Sindicatele acuza Ministerul Finantelor ca si-a marit salariile "pe ascuns". Replica oficiala: "Eliminam riscurile"
Ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara starneste controverse intre oficiali si sindicatele care ii reprezinta pe bugetari.
Ordonanta 47/2015, publicata in Monitorul Oficial din 29 octombrie, prevede la articolul 63 ca „functionarii publici si personalul contractual din Ministerul Finantelor Publice - aparat propriu, Agentia Nationala de Administrare Fiscala - aparat propriu, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili beneficiaza de 25 de clase de salarizare succesive fata de clasa detinuta”, incepand din luna noiembrie a acestui an. Articolul a starnit imediat reactii in presa, dar mai ales din partea sindicatelor, care spun ca Finantele sunt favorizate in dauna altor ministere.
“Articolul 63, care nu a existat in documentele inaintate partenerilor sociali in discutiile de la comisia de dialog social sau la Ministerul Muncii”, a declarat pentru Stirile Pro TV Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa. “Am constatat introducerea unui nou articol care prevede in mod expres si imperativ ca de la 1 noiembrie tot personalul, indiferent ca e functionar public sau personal contractual, din Ministerul de Finante si alte entitati care apartin MFP, va beneficia de o crestere, pe actuala lege de salarizare, de 25 de clase conform structurii actualei legi. Asta inseamna aproximativ 60%, unii au facut calculul ca ar fi 62,5%. Evident ca orice crestere salariala e benefica, dar in raport cu cresterile din alte sectoare bugetare e de doua ori mai mare.”
Liderul sindical spune ca la Camera, resprezentantul Ministerului Finantelor a respins toate propunerile de majorari salariale avansate de deputatii PSD si ca ,ajorarea a fost facuta pe ascuns. “Noi nu am stiut si pe cine am intrebat nu a stiut de aceasta majorare”, afirma Bogdan Hossu. Referitor la numarul de bugetari cu salarii marite, el spune ca “din calculul aproximativ rezulta ca sunt in jur de 60.000 de angajati. Incercam sa facem o evaluare si ne intrebam ce va ramane pentru ceilalti bugetari.”
“Personalul din Ministerul Finantelor, raportat la celelalte ministere, avea salarii mult mai mari”, mai spune liderul Cartel Alfa. “Sunt cateva sectoare afectate, cei din administratia publica locala, mediu, veterinari, care nu au beneficiat de cresteri”.
Ministerul Finantelor a venit cu o serie de precizari pe acest subiect. “Activitatile complexe ale MFP, ANAF, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, ANAP si, precum si imperativul asigurarii unei stabilitati a personalului specializat din cadrul acestora justifica acordarea unei majorari salariale prin acordarea unui numar de 25 de clase de salarizare succesive. Acordarea acestei majorari salariale este de natura sa creeze o salarizare similara cu personalul din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, [...] In plus, o egalizare a salarizarii intre aceste institutii publice este necesara, deoarece nu trebuie sa existe o diferenta intre cele doua categorii de bugete, national si cel al Uniunii Europene, si nici intre activitatile aferente functiilor acestor institutii publice.
In corelatie cu atributiile si complexitatea lucrarilor de la nivelul MFP, ANAF, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, ANAP si, pe de o parte, si riscurile care pot interveni in lipsa unei salarizari corespunzatoare a acestora, pe de alta parte, prin Ordonanta de urgenta nr. 47/ 2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetare s-a instituit acordarea personalului din cadrul MFP, ANAF, Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili si ANAP si unei majorari salariale similare celei prevazute la art. 2 alin.(1) din Legea nr.490/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, personalul din aceste institutii nu va beneficia de majorarea salariala de 25 de clase de salarizare succesive pe perioada in care intra sub incidenta prevederilor Legii nr. 490/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. Masura propusa este de natura sa conduca la evitarea riscului migrarii personalului din cadrul acestora catre institutii cu un nivel de salarizare superior, la evitarea savarsirii unor posibile fapte de coruptie si la stabilirea unui echilibru intre complexitatea muncii si riscurile care deriva din realizarea prerogativelor acestora. Totodata, aceasta masura contribuie la realizarea unui serviciu public stabil, prin eliminarea pe cat posibil a riscului migrarii personalului specializat din cadrul unor institutii cheie ale administratiei publice centrale catre mediul privat, cu consecinte pozitive asupra interesului cetateanului, a bugetului general consolidat si a activitatii autoritatilor publice vizate de aceasta masura.
Precizam ca numarul total al salariatilor care vor beneficia de majorarea salariilor este de aproximativ 5.700 de persoane, respectiv ca majorarea medie a salariilor de baza va fi de 22%”, se arata in raspunsul MFP.
Sursa: Pro TV
Etichete: salarii, rectificare bugetara, sindicate, riscuri, ministerul finantelor, marire, bogdan hossu,
Dată publicare:
30-10-2015 17:12