Unde gasesti, cum completezi si unde depui "FORMULARUL 2%". Daca nu donezi, banii vor merge oricum la stat

×
Codul embed a fost copiat

Formularul 230, mai cunoscut ca “Formularul 2%”, e cel mai simplu mod in care puteti dona bani. Chiar daca nu sunteti darnici, e vorba de bani care oricum mergeau la stat, asa ca nu scoateti din buzunar niciun un leu.

Ce este formularul 2%
Orice roman, daca a incasat in 2015 macar un salariu, poate - dar nu este obligat - sa doneze o suma de pana la 2% din impozitul sau anual unui ONG sau unei unitati de cult. Acest lucru se face prin completarea formularului 230 si depunerea lui la Fisc. Daca nu faceti acest lucru, nu pastrati respectivii bani, ci ei merg oricum la stat.

Acelasi lucru il puteti face si daca in 2015 ati realizat venituri din chirii, drepturi de autor, jocuri de noroc, profesii liberale – alte surse decat salariul. Doar ca in acest caz nu va trebuie un formular special, ci aveti un capitol pentru cei 2% in formularul 200, cel pe care oricum sunteti obligati sa il completati ca sa declarati astfel de venituri la Fisc.

Daca ati luat anul trecut atat salariu, cat si bani din chirie, completati ambele formulare.

Cui i se pot dona bani prin formularul 2%
Oricarei entitati non-profit sau unitati de cult infiintata legal.

Citește și
taxe
Romanii fara venituri ar putea scapa de contributia la asigurarile de sanatate. "Nu o sa vanam contribuabili"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Unde se gasesc formularele:
Cel mai sigur este sa le descarcati de pe site-ul ANAF (in format PDF:

Formular 230
Formular 200

Pe de alta parte, majoritatea ONG-urilor si cultelor care pot beneficia de aceste sume ofera pe site-ul lor formulare care sunt deja completate cu datele beneficiarului.

Cum se completeaza formularul 2%
In cazul formularului 230, trebuie sa va introduceti datele personale in prima sectiune a documentului. In a doua sectiune, privind destinatia sumei, scrieti denumirea completa a ONG-ului sau unitatii de cult, contul bancar al acesteia in format IBAN si codul de identificare fiscala. Cel mai simplu este sa aflati IBAN-ul si codul de pe site-ul respectivei institutii.

Daca stiti cat reprezinta 2% din impozitul pe salariu, puteti sa completati in casuta “Suma” (sau puteti vira o suma mai mica, dar trebuie sa stiti ca nu puteti dona decat unui singur ONG). Daca nu stiti, nu e nicio problema, Fiscul va calcula si va vira 2%.

Daca nu puteti depune personal declaratia si ati imputernicit pe cineva, aveti o a treia sectiune in care treceti datele imputernicitului.

In cazul formularului 200, trebuie sa completati aceleasi date pe pagina a doua a documentului.

In fine, formularul trebuie semnat.

Unde si cand se depune formularul 2%
Ambele formulare se pot depune printat si completat la Administratia Financiara de care tineti sau se pot trimite prin posta, prin recomandata cu confirmare de primire. De asemenea, pot fi depuse prin serviciul de depunere a declaratiilor online de pe portalul e-guvernare.ro – dar ca sa folositi acest serviciu aveti nevoie de certificat digital. De asemenea, puteti depune online folosind Spatiul privat virtual de pe site-ul ANAF.

Fiecare formular trebuie depus si trimis intr-un singur exemplar. Legea vorbeste despre 2 exemplare, dar al doilea ramane de fapt la contribuabil.

Atat formularul 230, cat si formularul 200, trebuie depuse pana la data de 25 mai.

Cazuri care pot fi ajutate gratie completarii formularului

Erica s-a nascut cu sindromul intestinului scurt si e primul copil din Romania care a supravietuit cu aceasta suferinta, fara transplant. La doua luni, avea numai 15 centimetri de intestin, in loc de 70 cat are un copil normal.

Mihaela Puiu, mama: "Erica a fost o luptatoare de la inceput si a depasit multe situatii limita."

De doi ani si zece luni, sectia de terapie intensiva nou nascuti a spitalului Marie Curie este caminul Ericai. Aici a crescut a invatat sa faca primii pasi si nu a cunoscut alt loc pe care sa-l poata numi acasa. Erica este acum cea mai mare din cei cinci copii care au aceeasi suferinta. Din pacate, spitalul Marie Curie este singurul din tara dotat cu aparatura care ii poate tine in viata. Totusi, tratamentele sunt costisitoare, iar statul ofera doar o mica parte din cat au ei nevoie.

Catalin Carstoveanu, seful sectiei de ATI Neonatologie: "In jur de 40 de mii de euro pe an, din care de la stat primim 2 mii de euro si din actiuni. Este o mare problema, avem ONG-uri, fara ONG-uri, ce sa facem cu ei?"

Cei care vor sa ajute acesti copilasi pot directiona 2% din impozit pentru fundatia Inima Copiilor.

Alex Popa, presedinte associatia "Inima Copiilor": "Trebuie avut mare grija de ei si un tratamernt de lunga durata. Noi am construit aceasta sectie si vrem sa continuam sa o ajutam."

Alti 500 de copii sunt diagnosticati in fiecare an cu diferite forme de cancer. Din pacate, si in cazul lor, spitalele noastre nu au intotdeauna conditii pentru a-i trata.

Raluca Obaciu, coordonator fundatia Little People: "Fundatia Little People a ajutat 1925 de copii, cu acesti bani reusim sa le reducem suferinta."

Puteti redirectiona suma si pentru a ajuta victimele incendiului din Colectiv, care au nevoie de tratamente indelungate si costisitoare. Tedy, de pilda, are nevoie de o mina bionica a carei valoare se ridica la 90.000 de euro.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Suprafata de care nici nu stiati ca exista pana cand n-a fost impozitata. Taxele pentru case si masini au crescut
Suprafata de care nici nu stiati ca exista pana cand n-a fost impozitata. Taxele pentru case si masini au crescut "din pix"

Nici n-a inceput bine anul, ca mii de oameni au luat cu asalt directiile de taxe si impozite din tara ca sa-si plateasca darile.

Romanii fara venituri ar putea scapa de contributia la asigurarile de sanatate.
Romanii fara venituri ar putea scapa de contributia la asigurarile de sanatate. "Nu o sa vanam contribuabili"

Purtatorul de cuvant al Guvernului a revenit azi asupra articolului din noul Cod Fiscal care impunea plata CASS chiar si persoanelor fara venituri.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.