Insulele grecesti, sufocate de imigranti. ONU a criticat Atena pentru conditiile inumane in care traiesc acestia
Criza refugiatilor din Europa risca sa scape de sub control.
De la inceputul anului, Grecia a primit de 750 de ori mai multi clandestini fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Sunt chiar peste cei ajunsi in Italia, dupa calatorii pline de pericole in Mediterana. Ambele tari au incasat ajutoare de urgenta de la Uniunea Europeana.
Banii nu rezolva insa o problema spinoasa, cred analistii: sa convinga statele europene ca trebuie sa gazduiasca o parte din cei peste 200.000 de deznadajduiti, ajunsi la limita neputintei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lacrimile de usurare si speranta lasa loc furiei pe insulele grecesti, sufocate de mii de clandestini sirieni, afgani si irakieni. Coplesite de amploarea fenomenului, autoritatile locale au incercat sa gaseasca solutii de avarie. Au decis sa ii mute pe refugiatii care dormeau in corturi prin parcurile din insula Kos pe un stadion. Anuntul a provocat proteste.
"Nu avem niciun ban. Dormim pe strada. De ce? Eu nu vreau sa raman aici. Vreau sa ma lasati sa plec, va rog!"
De la inceputul anului, sute de refugiati sosesc zilnic in cele cinci insule elene, situate aproape de tarmul Turciei.
Ca sa isi poata continua drumul spre destinatia finala: Germania, tarile nordice sau Marea Britanie, cei mai multi au nevoie de documente, emise greoi de politia elena. Apoi, cu ajutorul traficantilor pornesc drumul dificil spre vest, fie prin, Macedonia, Serbia, Ungaria. Fie incercand sa ajunga in Italia, la bordul feriboturilor care pleaca din porturile elene.
Agentia ONU pentru refugiati a criticat Atena pentru conditiile inumane in care traiesc familii intregi de imigranti, care au si copii mici. Neputincioasa, Grecia a cerut ajutor Comisiei Europene. Iar aseara a fost anuntata prima masura concreta in acest sens. Bruxelles-ul a anuntat ca va aloca 2,4 miliarde de euro in perioada 2014-2020 pentru a ajuta 19 tari sa-si securizeze frontierele si sa imbunatateasca procesul de primire a imigrantilor.
Cea mai mare suma - 558 de milioane de euro - a fost alocata Italiei. Numai in weekend peste o mie de imigranti au fost salvati de paza de coasta italiana din largul coastelor libiene. Grecia va primit 474 de milioane de euro.
Franta si Marea Britanie au primit deja fonduri de urgenta pentru a face fata valului de imigranti ce isi risca vietile ca sa ajunga pe teritoriul britanic, folosind tunelul de sub Canalul Manecii. Criza a tensionat relatiie dintre Londra si Paris.