Comisia Europeana confirma ca s-a ajuns la un acord tehnic cu Grecia, "in principiu". Mai este nevoie de aprobarea politica

Ultima actualizare: 14-08-2015 06:50

Grecia si creditorii internationali au ajuns la un acord tehnic, privind cel de-al treilea pachet de salvare, in valoare de 85 de miliarde de euro.

Acum, acest program mai are nevoie si de aprobare politica, transmite BBC, conform Agerpres.

"Ceea ce avem in acest moment este un acord la nivel tehnic...si trebuie finalizate mici detalii. Ceea ce nu avem este un acord politic", a afirmat purtatorul de cuvant al CE Annika Breidthardt, dupa ce oficialii eleni au anuntat la Atena, dupa 23 de ore de negocieri, ca cele doua parti au ajuns la un acord privind un imprumut de 85 de miliarde de euro, desi raman de rezolvat cateva "probleme minore".

Marti dimineata, ministrul elen al Finantelor, Euclid Tsakalotos, anunta ca Grecia mai are de pus la punct cateva detalii minore cu creditorii sai, pentru a incheia noul acord de tip bailout. "Doua sau trei mici probleme" au mai ramas de rezolvat cu creditorii, a spus oficialul grec, conform BBC News, care cita Reuters.

Grecia are nevoie de un nou acord, pentru a putea putea ramane in Zona Euro si pentru a evita falimentul.

Anterior, Reuters a citat un oficial grec, care ar fi spus ca s-a ajuns la o intelegere in Atena, intre Grecia si creditorii sai. Grecia a fost de acord cu infiintarea unui noi fond de privatizare, independent, si a acceptat modalitatea prin care vor fi administrate imprumuturile bancare neperformante - spun oficialii, citati de BBC News. Amandoua aceste probleme au fost puncte importante in negocieri. "In sfarsit, avem fum alb", ar fi spus un oficial.

Valoarea celui de-al treilea pachet de asistenta financiara este estimata la 86 miliarde de euro (94,75 miliarde de dolari), dar inca nu exista confirmari oficiale ale acestei sume.

Oficialii eleni se asteapta ca acordul sa fie ratificat de Parlament miercuri sau joi, urmand sa fie examinat vineri de ministrii de Finante din zona euro, ceea ce va permite Greciei sa primeasca prima transa pana in 20 august, cand trebuie sa achite o datorie de 3,2 miliarde de euro catre BCE.

Conform surselor din apropierea negocierilor, citate de Agerpres, Grecia are ca obiectiv obtinerea unui excedent bugetar primar, excluzand costurile cu serviciul datoriei, din 2016. Anterior, tintele indicau un excedent bugetar primar de 0,25% din PIB in 2015, un plus de 0,5% din PIB in 2016, 1,75% din PIB in 2017 si 3,5% din PIB in 2018, sustin surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. Unul din subiectele sensibile il reprezinta modul in care se va realiza recapitalizarea bancilor elene si cum va fi gestionata problema creditelor neperformante.

Autoritatile de la Atena vor sa infiinteze o banca de rebuturi (bad bank) pentru a rezolva problema, in timp ce creditorii internationali cer vanzarea lor catre fondurile specializate. Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de imprumuturi in primul trimestru din 2015 iar procentul ar urma sa creasca din cauza declinului economiei si a impunerii restrictiilor asupra miscarilor de capital.

Economia Greciei a reintrat in recesiune in primul trimestru din 2015, inregistrand un declin de 0,2%, dupa o scadere de 0,4% in precedentele trei luni, a anuntat recent Oficiul Central de Statistica (ELSTAT).

In 2014, economia a iesit din recesiunea care a durat sase ani, inregistrand un avans de 0,8%, dar turbulentele din ultimele luni au afectat evolutia PIB-ului

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!