Criza in Grecia. Dupa o noapte intreaga de dezbateri, parlamentarii au reusit sa aprobe noul acord cu creditorii

Ultima actualizare: 17-08-2015 07:00

Dupa aproape 24 de ore de dezbateri incendiare, Parlamentul de la Atena a votat detaliile acordului cu creditorii internationali, pentru un nou ajutor financiar, de 85 de miliarde de euro.

Documentul a trecut cu sprijinul vital al opozitiei, intrucat numerosi parlamentari din partidul Syriza, al premierului Tsipras, au facut disidenta. Acum, trebuie sa primeasca unda verde de la Bruxelles, pentru a fi trimis spre aprobare parlamentelor nationale.

In cursul celor 24 de ore de discutii tensionate si tergiversari, un Alexis Tsipras la limita rabdarii a fost tinta sagetilor venite din toate directiile scenei politice.

Rahil Makri, parlamentar Syriza: "Ati ales sa va aliati cu partidele corupte, dupa ce ati indus in eroare poporul grec si dupa ce i-ati dezamagiti pe cetatenii greci."

Evagelos Meimarakis, parlamentar din opozitie: "Astazi, Parlamentul este santajat. Bineinteles, premierul imi va spune: "Si voi ati facut acelasi lucru." Da, asa a fost si am fost criticati pentru asta."

Alexis Tsipras s-a aparat cu argumente deja bine-cunoscute.

Alexis Tsipras, premierul elen: "In ultimele sase luni am epuizat toate oportunitatile de negociere si toate lichiditatile disponibile."

Deloc surprinzator, fostul ministru de finante Yanis Varoufakis a refuzat sa sustina acordul.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de finante: "Al doilea motiv pentru care acest acord nu este viabil este ca Mecanismul European de Stabilitate a declarat clar ca fara participarea FMI nu va acord Greciei imprumutul pe trei ani."

Declaratia lui oglindeste pozitia FMI, exprimata de romanca Delia Velculescu, sefa misiunii Fondului la Atena.

Fondul Monetar International va lua o decizie privind participarea la imprumutul pentru Grecia, dupa ce planul de reforma va analizat in detaliu, iar partenerii europeni vor lua o decizie privind o reducere a datoriei elene.

Alesii s-au plans sa memorandumul ce include cresteri de taxe, reduceri de cheltuieli, o reforma a pensiilor, liberalizarea pietii muncii si crearea unui fond de privatizare este prea stufos pentru a fi analizat intr-o singura sedinta. Cu toate acestea, acordul a fost aprobat cu o majoritate confortabila.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!