Fostul ministru de finante elen nu crede in acordul Greciei cu creditorii internationali: "FMI se spala pe maini"

Ultima actualizare: 15-08-2015 07:10
Yanis Varoufakis Getty

Fostul ministru grec de finante, Yanis Varoufakis, a estimat intr-o declaratie acordata miercuri postului BBC ca noul acord convenit de guvernul de la Atena cu creditorii internationali nu va da rezultatele asteptate.

Opinia lui Varoufakis e in contrast cu cea a premierului Alexis Tsipras, care s-a declarat increzator, relateaza Agerpres.

"Intrebati-i pe toti cei care cunosc situatia finantelor grecesti si va vor spune ca acest acord nu va functiona", a indicat Varoufakis, tinand sa adauge ca o parere similara a fost exprimata si de ministrul german de finante Wolfgang Schaueble in fata Bundestagului. Ceilalti negociatori ar fi de acord cu el (cu Schaueble), iar "ministrul grec de finante spune cam acelasi lucru", a continuat Varoufakis. Cat despre Fondul Monetar International, acesta "se spala pe maini" acceptand un program bazat pe o datorie imposibil de gestionat, dar pe care toata lumea vrea sa-l puna in practica, a mai mentionat fostul ministru grec.

Criticile sale survin dupa ce premierul Tsipras a declarat ca este increzator in sansele ca acest acord si noul imprumutul ce va fi acordat Greciei sa puna capat incertitudinii economice.

Adept al unei linii dure la negocierile cu creditorii internationali, abordare neimpartasita de restul executivului grec, Varoufakis si-a dat demisia din guvern la inceputului lunii iulie, el afirmand atunci ca un alt motiv al acestei demisii a fost faptul ca nu era agreat de unii dintre omologii sai din cadrul Eurogrupului.

Ulterior el a fost acuzat ca in perioada cat a fost ministru a intocmit un asa-zis "plan B", ce ar fi urmat sa fie pus in aplicare in eventualitatea iesirii Greciei din zona euro si al carui element de baza era crearea unui sistem paralel de plati. Varoufakis a recunoscut existenta unui asemenea plan, dar a sustinut ca obiectivul urmarit a fost asigurarea lichiditatilor in sistemul bancar in cazul in care Banca Centrala Europeana (BCE) nu ar mai fi facut acest lucru, ceea ce s-a si intamplat si a obligat guvernul grec sa restrictioneze miscarile de capital.

Ministrii de finante din zona euro se vor reuni vineri, la Bruxelles, pentru a se pronunta asupra noului plan de ajutor international pentru Grecia, ce prevede in principal acordarea unor noi credite in valoare totala de circa 85 de miliarde de euro, in schimbul masurilor de austeritate promise de guvernul de la Atena.

Totusi, potrivit unei surse guvernamentale elene, guvernul german nu pare sa fie pe deplin de acord cu acest plan si ar prefera ca acesta sa mai fie negociat, iar pentru inceput sa se acorde Greciei un credit-punte care sa permita guvernului grec sa achite catre BCE o transa de imprumut in valoare de 3,4 miliarde de euro, scadenta pe 20 august.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!