„Ieși la un sfert de preț”. Asigurarea pe care au început să o cumpere tot mai des românii
Crește numărul românilor care își asigură locuințele. Fie că vorbim despre polițe obligatorii sau facultative, asigurătorii au reușit să vândă mai multe față de anii anteriori. Chiar și așa, una din cinci locuințe rămâne neasigurată.
La sfârșitul anului trecut erau valabile peste 1,84 de milioane de asigurări obligatorii ale locuințelor, cu aproape 100.000 mai multe față de acum doi ani. Este vorba despre polițele ce asigura despăgubirea în cazul unor dezastre naturale, cum ar fi inundații, cutremure sau alunecări de teren. Chiar dacă sunt obligatorii, doar unul din cinci români are o astfel de asigurare.
Cosmin Tudor, director dezvoltare PAID România: „Foarte mulți oameni nu au această informație că există o formă de protecție financiară a muncii de-o viață. Dacă e să ne gândim la cutremurul care a avut loc recent, a adus despăgubiri. Sunt deja 500.000 de lei plătiți.”
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Românii de la oraș sunt mult mai dispuși să își asigure locuința. Din totalul polițelor încheiate, 75% sunt pentru proprietăți din mediul urban.
Gheorghe Malița, broker asigurare: „Oamenii au conștientizat foarte mult că o locuință, un adăpost, nu poate fi construit sau făcut într-un an de zile.”
Agenții spun că mentalitatea clienților se poate schimba în urma unor experiențe de viață, mai ales că, în ultima perioadă, vremea a început să facă, din ce în ce mai des, ravagii.
Teodora Mihuța, broker de asigurări: „Dacă vecinul are o asigurare de locuință și are un eveniment asigurat, imediat, toți vecinii, hai să merg, să-mi fac și eu că, uite, este foarte important să nu trebuiască să scoatem bani din buzunar în acele momente.”
O creștere cu două procente se vede și în cazul asigurărilor facultative. Accidentele casnice - extrem de frecvente - sunt o justificare suficientă pentru ca omul să încheie o astfel de poliță.
Cristian Tăutu, client: „Mi-am cumpărat liniștea. Dacă stai să calculezi, ieși la un sfert de preț, cu asigurare, față de dacă ar trebui să-ți despăgubești un vecin, pe care l-ai inundat"
Alexandru Ciuncan, director general Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare: „Locuința poate fi asigurată la valoarea ei reală și pentru mai multe riscuri, și aici ne referim la incendii, la explozii, furtuni. La nivel de perceptie, unu din doi români e îngrijorat de riscul de incendiu, chiar dacă în practică cele mai multe daune despăgubite, peste 54%, sunt datorate spargerii conductelor.”
Potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare, în prima jumătate a anului trecut, la nivel național au fost 22 de incendii în medie, pe zi, față de 19, în anul anterior.
Polițe de asigurare obligatorie active în 31 decembrie 2022: