Analiza Bloomberg: Bancile din Grecia ar putea avea nevoie de noi injectii de capital pentru a fi salvate de la FALIMENT

GRECIA - GETTY

Bancile din Grecia, care au beneficiat in ultimii doi ani de doua infuzii masive de capital, ar putea avea nevoie de noi fonduri, intrucat recesiunea a majorat semnificativ nivelul creditelor neperformante,potrivit unei analize realizata de Bloomberg.

National Bank of Greece, Piraeus, Eurobank Ergasias si Alpha, care impreuna controleaza aproximativ 91% din industria bancara greceasca, au fost sprijinite de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International care, in cadrul programului de asistenta financiara a Greciei, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curatarea sectorului bancar elen.

Analistii avertizeaza ca aceste banci s-ar putea confrunta cu o reducere drastica a capitalului de baza din cauza majorarii provizioanelor pentru creditele neperformante. Chiar daca Grecia ajunge la un acord cu creditorii sai, viitorul pachet de asistenta financiara va trebui sa includa o noua runda de finantare pentru bancile cu probleme, relateaza Agerpres.

In primul trimestru din 2015, economia Greciei a reintrat in recesiune, iar incertitudinile din ultimele luni, combinate cu lipsa unui acord intre Guvernul de la Atena si creditorii internationali, precum si lansarea unor zvonuri privind impunerea unor conditii mai favorabile pentru achitarea imprumuturilor au dus la cresterea ratei creditelor neperformante. Cele patru banci elene ar putea fi nevoite sa suplimenteze provizioanele cu 16 miliarde de euro pentru a-si acoperi pierderile, din cauza creditelor a caror achitare a fost intarziata cu cel putin 90 de zile sau care au fost restructurate. Se estimeaza ca valoarea totala a acestor credite este de 59 de miliarde de euro si afecteaza nivelul lichiditatilor bancilor si fundamentele lor.

“Ne asteptam ca nivelul creditelor neperformante sa ajunga la cea mai ridicata valoare in primul trimestru din acest an, dar acum estimam ca undeva in 2016 se va intampla asta, in functie de evolutia economiei. Exista un risc ridicat ca unele imprumuturi restructurate sa nu poata fi achitate si bancile sa aiba nevoie de injectii suplimentare de capital”, a apreciat analistul Nondas Nicolaides, de la Moody”s Investors Service.

Citește și
Alexis Tsipras, Jean Claude Juncker - Getty
Atena a acuzat UE si FMI ca "vor sa umileasca poporul grec". Acces de furie al presedintelui CE: "Tsipras NU spune adevarul"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Purtatorii de cuvant de la National Bank, Piraeus si Eurobank nu au comentat declaratia.

Si alti analisti au avertizat ca bancile din Grecia s-ar putea confrunta in urmatoarele luni cu o majorare a valorii creditelor neperformante (NPL) pana la 100 de miliarde de euro, sau 45% din valoarea totala a imprumuturilor acordate, din cauza incertitudinilor privind evolutia economiei si a asistentei financiare.

Oficiali bancari au declarat ca, la sfarsitul primului trimestru din acest an, un imprumut din trei (35%) era pe “rosu”, achitarea lui fiind intarziata cu cel putin 90 de zile. In plus, 10% din credite, evaluate la aproximativ 21 de miliarde de euro, sunt aproape de a ajunge pe “rosu” in urmatoarele luni. Sunt imprumuturi care au fost dificil de achitat in trecut din cauza problemelor economice, iar bancile au fost nevoite sa le reesaloneze, pentru ca persoanele fizice si juridice sa le poata plati.

Reprezentantii Uniunii Europene, ai Bancii Centrale Europene si Fondului Monetar International au criticat modul in care bancile elene au gestionat problema creditelor neperformante si au cerut masuri care sa accelereze procedurile.

Surse bancare au afirmat ca obiectivul autoritatilor elene este de a recupera aproximativ doua miliarde de euro din creditele neperformante. Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) a cheltuit 14 miliarde de euro pentru a acoperi deficitul de finantare al bancilor lichidate in ultimii ani.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul sustin ca oficialii Comisiei Europene vor cere bancilor din Grecia sa-si revizuiasca planurile de restructurare, din cauza deteriorarii rapide a conditiilor financiare din tara.

Executivul comunitar le-a transmis bancilor elene ingrijorarea privind actualele lor planuri de restructurare, citand necesitatea ajustarii acestora la noile date macroeconomice, deteriorarea nivelului lichiditatilor, majorarea semnificativa a ratei creditelor neperformante (NPL) si intarzierea implementarii planurilor din cauza incertitudinilor politice si economice din ultimele luni.

Scenariul pentru testele de stres la care au fost supuse anul trecut bancile elene indica un avans al PIB-ului Greciei de 2,9% in 2015 si de 3,7% in 2016. Comisia Europeana a inrautatit estimarea privind evolutia economiei Greciei in acest an la 0,5%.

Miercuri, Banca Centrala a Greciei a raportat ca in perioada octombrie 2014 - aprilie 2015 au fost retrasi din bancile elene aproximativ 30 miliarde de euro (33,84 miliarde de dolari). De asemenea, institutia a avertizat ca incetinirea economiei se va accelera in lipsa unui acord cu reprezentantii UE, BCE si FMI.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Grecia a primit ultimatum: trebuie sa plateasca 1.5 miliarde de dolari pana la sfarsitul lunii. Merkel:
Grecia a primit ultimatum: trebuie sa plateasca 1.5 miliarde de dolari pana la sfarsitul lunii. Merkel: "Daca vrei, poti"

Nicio perioada de gratie pentru Grecia. Trebuie sa-si plateasca transa de 1,5 miliarde de dolari catre FMI, chiar daca nu ajunge la un acord cu creditorii internationali pana la sfarsitul lunii.

Atena a acuzat UE si FMI ca
Atena a acuzat UE si FMI ca "vor sa umileasca poporul grec". Acces de furie al presedintelui CE: "Tsipras NU spune adevarul"

Temerile ca lunga criza financiara a Greciei va culmina cu un faliment al tarii si o iesire din zona euro s-au intensificat in timp ce Atena si-a inasprit retorica la adresa creditorilor ei, relateaza The Guardian.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.