ROMANIA TE IUBESC. Alegerile romanilor plecati departe de casa, astazi, de la ora 18.00, la "Romania te iubesc"

25-05-2014 14:10


De mai bine de 7 ani de zile am intrat in Uniunea Europeana, cu bune si cu rele, cu schimbari necesare si inevitabile. Lungul drum al Romaniei spre valorile europene este abia la inceput

Duminica, in ziua alegerilor europarlamentare, la emisiunea "Romania, te iubesc", vom vorbi despre alegerile romanilor plecati de acasa, despre cum traiesc ei in Europa.

Ne-am dus in Marea Britanie, in plina campanie pentru alegerile europarlamentare, pentru a vorbi despre alegerile personale ale romanilor, intr-o tara aparent neprietenoasa cu romanii prin reflectarea in media si prin declaratiile unor politicieni nesabuiti.

"Nu vreau sa am un roman aproape de mine", a declarat Nigel Farage, presedinte UKIP.

Dar romanii nu sunt nici pe departe atat de periculosi cum sunt prezentati in Martea Britanie.

Peste un sfert din populatia Romaniei a ales sa plece, sa caute experiente noi, sa se lupte pentru un castig decent in alta parte. Ei sunt agentii schimbarii si modernizarii Romaniei: cu banii lor am trecut prin criza economica si cu ideile lor speram sa schimbam mentalitatile defecte.

"Gandul nostru este in Romania, acasa, vrem sa ne stabilim acasa. Nu stiu, parca noi suntem asa mai romani", ne-au spus fratii Muntescu.

Baietii din Londra strang bani pe care-i trimit acasa. Aici si-au ridicat case, aici si-au adus masinile si bunurile cumparate din Anglia.

Ce-au vazut si invatat tinerii in Marea Britanie, au pus in practica acasa. Case falnice, cu dotari ca pe malurile Tamisei.

In urma cu trei ani am fost la Universitatea din Coventry pentru a cunoaste tineri studenti romani care au ales o alta lume, cu deschidere catre un viitor la care nu sperau pe vremea cand studiau in tara. Acum, ne-am intors in Marea Britanie sa vedem care sunt drumurile pe care le vor apuca in viata.

"Sa ma intorc in Romania in momentul de fata este mai greu pe termen scurt si mediu, adica in urmatorii 5 - 6 ani, slabe sanse. Pe termen lung, da, cum au spus si profesorii mei, dorinta mea ar fi sa ma intorc, dar sa am la ce si daca nu am la ce, sa am eu banii sa fac ceva. La industria aerospatiala sa facem nu doar intretinere, sa facem si parte de cercetare"
, a marturisit Cristian Lala.

Astazi, de la ora 18, la emisiunea "Romania, te iubesc" vom vorbi despre romani care au luat calea strainatatii, ca sa munceasca, sa studieze ori sa adune bani sa-si ridice o casa. Au parasit tara natala ca sa le fie mai bine lor si copiilor, s-au dus unii pe altii si nu au uitat niciodata de unde au plecat. Pe oriunde ar umbla si prin orice experiente de viata ar trece, identitatea lor este aici, acasa. In Romania - Europa.

VIDEO PROTVPLUS.RO