Fructele romanesti revin pe mesele romanilor. Duminica, la Romania te iubesc, aflam de ce nu mai au gustul de demult
Fainoase, scumpe si acre - fructele din import pierd teren in fata productiei locale, care creste de la an la an. Dar tot mai multi dintre noi se plang ca poamele romanesti nu mai au aroma de odinioara.
Duminica, la "Romania te iubesc", mergem in gradinile romanilor in cautarea gustului pierdut.
Au fost crescute fortat, in ferme industriale, au fost stropite cu conservanti, au petrecut zile intregi in camioane frigorifice pana sa ajunga pe masa noastra. Ne-am lamurit de ce fructele din import sunt mai degraba bibelouri fara aroma.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cum toate lumea observa si merele si perele si capsunele au exact acelasi gust. Noi avem in genetica noastra idea de a alege ceva care arata bine, care arata estetic, si partenerii ni-i alegem in principal dupa acelasi criteriu estetic", explica neurochirurgul Corneliu Toader.
Numai ca fructele romanesti seamana tot mai tare cu cele aduse de peste granita.
Ce s-a intamplat ne explica chiar cultivatorii din Satu Mare:
"Oamenii, de obicei, cumpara soiurile care-s mai lucioase, acestea sunt niste soiuri care le-am adus din Italia. Sa fim sinceri! M-am dus cu capsuni romanesti care - normal, calitativ, deci ca marime is cu mult mai mici, nu ma intreba nimeni ca dupa ce am mers in piata - astealalte, erau cautate de numa numa, veneau luau cate 10-15 lazi o data, n-am avut ce sa fac", a spus fermierul Victor Codrea.
Ce alegem, o planta care iti livreaza un kilogram si jumatate de fructe sau una care-ti da doar jumatate? La "Romania, te iubesc" intram in culisele ingineriei genetice:
"Vin din proiecte, programe de cercetare, in care principalul obiectiv era fructul mare si rezistenta pe raft", spune Mihail Coman, directorul Institutului de Cercetare Pomicola Maracineni.
"In ultimul timp, piata a concentrat doua culori: rosu sau galben. Si cei care valorifica acest fruct, de exemplu, nu accepta pe piata Romaniei soiuri sau fructe bicolore", a mai spus Coman.
"Nu putem obtine un fruct atat de frumos cu zestrea genetica pe care o aveau merele noastre acum 30 de ani", considera doctorul Corneliu Toader.
Aceasta familie nu s-a indurat sa taie merii din gradina strabunicului.
"E singura gradina din sat care are peste 60 de ani, restul, toata lumea a desfiintat si au pus ceva nou", spune Maria Codrea.
AM VRUT fructe romanesti si-am primit. Pe plantatiile de capsuni din Satu Mare productia s-a dublat, iar viata pe raft a capsunilor s-a triplat, cu ce pret, vedeti duminica la "Romania te iubesc".