Atena a acuzat UE si FMI ca "vor sa umileasca poporul grec". Acces de furie al presedintelui CE: "Tsipras NU spune adevarul"

×
Codul embed a fost copiat

Temerile ca lunga criza financiara a Greciei va culmina cu un faliment al tarii si o iesire din zona euro s-au intensificat in timp ce Atena si-a inasprit retorica la adresa creditorilor ei, relateaza The Guardian.

Jean-Claude Juncker i-a facut reprosuri marti prim-ministrului grec Alexis Tsipras, acuzandu-l ca-i denatureaza cuvintele si ofera alegatorilor sai o versiune in mod deliberat distorsionata a propunerilor facute de seful executivului UE pentru a rezolva criza datoriilor Atenei, noteaza agentia Reuters.

Acest acces de furie, in timp ce presedintele Comisiei Europene Juncker a dat un raspuns la o conferinta de presa afirmand ca-i pasa de oamenii din Grecia dar nu de guvernul ei, este in contrast puternic cu eforturile sale anterioare de a se arata prieten cu premierul novice de stanga in cursul unor negocieri dificile, relateaza Agerpres.

In timp ce Grecia se lupta sa evite o incapacitate de plata in doua saptamani ce i-ar putea ameninta statutul de membru al zonei euro, Tsipras a tunat si fulgerat mai devreme in fata aliatilor sai parlamentari contra creditorilor UE si FMI care cer taierea pensiilor si cresteri fiscale pentru "a umili nu numai guvernul grec... dar si intreg poporul".

Citește și
Alexis Tsipras - Getty
Tsipras: Grecia este gata "sa astepte rabdatoare" pana cand creditorii vor deveni "realisti". Bursa de la Atena, in cadere
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Printre propunerile creditorilor, a spus el, este o crestere de 10% a TVA-ului pe electricitate. Alti ministri au criticat sugestiile pentru cresterea brusca a TVA la medicamente.  Intr-un briefing de presa la Bruxelles cu seful NATO, Juncker, 60 de ani, l-a acuzat direct pe Tsipras, 40 de ani, ca-si insala alegatorii.

"Nu-mi pasa de guvernul grec", a declarat el. "Dar imi pasa de poporul grec, in special de cei mai saraci".

"Eu nu sunt in favoarea - si prim-ministrul stie - nu sunt in favoarea cresterii TVA la medicamente si electricitate. Cred ca acest lucru ar fi o greseala majora", a adaugat el, repetand pentru a accentua: "Si prim-ministrul stie asta".

"Dezbaterea in Grecia si in afara Greciei ar fi mai simpla daca guvernul grec ar spune exact ceea ce Comisia... intr-adevar propune", a continuat Juncker. "Ii acuz pe greci ca spun lucruri publicului grec care nu sunt in concordanta cu ceea ce i-am spus prim-ministrului grec".

El a mai declarat ca nu a mai vorbit cu Tsipras de duminica noapte, "cand am decis sa opresc negocierile deoarece, avand in vedere pozitia greaca, nu duc nicaieri".

Atena afirma ca are nevoie de ajutor mai degraba pentru datoriile ei masive decat de reduceri de cheltuieli care vor scadea si mai mult cresterea economica.  Juncker a mai spus ca Grecia ar trebui sa accepte un acord ce ar debloca 35 de miliarde de euro pentru investitii. Si el a sugerat inlocuirea cresterii TVA cu alte masuri, inclusiv reducerea cheltuielilor de aparare.

Saptamana trecuta, Juncker, fost premier luxemburghez, si-a exprimat clar deziluzia fata de Tsipras si temerile pentru moneda unica europeana, aminteste Reuters.  "Pentru a ramane prieteni, unul dintre noi trebuie sa respecte anumite reguli minime... Am incercat mereu sa construiesc poduri. Dar inca astept ca Grecia sa construiasca partea ei din pod", a conchis Juncker.

Washingtonul a cerut Greciei o "initiativa serioasa" pentru a ajunge la un acord

Statele Unite au cerut marti Greciei sa ia o "initiativa serioasa" pentru a ajunge la un compromis cu creditorii sai si evita scufundarea economiei mondiale in "incertitudine", a declarat secretarul Trezoreriei, informeaza AFP. Jacob Lew a discutat la telefon cu prim-ministrul grec Alexis Tsipras si "a subliniat urgenta pentru Grecia de a lua o initiativa serioasa pentru a ajunge la un compromis pragmatic cu creditorii sai", a declarat Departamentul Trezoreriei intr-un comunicat.

De mai multe saptamani, autoritatile de la Atena nu ajung sa se inteleaga cu creditorii (Fondul Monetar International, Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana ) asupra unei serii de reforme economice ce ar permite deblocarea unei noi transe de imprumut vital pentru tara, aminteste France Presse. "Incapacitatea de a ajunge la un acord ar crea dificultati imediate pentru Grecia si o incertitudine generala pentru Europa si economia mondiala", a adaugat Lew, potrivit comunicatului Trezoreriei.

Trezoreria americana pare astfel sa puna in primul rand toata presiunea asupra Atenei, in timp ce FMI a cerut de asemenea europenilor sa ia "decizii dificile" pentru a ajunge la un acord. Sub unda verde a creditorilor, Grecia ar putea intra in incapacitatea de a rambursa FMI 1,5 miliarde de euro pana la sfarsitul lunii iunie, cu riscul de a zgudui din nou zona euro si pietele

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Plan de urgenta pentru a evita o panica bancara daca Atena nu ajunge la un acord cu creditorii pana la sfarsitul saptamanii
Plan de urgenta pentru a evita o panica bancara daca Atena nu ajunge la un acord cu creditorii pana la sfarsitul saptamanii

Europenii au decis luni un plan de urgenta pentru a evita o panica bancara in Grecia daca Atena nu ajunge la un acord cu creditorii ei pana la sfarsitul saptamanii, afirma Süddeutsche Zeitung, in editia de marti.

Tsipras: Grecia este gata
Tsipras: Grecia este gata "sa astepte rabdatoare" pana cand creditorii vor deveni "realisti". Bursa de la Atena, in cadere

Alexis Tsipras a afirmat, luni, ca Atena este gata “sa astepte rabdatoare” pana cand creditorii tarii vor deveni “realisti” in cererile lor pentru Grecia, cu care ei negociaza o lista de reforme in schimbul unei finantari vitale, informeaza AFP.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.