Salarii mai mari pentru bugetari, de la 1 decembrie. Surse politice: Dacian Ciolos ar putea sa amane aplicarea acestor masuri

×
Codul embed a fost copiat

Din decembrie, toti bugetarii urmeaza sa aiba salarii mai mari. Deputatii comisiilor de Sanatate si Munca au decis ca milioanele de angajati ai statului sa aiba salarii cu 10% mai mari.

Bugetarii din Romania vor avea o bucurie de 1 decembrie. Parlamentul le-a majorat tuturor salariile cu 10 procente, nu doar celor din educatie si sanatate.  Masura a fost votata atat de putere, cat si de opozitie. In consecinta, Guvernul Ciolos are in fata o misiune din ce in ce mai grea. Cheltuielile suplimentare ce vor trebui suportate de buget se suprapun cu lista lunga, de taieri de taxe, care trebuie sa intre in vigoare in prima zi a anului viitor.

311 voturi pentru, 7 abtineri si 1 vot impotriva

Toti politicienii au votat aproape fara exceptie majorarea salariilor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie. Cresterea a fost o surpriza: partidele nu au spus nimic, nici cei din ministerul finantelor. Marti, un deputat PSD a venit cu propunerea, intr-o comisie, sub forma unei amendament.

24 de ore mai tarziu nimeni nu s-a mai opus. Desi unii se intrebau si dupa vot de unde vor fi scosi bani in plus pentru aceste cheltuieli suplimentare. Iar PNL arunca responsabilitatea in curtea guvernului Ciolos, care nici macar nu este investit.

Citește și
Ministerul Finantelor
Sindicatele acuza Ministerul Finantelor ca si-a marit salariile "pe ascuns". Replica oficiala: "Eliminam riscurile"

Alina Gorghiu - presedinte PNL: "Asteptam de la noul guvern sa vada in ce masura proiectul se incadreaza in indicatorii macrobugetari si vom vedea care va fi decizia acestui guvern. Ministerul finantelor n-a sustinut proiectul pentru ca impactul bugetar ar fi la 5 miliarde de lei si ar fi nesustenabil.”

Rovana Plumb - deputat PSD: “Sectorul bugetar, toti cei care lucreaza in aparatul primariilor, care vin si care se confrunta cu problemele cetatenilor din comunitati trebuie sa fie respectat.”

In urma votului din Parlament situatia sta in felul urmator. Personalul medical benficiaza de o majorare a salariilor cu 25% de la 1 octombrie. Angajatii din invatamant vor primi 15% in plus de 1 decembrie. De la aceeasi data, absolut toti ceilalti bugetari primesc o majorare de 10%.

Initial liberalii nu au vrut sa voteze majorarea, dar s-au razgandit in cursul zilei. Toti au fost nevoiti sa-si asume la vedere optiunea, pentru ca sistemul electronic de vot s-a stricat si s-a votat prin ridicarea mainii.

In ziua in care si-a anuntat demisia, Victor Ponta a declarat ca a lasat un guvern cu visteria plina. Acum Dacian Ciolos va trebui sa spuna daca banii pe care i-a gasit in visterie sunt sau nu suficienti pentru toate cresterile salariale si reducerile de taxe pe care le-a mostenit.

Radu Popa, deputat independent: “Mi-as dori foarte mult sa nu constatam ca peste o saptamana sau peste o luna noul guvern vine si spune ca nu sunt bani pentru aceasta majorare"

Teoretic Klaus Iohannis ar putea sa trimita inapoi in parlament, pentru reexaminare, legea aprobata astazi. Deasemenea surse politice au declarat ca Dacian Ciolos ar putea sa amane, la randul sau, aplicarea unora dintre aceste masuri.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Protest
Protest "spontan" la Finante impotriva maririi unor salarii. Reactia Guvernului: toate majorarile se abroga

Angajatii Finantelor Publice au iesit marti in strada, pentru a protesta impotriva majorarilor de salarii pe care le considera „discriminatorii”
 

Sindicatele acuza Ministerul Finantelor ca si-a marit salariile
Sindicatele acuza Ministerul Finantelor ca si-a marit salariile "pe ascuns". Replica oficiala: "Eliminam riscurile"

Ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara starneste controverse intre oficiali si sindicatele care ii reprezinta pe bugetari.

Salariile din invatamant cresc cu 15%, de la 1 decembrie, dar raman la coada topului european.
Salariile din invatamant cresc cu 15%, de la 1 decembrie, dar raman la coada topului european. "Saltul va fi nesemnificativ"

Salariile tuturor angajatilor din invatamantul de stat vor creste cu 15 la suta, de la 1 decembrie. Anuntul a fost facut de ministrul Educatiei, dupa o ultima runda de negocieri cu sindicatele purtata luni, la Palatul Victoria.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.