Protest "spontan" la Finante impotriva maririi unor salarii. Reactia Guvernului: toate majorarile se abroga

Angajati ai Administratiei Judetene a Finantelor Publice Buzau - ANAF

Angajatii Finantelor Publice au iesit marti in strada, pentru a protesta impotriva majorarilor de salarii pe care le considera „discriminatorii”
 

Recentele majorari salariale anuntate de Guvern odata cu rectificarea bugetara au provocat nemultumire chiar printre cei care gestioneaza banii publici. In jur de 30.000 de angajati ai Fiscului au oprit lucrul si au iesit in fata institutiilor, in cadrul unui protest spontan, iar in Bucuresti cateva sute dintre ei s-au adunat in fata Ministerului Finantelor Publice.

Reactia Guvernului: majorarile de salarii se abroga

Premierul Ponta a dat insa de inteles ca nu e de acord cu revendicarile functionarilor publici, cerandu-le acestora competenta si responsabilitate. Ulterior, Guvernul a anuntat ca majorarea care a provocat nemultumiri printre angajatii MFP se abroga.

"Prin Ordonanta de Urgenta aprobata astazi, a fost abrogat art.63 din OUG 47/2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorari medii a salariilor de baza cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finantelor Publice, ANAF, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili si Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice", se arata in comunicatul Guvernului.

Citește și
inspectori ANAF in control
Fiscul mai are nevoie de 1.000 de oameni in urmatoarea perioada. Cat de mari sunt salariile la ANAF
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Cel putin 500 de angajati ai Finantelor si ai Fiscului din toata tara s-au adunat in fata Ministerului. Toti sunt revoltati de cresterea salariala acordata doar celor din aparatul central. Si la Botosani cei care au avut treaba astazi la Fisc au gasit usile inchise. O femeie spune ca a venit sa plateasca la Casa de Asigurari pentru ca joi e programata la spital la Iasi, dar nu a putut, fiindca i s-a spus ca e greva,

Angajatii sustin insa ca nu pot accepta discriminarea salariala. Prin ultima ordonanta de rectificare a bugetului, au fost marite, intr-adevar salariile la Finante, dar numai ale celor din aparatul central. "Noi nu suntem mai prejos decat colegii nostri din Bucuresti”, declara un inspector ANAF. “Pentru ce sa li se mareasca numai lor, iar noi care facem efectiv treaba sa nu beneficiem de salarii marite?”

Reactia premierului

La inceputul sedintei de Guvern de marti, premierul Victor Ponta a facut si cateva declaratii legate de protestele functionarilor. "Aud in fiecare zi doar cereri de mariri de salarii, dar nu aud ca se intampla ceva in ca acele autoritati sa fie mai putina birocratie, mai mutla responsabilitate", a spus prim-ministrul. "Toata lumea vrea salariu mai mare."

"Un mesaj mai clar pentru toata lumea, si pentru ministerul de Finante, si pentru autoritati locale: salarii mai mari, cand vine competenta si responsabilitate mai multa", a conchis Ponta
 

Pozitia sindicatelor

Vasile Marica, presedintele Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor “SED LEX”, a declarat pentru Stirile Pro TV: „La nivelul ANAF si al Ministerului de Finante este un protest la nivel national, din cate stim noi. Am fost informati dimineata, am fost chemati la Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti de catre colegii nostri, ca sa ne spuna ca ei inceteaza lucrul deoarece au fost discriminati prin modul in care a gestionat Guvernul cresterile de salarii. Concret, a incetat lucrul in toata tara.

In clipa asta, din cate stim noi, nu se lucreaza la niciun ghiseu al Fiscului”, mai spune liderul sindical. „Cei la care sunt banii in Romania au fost tratati foarte gresit”.

Si la Timisoara, protestul a inceput de la ora 9:00, scrie Agerpres. "Nemultumirile sunt legate de Ordonanta 47/2015 care prevede discrepante salariale fantastice intre noi, cei care suntem la baza finantelor publice, si cei din aparatul central. Aceasta Ordonanta prevede niste mariri salariale inacceptabile, de exemplu, cresterea veniturilor lor ar fi de 62,5%, adica acordarea a 25 de clase salariale succesive. Va dati seama ca oamenii nu pot sa fie decat nemultumiti si considera ca munca lor nu este evaluata corect si ca atare a aparut si reactia acestora", a declarat presei Virginia Dutu, lider de sindicat in cadrul Trezoreriei Timisoara si purtator de cuvant al sindicalistilor din finantele timisorene.

Aceasta a mentionat ca pana la noua lege a salarizarii, salariile angajatilor din teritoriu raman la nivelul vechilor salarii, care din 2010 nu le-au mai fost marite in niciun fel.

"Cel mai mic salariu din Finante este exact la munca cea mai grea, de la front-office, care inmagazineaza in ea toate nemultumirile persoanelor care vin la finante si este in jur de 1.200 de lei net. Aceasta este reactia spontana a colegilor nostri, pe care noi o controlam (..); trebuie sa fim cei care iau pulsul oamenilor, nemultumirile lor si sa le transmitem intr-un mediu organizat si sa le transmitem organelor ierarhic superioare", a adaugat Virginia Dutu.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
ANAF se muta permanent in „Dragonul Rosu”. Cat au obtinut inspectorii din amenzi in doar 3 zile
ANAF se muta permanent in „Dragonul Rosu”. Cat au obtinut inspectorii din amenzi in doar 3 zile

Despre complexul "Dragonul Rosu" se spunea ca aici poti gasi orice, afara de o factura fiscala. Inspectorii Fiscului vor acum sa schimbe aceasta situatie.

Fiscul mai are nevoie de 1.000 de oameni in urmatoarea perioada. Cat de mari sunt salariile la ANAF
Fiscul mai are nevoie de 1.000 de oameni in urmatoarea perioada. Cat de mari sunt salariile la ANAF

Odata cu intensificarea controalelor ANAF, Agentia are nevoie si de mai multi inspectori, astfel ca face angajari.

Angajatii din administratia publica centrala vor avea pauza de masa, de la 13 la 14. Lista completa a institutiilor
Angajatii din administratia publica centrala vor avea pauza de masa, de la 13 la 14. Lista completa a institutiilor

Pauza de masa se legalizeaza in toata administratia publica centrala de la noi.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.