Mama lui Alexis Tsipras, ingrijorata pentru fiul ei. "Nu mai mananca si nu mai doarme". Cand se redeschid bancile in Grecia

×
Codul embed a fost copiat

Bancile grecesti, inchise de pe data de 29 iunie, se redeschid luni, iar restrictiile privind retragerile de numerar si folosirea cardurilor vor fi usor relaxate, transmite AFP citand un anunt al guvernului de la Atena.

Cititi in articol:
-► Mama lui Alexis Tsipras, ingrijorata pentru fiul ei
-► Wolfgang Schäuble sugereaza o posibila demisie
-► Varoufakis: "Grecia va fi supusa celui mai mare dezastru economic"
-► Alexis Tsipras a remaniat guvernul
-► Parlamentul german a votat vineri al treilea plan international de ajutorare a Greciei

Totusi, limita maxima a retragerilor de numerar, stabilita la 60 de euro pe zi, ramane in vigoare pentru a se evita retragerile masive ce ar putea aduce bancile in incapacitate de plata. In schimb, grecii vor avea posibilitatea sa retraga o singura data suma saptamanala permisa, de 420 de euro.

Va fi posibila de asemenea folosirea cardurilor pentru efectuarea de plati in afara Greciei si vor fi permise viramente de cel mult 5.000 de euro pe trimestru pentru tinerii greci plecati la studii in strainatate. De asemenea, grecii care pleaca in afara tarii pentru ingrijiri medicale vor avea dreptul sa scoata din tara 2.000 de euro.

Insa celelalte restrictii privind miscarile de capital raman in vigoare, astfel ca nu se vor putea transfera bani in conturi din afara Greciei si nici scoate sume importante din tara.

Citește și
Grecia
Lovitura data de Germania. Ce-i sugereaza acum Greciei
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Desi aceste restrictii previn o prabusire a sistemului bancar, ele sufoca economia Greciei, care, conform publicatiei Kathimerini, ar fi pierdut deja circa 3 miliarde de euro ca urmare a controlului asupra miscarilor de capital. Potrivit Camerei de Comert si Industrie din Atena, circa 4.500 de containere cu produse sunt blocate in portul capitalei.

Mama lui Alexis Tsipras, ingrijorata pentru fiul ei

'In ultima vreme, Alexis nu mai mananca, nu mai doarme, dar nu are de ales, pentru ca are o datorie de indeplinit fata de poporul care i-a acordat increderea', spune mama sa, Aristi Tsipras - in varsta de 73 de ani - intr-un interviu acordat saptamanalului Parapolitika.

'Il vad foarte rar. De la aeroport merge direct la parlament. Nu are timp nici macar sa-si vada copiii, deci cum ar mai putea sa ma vada si pe mine?', continua mama sa. Dar 'atunci cand vorbim ii spun sa faca tot ce poate mai bine pentru tara si sa aiba grija de el, iar el imi raspunde sa nu-mi fac griji, pentru ca totul va fi bine', spune ea mai departe.

Tanarul premier grec, in varsta de 40 de ani, a trecut prin cateva saptamani extrem de dificile, el fiind nevoit sa infrunte deopotriva intransigenta partenerilor din zona euro cat si aripa ostila din propriul sau partid (Syriza, stanga radicala), mai multi membri ai formatiunii acuzandu-l ca a 'capitulat' in fata creditorilor internationali si ca a facut acestora numeroase concesii pentru a incheia un nou acord de asistenta financiara.

Wolfgang Schäuble sugereaza o posibila demisie

Ministrul german de finante, Wolfgang Schäuble, a lasat sa se inteleaga sambata ca nu exclude eventualitatea unei demisii daca in urma negocierilor cu Atena situatia nu va lua turnura pe care el o asteapta, intr-un interviu pentru saptamanalul Der Spiegel, citat de AFP.

Intrebat asupra divergentelor aparute "in aceste ultime saptamani" asupra dosarului grec intre el si cancelarul german Angela Merkel, care a adoptat o linie mai putin dura fata de Atena, marele finantist german a recunoscut existenta "unor divergente de opinie".

"Aceasta face parte din democratie", a spus in continuare Schäuble, renumit pentru duritatea sa fata de guvernul stangii radicale condus de premierul Alexis Tsipras.

"Si apoi ne luptam impreuna pentru a gasi solutii.Fiecare are un rol de jucat.Angela Merkel este cancelar, eu sunt ministru de finante", a spus el, asigurand in acelasi timp ca dna Merkel si el au o constanta:"stim ca putem conta unul pe celalalt".

Varoufakis: "Grecia va fi supusa celui mai mare dezastru economic"

Fostul ministru al Finantelor, Yanis Varoufakis, este convins ca reformele cerute de creditorii internationali pentru Grecia vor esua.

Intr-un interviu acordat BBC, Varoufakis a declarat ca Grecia va fi supusa "celui mai mare dezastru de management macroeconomic din lume".

El a mai adaugat si ca premierul Alexis Tsipras nu a avut alte optiune si a fost fortat sa accepte masurile pentru a evita falimentul tarii: "Ni s-a dat sa alegem intre a capitula si a fi executati. Iar el a decis ca cea mai buna strategie este capitularea."

Varoufakis si-a dat demisia de la conducerea Ministerului de Finante la numai o zi dupa ce poporul elen a votat la referendum impotriva adoptarii masurilor de austeritate propuse de Eurogrup si FMI.

Alexis Tsipras a remaniat guvernul dupa ce a fost tradat de membrii partidului sau

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anuntat vineri seara remanierea guvernului, dupa revolta unei parti a majoritatii sale in timpul votului in Parlament asupra primului pachet de reforme cerute de creditori.

Alexis Tsipras a procedat la zece schimbari in cadrul echipei sale pentru a-i inlocui pe ministrii si mai ales viceministrii care au votat contra acestor masuri, respinse joi de un sfert dintre membrii partidului radical de stanga SYRIZA la putere.

El i-a indepartat din guvernul sau pe ministrii fondatori, dar l-a mentinut in post, in semn de bunavointa, pe ministrul finantelor Euclid Tsakalotos. Aceasta este prima remaniere de la venirea la putere a lui Tsipras in urma cu sase luni.

Astfel, ministrul finantelor Euclid Tsakalotos ramane. Ministrul muncii Panos Skourletis il inlocuieste pe Panagiotis Lafazanis in postul de ministru al energiei. Lafazanis a criticat public planul de ajutor aprobat de parlament, in special prin vocea opozitiei.

Nadia Valavani, care a demisionat la inceputul acestei saptamani din postul de viceministru al finantelor, este inlocuita cu Tryfon Alexiadis ca secretar de stat la Finante.

Christoforos Vernardakis, un academician, va deveni viceministru al apararii. Olga Gerovassili, parlamentar SYRIZA, a fost numita purtator de cuvant al guvernului.

Tsipras a fost slabit de o revolta in interiorul partidului sau de stanga SYRIZA a parlamentarilor care au votat impotriva masurilor joi in parlament, fortandu-l sa se bazeze pe voturile opozitiei pentru a trece pachetul de care Grecia are nevoie pentru a ramane pe linia de plutire, noteaza Reuters.

In schimbul finantarii in valoare de pana la 86 miliarde de euro, Grecia a acceptat reforme semnificative in ajustari de pensii, cresterea TVA, o revizuire a normelor de negociere colectiva si limite stranse asupra cheltuielilor publice.

Din cei 149 de deputati ai grupului parlamentar SYRIZA, 32, printre care cinci ministri inlocuiti si presedinta parlamentului, au votat joi "nu", sase s-au abtinut, iar o deputata a fost absenta.

Parlamentul german a votat vineri al treilea plan international de ajutorare a Greciei

Convocati din vacanta pentru o sedinta extraordinara, deputatii germani au aprobat, cu o majoritate covarsitoare, al treilea pachet de salvare pentru Grecia. Asta dupa ce Angela Merkel, care a implinit chiar atunci 61 de ani, a pledat neobisnuit de patimas in favoarea acordului incheiat pe 13 iulie intre Atena si zona euro.

Tot vineri, 17 iulie, Comisia Europeana a aprobat un credit-punte de 7 miliarde de euro, care sa permita Greciei sa-si achite ratele restante pana cand va primi finantarea acordata de Mecanismul European de Stabilitate. Dupa 3 saptamani de pauza fortata, bancile grecesti se vor redeschide luni, insa limita de 60 de euro pentru retrageri va fi pastrata, deocamdata.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Alerta in Grecia dupa izbucnirea unor incendii violente. 100 de turisti evacuati. Guvernul cere ajutorul tarilor europene
Alerta in Grecia dupa izbucnirea unor incendii violente. 100 de turisti evacuati. Guvernul cere ajutorul tarilor europene

In Grecia, s-a conturat o noua situatie de criza. Doua incendii de vegetatie fac prapad. Unul arde amenintator chiar la periferia Atenei, iar celalalt focar este situat in Peloponez, la 300 de kilometri de capitala.

Lovitura data de Germania. Ce-i sugereaza acum Greciei
Lovitura data de Germania. Ce-i sugereaza acum Greciei

Ministrul german de finante, Wolfgang Schaueble, a declarat joi ca impartaseste opinia mai multor economisti care considera ca Grecia nu poate avansa...

Grecia a primit 7 miliarde de euro, pe termen scurt. Premierul Alexis Tsipras a anuntat remanierea Guvernului
Grecia a primit 7 miliarde de euro, pe termen scurt. Premierul Alexis Tsipras a anuntat remanierea Guvernului

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a anuntat vineri seara remanierea guvernului, dupa revolta unei parti a majoritatii sale in timpul votului in Parlament asupra primului pachet de reforme cerute de creditori.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.