pentru Grecia si ce implica acesta. Atena are nevoie de o diminuare a poverii datoriei astfel incat acest pachet sa fie viabil, sustine oficialul FMI.

"Raspunsul este categoric nu", a afirmat Lagarde, cand a fost intrebata daca acordul este viabil. "Acest pachet complet are doua parti: una care vizeaza reformarea semnificativa a economiei elene si cealalta care se refera la acordarea finantarii si restructurarea datoriei", a declarat seful FMI, adaugand ca tarile europene ar trebui sa acorde Greciei o perioada de gratie de 30 de ani la rambursarea datoriilor europene precum si o extindere semnificativa a maturitatii imprumuturilor.  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
"Boicotati Germania". Grecii au pornit o campanie pe retelele de socializare de BOICOTARE a produselor nemtesti. GALERIE FOTO

Brandurile si produsele germane au devenit tinta activistilor politici, suparati pe reformele cerute de creditori in vederea unui nou plan de ajutorare pentru Grecia, relateaza BBC.

Haos si disperare in Atena. Imaginile unei nopti in care nervii grecilor au cedat dupa saptamani de tensiuni. GALERIE FOTO
Haos si disperare in Atena. Imaginile unei nopti in care nervii grecilor au cedat dupa saptamani de tensiuni. GALERIE FOTO

Nervii grecilor au ajuns la limita, dupa saptamani intregi de incertitudine. Decizia premierului, de a adopta planul de austeritate, i-a facut pe oameni sa iasa in strada si sa protesteze violent.

Parlamentarii greci au votat in majoritate covarsitoare adoptarea planului de austeritate. Tsipras a fost ajutat de opozitie
Parlamentarii greci au votat in majoritate covarsitoare adoptarea planului de austeritate. Tsipras a fost ajutat de opozitie

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV Parlamentul Greciei a votat in favoarea adoptarii masurilor de austeritate cerute de creditorii internationali pentru a acorda un nou imprumut elenilor.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.