Criza in Grecia. Membrii Eurogrupului se intalnesc vineri pentru a aproba imprumutul de 85 de miliarde de euro

Ultima actualizare: 15-08-2015 07:10
eurogrup - agerpres

Ministrii de Finante din zona euro se vor intalni vineri pentru a aproba al treilea program de asistenta financiara acordat Greciei.

Parlamentul Spaniei va vota probabil saptamana viitoare acordul de 85 miliarde de euro (93,79 miliarde de dolari), a afirmat premierul spaniol Mariano Rajoy, adaugand ca partidul sau va cere si altor formatiuni politice sa voteze in favoarea acordului.

'Uniunea Europeana face din nou un pariu mare. Sa speram ca o data pentru totdeauna acest pariu va ajuta ca lucrurile sa revina la normal', a declarat premierul spaniol.

Grecia si-a asigurat pentru urmatorii trei ani finantare de aproximativ 85 de miliarde de euro de la UE si FMI iar bancile elene primesc urgent fonduri de 10 miliarde de euro, pentru recapitalizare, a anuntat marti un oficial guvernamental elen, dupa negocieri maraton, care au durat toata noaptea.

Textul acordului dintre guvernul grec si creditorii asupra unui al treilea plan de ajutor pentru tara in schimbul unor ajustari bugetare si reforme a fost depus la Parlament in noaptea de marti spre miercuri in vederea ratificarii de catre deputati, anunta site-ul parlamentului elen. Proiectul de lege de circa 400 de pagini intitulat "ratificarea proiectului conventiei de finantare prin Mecanismul european de stabilitate si reformelor pentru punerea in aplicare a acordului de finantare" a fost postat pe site-ul parlamentului. Marti dupa-amiaza, prim-ministrul grec Alexis Tsipras a cerut presedintei parlamentului sa convoace deputatii pentru un vot in sesiune plenara joi, aminteste AFP, conform Agerpres.

Finlanda nu crede ca s-a ajuns la un acord cu Grecia

Cu toate acestea, Finlanda a estimat marti ca mai este inca de lucru pentru adoptarea unui acord asupra unui al treilea plan de ajutor pentru Grecia care sa-i asigure o finantare de 85 de miliarde de euro. Potrivit ministrului finlandez de finante Alexander Stubb, a vorbi despre un acord este "un cuvant mare". "Mai este inca de lucru cu privire la detalii", a avertizat el.

Finlanda este considerata ca unul dintre sustinatorii liniei dure in cadrul Eurogrupului celor 19 tari care au adoptat moneda unica, mai ales datorita ponderii politice a Partidului Finlandezilor, o formatiune eurosceptica facand parte din coalitia la putere, aminteste France Presse

Parlamentul Greciei se intruneste joi pentru aprobarea acordului

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a cerut parlamentului sa se intruneasca pentru a aproba pana joi acordul cu creditorii internationali privind al treilea program de asistenta financiara de 85 de miliarde de euro, transmite Reuters, citand un comunicat al guvernului de la Atena. Intr-o scrisoare trimisa presedintelui parlamentului, Tsipras afirma ca doreste ca proiectul de lege sa fie inaintat acestui for in cursul serii de marti, pentru a putea fi apoi distribuit deputatilor, discutat in comisia de resort miercuri si votat joi.

'Natura cruciala a situatiei necesita intrunirea imediata a parlamentului pentru a continua aprobarea acordului si a permite plata primei transe', se arata in scrisoarea premierului, data publicitatii pe site-ul guvernamental.

Atena doreste ca acordul tehnic convenit cu creditorii sa fie ratificat de legislativ in timp util pentru a fi aprobat de ministrii de finante din zona euro pana vineri. Aceasta va permite Greciei sa primeasca prima transa din imprumut pana pe 20 august, cand trebuie sa achite o datorie de 3,2 miliarde de euro catre BCE.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!