Criza in Grecia. Acordul cu creditorii a EXPIRAT. Seful Eurogrup: "Grecia va intra in FALIMENT miercuri dimineata"

×
Codul embed a fost copiat

Acordul cu creditorii internationali a expirat, iar Atena nu a platit catre FMI transa imensa de 1.6 miliarde de euro. Membrii Eurogrupului vor discuta din nou miercuri despre situatia in care se gaseste Grecia la momentul actual.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Pe ultima suta de metri, cu doar cateva ore inainte de scadenta, discutiile dintre guvernul grec si responsabilii europeni aratau ca o frenezie vecina cu disperarea. Vestile confuze si contradictorii s-au succedat toata ziua.

Dupa o misterioasa ultima oferta trimisa de seful Comisei Europene, despre care Angela Merkel a spus apoi ca nu stia nimic, Atena a mutat surprinzator si a anuntat un plan cu totul nou. Cu detaliile schitate pe o foaie, Alexis Tsipras ar fi plecat val-vartej la Bruxelles. Se pare ca dupa socul inchiderii bancilor a fost presat de ministrii sai sa cada la pace cu europenii. Noua oferta a guvernului Tsipras va fi discutata intr-o teleconferinta a Eurogrupului, convocata de urgenta marti seara.

Intrucat nu-si mai poate achita datoria catre FMI, UE si BCE, Atena isi reteaza legaturile cu aceste institutii care ii asigurau supravietuirea. Nu va putea plati salarii ori pensii, iar ministerele nu-si vor mai putea achita furnizorii. Socul va precipita colapsul economiei. S-a intamplat deja asa ceva in 2003, in Argentina. 12 ani mai tarziu, oamenii inca nu si-au regasit nivelul de trai de dinainte, iar Argentina ramane un paria pe pietele de capital.

Citește și
efecte grexit romania
Plusuri si minusuri in portofelele romanilor in cazul in care Grecia iese din Zona Euro. Unde pierdem si ce castigam

CITITI in acest articol:

-► NOU! Ministrul elen de Finante a precizat ca Grecia nu va plati astazi catre FMI transa de 1,6 miliarde de euro pe care o datoreaza
-► Grecia cere un nou plan de salvare si o restructurare a datoriei.
-► FOTO cu scrisoarea pe care Grecia trimis-o ministrilor de Finante din Zona euro

-► Angela Merkel anunta ca va lua in considerare propunerea Greciei doar dupa referendumul de duminica
-► The Guardian noteaza faptul ca, desi nu sunt multe sanse, nu este exclus ca aceasta criza sa fie evitata in ultimul moment
-► Banca Centrala Europeana a admis faptul ca situatia din Grecia s-ar putea sfarsi prin iesirea acestei tari din zona euro
-► Grecia va redeschide, miercuri, o mie de sucursale bancare, pentru a-i multumi pe pensionarii care nu folosesc cardurile
-► Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a facut Greciei o oferta de ultim moment
-► Atmosfera sumbra in Grecia. Populatia, impartita in doua tabere

-► Grecia cere in mod oficial FMI amanarea platii 

Cronologia evenimentelor, marti, 30 iunie 2015:

Ora 01.00 Acordul cu creditorii internationali a expirat, iar Grecia nu a platit transa, fapt confirmat si de reprezentantiii FMI, care au mentionat ca guvernul elen a cerut extinderea termenului de plata. FMI va discuta despre posibilitatea de a accepta amanarea ceruta de Grecia si va da un raspuns "in timp util", relateaza The Guardian.

Ora 00.17 Jeroen Dijsselbloem, seful Eurogrup, a declarat ca termenul de rambursare a datoriei Greciei nu va fi prelungit si ca tara va intra in incapacitate de plata pana miercuri dimineata. Dijsselbloem a argumentat ca este prea tarziu pentru creditori sa extinda termenul de plata, cu atat mai mult cu cat situatia politica din Grecia a ramas aceeasi: "Grecia va intra in default maine. Este ceva ce nu putem opri. Vom avea o noua teleconferinta maine pentru a discuta despre acest aspect si speram ca vor fi discutii constructive", a spus acesta intr-un interviu acordat CNN.

Ora 00.00 Prin cererea de amanare a rambursatii, Grecia se foloseste de o dispozitie a cartei FMI, care permite "la cererea unui stat membru" si fara vot sa amane data rambursarii in limita de 3 - 5 ani, ceea ce corespunde duratei de viata a creditelor sale.

Acesta dispozitie a fost utilizata in doua randuri in istoria FMI, de fiecare data in 1992 si pentru doua tari sarace: Nicaragua si Guyana, fosta Guyana britanica.

Tara ar scapa astfel de o situatie exceptionala si deloc de invidiat: de a deveni prima tara industrializata care nu isi poate onora obligatiile fata de FMI, ceea ce ar putea avea drept consecinta privarea imediata de acces la resursele institutiei.

Aceasta solutie este avantajoasa si pentru FMI, care ar evita astfel afectarea reputatiei sale si a credibilitatii in ceea ce priveste viitoarele sale planuri de ajutor.

Ora 23.50 Agentia de rating Fitch plaseaza Grecia la nivelul celui mai ridicat risc de default. Decizia vine dupa ce grecii nu au ajuns la o intelegere cu reprezentantii FMI si UE. "Evolutia negocierilor dintre guvernul elen si creditorii sai a crescut semnificativ riscul ca Grecia sa nu-si poata onora plata datoriilor. Anticipam acum un default al Greciei, intrucat evenimentele recente fac aproape imposibila ajungerea la un acord inainte de expirarea termenului de plata", isi motiveaza Fitch decizia.

Ora 23.15 Vicepremierul grec Ioannis Dragasakis a declarat marti seara ca Grecia a solicitat FMI amanarea rambursarii datoriei de 1,5 miliarde de euro scadenta miercuri.

"Am depus la FMI o cerere pentru amanarea platii pana pentru luna noiembrie", a anuntat Dragasakis.

Ora 23.00 Pe ultima suta de metri, Atena a mutat surprinzator si a anuntat un plan cu totul nou, care ar include si renuntarea la referendumul din 5 iulie. Se pare ca dupa socul inchiderii bancilor, Tsipras a fost presat de pe ministrii sai sa cada la pace cu europenii.

Grecia a propus s suspende referendumul prevazut pentru duminica asupra propunerilor creditorilor sai (FMI, UE), daca vor fi reluate negocierile cu Uniunea Europeana, a afirmat marti premierul maltez, Jospeh Muscat, citat de jurnalul Times of Malta, precum si potrivit unor informatii publicate de ziarul german Die Welt, transmite AFP.

Ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, le-a spus partenerilor din cadrul Eurogrupului, in cursul teleconferintei desfasurate marti seara, ca Grecia este pregatita sa suspende referendumul, "daca colegii sai de finante ajung rapid la o intelegere cu el", conform publicatiei Die Welt care nu citeaza surse.

Ministrii de finante din Zona Euro s-au reunit intr-o conferinta telefonica sa discute noile propuneri. In urma cu doua ore, Grecia s-a multumit sa anunte ca teleconferinta s-a incheiat si va fi reluata miercuri dimineata. Surse europene spun insa ca Zona Euro a refuzat sa extinda programul de ajutor financiar pentru Grecia, care expira in aceasta noapte.

Ora 22.15: Guvernul de la Atena a cerut in mod oficial FMI amanarea platii transei de 1.6 miliarde de euro, scadenta in aceasta noapte, pana in noiembrie. FMI inca nu a dat un raspuns. 

Ora 22:15: In ciuda ploii abundente, protestatarii din Atena sustin ca vor ramane pana la miezul noptii astfel incat politicienii din Parlament sa auda DA-ul lor pentru referendumul de duminica.

Ora 22.00 Primarul Atenei, George Kamini, a sustinut un discurs in fata multimii de protestatari si i-a cerut premierului Alexis Tsipras sa demisioneze.

In acest moment, Grecia mai are trei ore pentru a plati transa de 1.6 miliarde de euro catre FMI.

Ora 21.18 Teleconferinta ministrilor de finante din zona euro a luat sfarsit. Ministrul finlandez Alex Stubb a sugerat ca cererea Greciei privind prelungerea pentru inca o perioada de timp a actualului program de ajutor nu va fi acceptata, a scris acesta pe Twitter.

Ora 21.00 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a plecat grabit de la o conferinta de presa, afirmand ca are treburi mai urgente de rezolvat, privind situatia Greciei: "Trebuie sa plec imediat pentru ca la Atena au loc evenimente pentru care nu sunteti pregatiti", relateaza The Guardian.

Ora 20.45 Actuala criza din Grecia nu ar trebui sa reprezinte un "soc major" pentru sistemul financiar din SUA, unde oficialii monitorizeaza situatia, dar ar putea avea un "impact semnificativ" asupra cresterii in Europa, a declarat marti presedintele american Barack Obama, relateaza Agerpres.

Obama a mai subliniat ca este important sa se lucreze cu Banca Centrala Europeana (BCE) si cu alte institutii pentru a se oferi garantii ca orice soc asupra pietelor financiare este aplanat.

Ora 20:30 Mii de greci au iesit in strada in aceste momente, manifestand pentru un vot DA la referendumul de duminica.

Ora 19:40 In scrisoarea trimisa de guvernul Tsipras creditorilor, este solicitat un nou imprumut, in valoare de 30 de miliarde de euro. Banii ar ajunge pentru a plati ratele datorate intre 2015 si 2017.

Ora 18:45 Potrivit unor surse, printre propunerile facute de Tsipras Eurogrupului marti seara se numara si stergerea unei parti a datoriei.

Ora 18:25 Grecia primeste o lovitura din partea Germaniei. Angela Merkel a anuntat ca nu va lua in considerare nicio propunere din partea elenilor pana cand nu va avea loc referendumul de duminica.

ora 17:55 Iata scrisoarea pe care Grecia a trimis-o creditorilor, cerand sa fie aprobat un nou plan de salvare.

ora 17:35 Ministrii Finantelor din Zona euro au declarat ca vor tine o conferinta de presa la ora 21:00, in care vor vorbi despre noile propuneri facute de Grecia.

ora 17:20 Potrivit unor surse, Tsipras a plecat de urgenta spre Bruxelles. Cu ce se va intoarce insa in Grecia, ramane de vazut.

ora 17:00 Guvernul grec le-a propus liderilor Uniunii Europene un plan de salvare care s-ar intinde pe durata a doi ani. Potrivit The Guardian, programul va fi sub atenta supraveghere a Mecanismului de Stabilitate European, iar datoria ar urma sa fie restructurata. Grecii vor insa ca FMI sa NU fie inclus in acest program.

Alexis Tsipras a anuntat ca Grecia inca este prezenta la masa negocierilor si cauta o solutie pentru a "ramane in Zona euro".

Momentan, nu se cunosc mai multe detalii despre acest al treilea plan de salvare, practic, sau daca va fi acceptat de liderii UE.

ora 16:00 Premierul turc islamo-conservator Ahmet Davutoglu a oferit marti ajutorul tarii sale Greciei, aflata in pragul intrarii in incapacitate de plata, declarandu-se dispus sa analizeze 'orice propunere de cooperare' cu statul vecin, relateaza AFP.

"Vrem ca Grecia sa fie puternica (...) Suntem pregatiti sa ajutam Grecia sa iasa din criza cooperand in ceea ce priveste turismul, energia, comertul", a declarat Davutoglu, intr-un discurs sustinut in fata parlamentarilor partidului sau.

"Vom intra in contact cu Grecia pentru a organiza o reuniune de cooperare la cel mai inalt nivel cat mai curand posibil, pentru a analiza masuri comune privind criza financiara" care afecteaza Grecia, a adaugat el.

ora 15.10 BBC News: Cancelarul german Angela Merkel a renuntat la orice speranta privind incheierea unui acord cu Grecia: "In aceasta seara, la miezul noptii, conform fusului orar al Europei Centrale, programul expira. In afara de asta, este clar ca noi nu vom inchide canalele de comunicare dupa miezul noptii ... asta inseamna ca usile raman deschise pentru discutii, insa mai mult de atat nu pot sa spun".

ora 14.40 Grecia nu va plati marti transa de 1,6 miliarde de euro pe care o datoreaza Fondului Monetar International, dar Atena spera inca la un acord de ultim moment cu creditorii privind pachetul de ajutor, a confirmat ministrul elen de finante Yanis Varoufakis, relateaza AFP si Reuters. Intrebat de jurnalisti, la intrarea in ministerul pe care il conduce, daca Grecia va plati transa datorata si al carei termen limita este marti, Varoufakis a spus: 'Nu'.

Varoufakis si-a exprimat totusi speranta in privinta ajungerii la un acord de ultim moment cu creditorii marti, ziua in care expira actualul program de asistenta financiara. Pe de alta parte, un oficial guvernamental de la Atena a precizat ca premierul Alexis Tsipras a avut convorbiri telefonice cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si cu presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.

ora 13.30 Kremlinul urmareste cu atentie evolutia situatiei in problema Greciei, dar subliniaza ca acest subiect este unul ce tine de relatiile dintre Atena si creditorii sai internationali, informeaza marti agentiile de presa TASS, RIA Novosti si Reuters. "Aceasta este, in primul rand, problema Greciei si o problema ce tine de relatiile dintre Grecia si creditori", a declarat secretarul de presa al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, intrebat de jurnalisti daca la cel mai inalt nivel al puterii ruse este discutata problema ajutorarii Greciei. "Urmarim cu atentie modul in care evolueaza evenimentele acolo" (in Grecia), a adaugat Peskov.

Dupa ce partidul sau Syriza (stanga radicala) a castigat alegerile legislative din luna ianuarie, premierul Alexis Tsipras a dus o politica de apropiere fata de Moscova, ajungand sa fie caracterizat de unii analisti drept 'calul troian al Rusiei' in Europa. Tsipras a efectuat doua vizite oficiale in Rusia, ultima pe 19 iunie la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg, semnand cu aceasta ocazie un acord pentru extinderea gazoductului Turkish Stream pe teritoriul Greciei, cu ajutorul unei finantari de circa doua miliarde de euro oferite de Rusia.

ora 13.10 Victoria la referendum a celor care sprijina planul de ajutor propus Atenei de creditorii internationali (Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana) va fi un lucru bun pentru Grecia, deoarece le va permite creditorilor sa negocieze cu un nou guvern, a estimat, marti, seful executivului spaniol, Mariano Rajoy.

"Daca referendumul are loc si daca (premierul grec Alexis) Tsipras va pierde la referendum, acesta va fi un lucru bun pentru Grecia, deoarece grecii vor spune 'da', vrem sa ramanem in zona euro, si se va putea negocia cu un alt guvern", a declarat liderul conservator spaniol intr-un interviu difuzat la radio. In caz contrar, 'cred ca Grecia nu va avea alta varianta decat sa iasa din zona euro', a continuat Mariano Rajoy.

ora 13.00 Premierul grec Alexis Tsipras ia in considerare oferta de ultim moment facuta marti de Comisia Europeana, a informat cotidianul grec Kathimerini, transmite Reuters, conform Agerpres. ''Biroul prim-ministrului i-a transmis Bruxellesului ca evalueaza noile propuneri ale presedintelui Comisiei Europene, care includ o stergere totala sau partiala a datoriei in octombrie si schimbari in sistemul EKAS destinat grecilor cu venituri reduse'', potrivit cotidianului grec, care nu isi precizeaza sursele citate.

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a facut marti Greciei o oferta de ultim moment in incercarea de a se ajunge la un acord intre Atena si creditorii internationali inaintea expirarii, pana la ora 24:00, a termenului pentru achitarea unei transe de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International (FMI). Conform acestei oferte, premierul grec Alexis Tsipras ar trebui sa-si trimita acceptul scris in cursul acestei zile, dupa care sa aiba loc o reuniune de urgenta a Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro).

ora 13.30 Leul s-a apreciat fata de euro, dupa scaderea de 4 bani inregistrata luni. Vedeti aici ce curs a fost anuntat de BNR pentru ziua de marti.

ora 12.20 The Guardian noteaza faptul ca, desi nu sunt multe sanse, nu este exclus ca aceasta criza sa fie evitata in ultimul moment.

"Posibilitatea gasirii unei solutii de ultima ora a aparut inca de dimineata, cand un oficial guvernamental a "scapat" printre declaratii ca plata datoriei Greciei de 1,6 miliarde de euro catre FMI nu este exclusa.

Nu pare ca poate fi platita in acest moment. Insa, la fel ca si in alte dati, a fost gasita intotdeauna o solutie cu 5 minute inainte de ora limita. Poate ca, in cazul de fata, va fi cu 1 minut inainte de ora limita. Nimic nu este exclus". - spun jurnalistii britanici.

In aceasta dimineata, portalul de stiri online Newsit.gr a citat surse exclusive care spuneau ca la acea ora aveau loc intalniri extraordinare in Atena si Bruxelles, astfel incat sa se gaseasca o rezolvare pana la miezul noptii, cand expira in mod oficial termenul la care Grecia trebuie sa plateasca. Mai mult decat atat, cativa membri ai partidului de guvernamant Syriza ar fi incins telefoanele, implorandu-l pe Tsipras sa accepte ultima oferta a creditorilor.

"Evenimentele se schimba repede si sunt in plina desfasurare. Conform informatiilor noastre, un plan foarte serios este organizat din mai multe parti, astfel incat sa se ajunga la un acord pana la miezul noptii. O mentiune foarte importanta este faptul ca aceasta intelegere nu include si FMI-ul", spune portalul grecesc de stiri, citat de cotidianul britanic. The Guardian mai noteaza faptul ca se presupune faptul ca Franta joaca un rol central in constructia acestui acord. De asemenea, mai multi lideri din Syriza cer guvernului sa accepte inclusiv un acord provizoriu daca este necesar, dar macar sa fie oprit falimentul.

ora 11.50 Liderii europeni vor sa 'scufunde' partidul Syriza, aflat la putere in Grecia, pentru a bloca ascensiunea altor formatiuni de stanga radicale europene, precum Podemos in Spania, a afirmat marti ministrul grec al muncii Panos Skurletis, conform Agerpres. "Liderii europeni se tem de avansul unor forte ca Podemos si vor sa le traga covorul de sub picioare in toate modurile posibile. Maniera de a ajunge la acest obiectiv este de a ne scufunda, pentru ca Syriza din Grecia sa nu poata fi un exemplu pentru alte tari europene aflate intr-o situatie similara", a spus Skurletis intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.

El a calificat drept o "provocare" apelul lansat catre greci de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a vota la referendumul din 5 iulie pentru un plan de ajutor propus Atenei de creditorii internationali (Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana).

Executivul de la Atena le-a cerut alegatorilor greci sa voteze contra acestui plan. "Astazi, ei se amesteca in afacerile interne ale Greciei, maine vor face acelasi lucru in Spania si Italia", a adaugat ministrul grec. Podemos, devenit al treilea partid din Spania dupa alegerile regionale din acest an, a apreciat luni drept "exemplar" refuzul premierului grec Alexis Tsipras de a ceda in fata "santajului" creditorilor internationali ai Atenei.

ora 11.17 The Guardian: Banca Centrala Europeana a admis faptul ca situatia din Grecia s-ar putea sfarsi prin iesirea acestei tari din zona euro. Intr-un interviu acordat publicatiei franceze Les Echo, presedintele BCE, Benoit Coeure, a declarat ca Grexit-ul s-ar putea produce, chiar daca acest lucru nu este dorit nici de Banca Centrala si nici de alte institutii ale UE.

"O iesire a Greciei din zona euro, care pana acum era doar o teorie, nu mai poate fi exclusa, din pacate." - a spus el.

ora 11.00 Italia se afla deja in afara liniei tirului, a estimat marti premierul italian Matteo Renzi, referindu-se la posibilele implicatii ale crizei financiare din Grecia asupra economiei italiene. "Am efectuat un proces curajos de reforme structurale, economia se indreapta catre reluarea cresterii si umbrela Bancii Centrale Europene ne protejeaza: sunt trei caracteristici care fac aceasta criza diferita de cea de acum patru ani din Italia. Din acest motiv, Italia este deja in afara liniei tirului'', a declarat Matteo Renzi, intr-un interviu pentru publicatia economica 'Il Sole 24 Ore', conform Agerpres.

Seful guvernului italian a precizat ca ingrijorarea sa nu se refera la ceea ce i s-ar putea intampla Italiei din punct de vedere economic, ci la scenariile globale privind dificultatile care ar putea aparea in urma crizei financiare din Grecia.

ora 10.40 Grecia va redeschide, miercuri, o mie de sucursale bancare, pentru a-i multumi pe pensionarii care nu folosesc cardurile, a anuntat, marti, Ministerul de Finante de la Atena, transmite Reuters. Sucursalele vor fi deschise pana la sfarsitul saptamanii, iar pensionarii vor putea retrage pana la 120 de euro.

Ministerul de Finante a dat asigurari ca depozitele bancare sunt in siguranta.

Bancile grecesti vor fi inchise pe intreaga perioada a acestei saptamani in avanpremiera referendumului din 5 iulie, in conditiile in care autoritatile de la Atena au impus restrictii asupra miscarilor de capital pentru a evita intrarea in colaps a sistemului bancar elen pe fondul retragerilor masive de depozite.

ora 10.00 Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a facut Greciei o oferta de ultim moment, in incercarea de a se ajunge la un acord intre Atena si creditorii internationali inaintea expirarii, pana la ora 24:00, a termenului pentru achitarea unei transe de 1,6 miliarde de euro catre FMI, potrivit unor surse europene si grecesti, transmite Reuters, conform Agerpres.

Conform acestei oferte, premierul grec Alexis Tsipras ar trebui sa-si trimita acceptul scris in cursul acestei zile, dupa care sa aiba loc o reuniune de urgenta a Eurogrupului (ministrii de finante din zona euro). Totusi, exista slabe indicii ca Tsipras este pregatit sa renunte la pozitia de pana acum, cand a respins in mod repetat oferta prezentata Greciei de creditorii internationali (Comisia Europeana, FMI si Banca Centrala Europeana) si considerata "umilitoare" de catre Atena.

Un oficial guvernamental grec a declarat ca a ascultat cu interes ultima propunere a lui Jean-Claude Juncker, dar a precizat ca "Alexis Tsipras va vota 'nu' duminica", referindu-se la referendumul ce va fi organizat pe 5 iulie in Grecia cu privire la oportunitatea acceptarii ofertei de asistenta financiara internationala pentru aceasta tara din zona euro.

ora 08.00 Pietele financiare internationale au intrat in turbulenta crizei grecesti. Agentia de evaluare finaciara Standard & Poor's a mai coborat putin ratingul oricum dezastruos al Greciei, pana la "minus triplu C." Mai multe informatii gasiti aici.

ora 07.00 Ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, a afirmat ca Grecia ar putea sa se adreseze justitiei pentru a evita sa fie data afara din zona euro, daca nu se va ajunge la niciun compromis. Mai multe detalii gasiti aici.

Atmosfera sumbra in Grecia. Populatia, impartita in doua tabere

Alexis Tsipras, premierul Greciei: "Creditorii ne-au oferit un acord care nu poate fi o solutie pentru noi. Cu cat mai mare va fi procentul lui "nu" la referendum, cu atat mai puternice vor fi armele guvernului grec pentru relansarea negocierilor."

Dar ce sanse sunt ca un popor, oricare ar fi el, sa aleaga prin referendum masurile de austeritate, chiar daca sunt un rau necesar? Aproape nule. Mii de greci au manifestat luni seara in favoarea unui "nu propunerilor creditorilor internationali'' la consultarea populara de duminica viitoare.

Dar nu toti gandesc asa... Un sofer de taxi nu-si ascunde ingrijorarea: "Oamenii au moralul scazut. E dificil de prezis ce va urma". Din mersul masinii se vedeau, luni, cozile la bancomatele care mai eliberau, inca, bani, fie si cu portia. Angajatii bancilor au schimbat softul la ATM-uri, ca sa fixeze plafonul de retargere.

Localnic: "E ca un pui de cosmar, stim ca nu ne vom trezi imediat.... Au fost probleme de genul acesta si in Cipru si vedema ca ei sunt mai bine acum. Cred ca si noi ar trebui sa fim optimisti..."

Pentru multi greci, insa, obisnuiti sa traiasca pe datorie si sa le rezolve problemele Germania, optimismul pare sinonim cu inconstienta.

Localnic: "Ajunge cu germanii, cu francezii. Toti spun ca le pasa de greci, dar nu e adevarat. Daca vrei sa obtii crestere economica, trebuie sa dai drumul la bani! Daca nu ai euro, atunci ce rost are sa fii in zona euro??"

Altii au adoptat o atitudine fatalista, dupa ani de austeritate si criza. Asta nu inseamna ca oamenii nu au opinii fata de sfidarea la adresa Europei, orchestrata de Tispras: "Stupid si nebun sa faca asta..."

Localnic: "Vineri noaptea (nr: 26 iun) speram ca sambata o sa fie un acord. Din nefericire, partidul Syryza a luat aceasta decizie, sa tina referendum. De ce, eram atat de aproape?"

Vacanta bancara fortata si controlul capitalurilor ramane in vigoare toata saptamana, pana la referendum. Intre timp, la marfurile neesentiale au aparut deja scaderi ale vanzarilor.

Vanzator: "Oamenii au cumparat doar legumele de baza, cartofi, rosii... Nu si fructe sau delicatese pentru o masa deosebita".

Alt semn de ingrijorare - diminuarea stocurilor de carburanti. Transportul in comun este gratuit zilele acestea - au anuntat oficialii - pentru a-i determina pe oameni sa reduca deplasarile cu masina personala. Chiar si un gigant ca British Petroleum a pus in geam anuntul - "Fara carduri, doar cash!"

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Plusuri si minusuri in portofelele romanilor in cazul in care Grecia iese din Zona Euro. Unde pierdem si ce castigam
Plusuri si minusuri in portofelele romanilor in cazul in care Grecia iese din Zona Euro. Unde pierdem si ce castigam

Scenariul cel mai rau al iesirii Greciei din Zona Euro ar putea avea efecte si asupra Romaniei.

Plusuri si minusuri in portofelele romanilor in cazul in care Grecia iese din Zona Euro. Unde pierdem si ce castigam
Plusuri si minusuri in portofelele romanilor in cazul in care Grecia iese din Zona Euro. Unde pierdem si ce castigam

Scenariul cel mai rau al iesirii Greciei din Zona Euro ar putea avea efecte si asupra Romaniei. Cele negative vor fi asupra cursului si sectorului bancar, insa Mugur Isarescu anunta inca de la inceputul anului ca BNR are instrumente ca sa le contracareze.

Plecati cu bani lichizi la voi si atentie la greva de la feriboturi. Sfaturi pentru turistii care vor sa plece in Grecia
Plecati cu bani lichizi la voi si atentie la greva de la feriboturi. Sfaturi pentru turistii care vor sa plece in Grecia

Ministerul roman de Externe ii avertizeaza pe cei peste 120 de mii de romani care au ales sa-si petreaca vacanta in Grecia sa plece cu bani lichizi.

Primele efecte ale crizei din Grecia se vad si in Romania. Cat a ajuns un euro la cursul BNR
Primele efecte ale crizei din Grecia se vad si in Romania. Cat a ajuns un euro la cursul BNR

Situatia financiara grava din Grecia, care tine o lume intreaga cu sufletul la gura, incepe sa produce primele efecte concrete asupra buzunarelor europenilor. Dintre toate monedele din regiune, leul a avut cel mai mult de suferit in urma crizei din Grecia.

Criza in Grecia. Alexis Tsipras ar putea demisiona daca poporul voteaza DA la referendum.
Criza in Grecia. Alexis Tsipras ar putea demisiona daca poporul voteaza DA la referendum. "Va cer sa il RESPINGETI"

Bancile din Grecia vor ramane inchise pana pe 6 iulie, a doua zi dupa referendum, iar populatia va putea retrage de la bancomate sume limitate de bani.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.