Romanii fara venituri ar putea scapa de contributia la asigurarile de sanatate. "Nu o sa vanam contribuabili"

×
Codul embed a fost copiat

Purtatorul de cuvant al Guvernului a revenit azi asupra articolului din noul Cod Fiscal care impunea plata CASS chiar si persoanelor fara venituri.

Guvernul a anuntat miercuri ca va face o analiza pana la sfarsitul lunii ianuarie pentru a vedea daca se sustine din punct de vedere fiscal si constitutional prevederea din Codul fiscal prin care persoanele fara niciun venit trebuie sa plateasca contributia la asigurarile de sanatate.

Citeste si: Cum se plateste si cat de mare e taxa OBLIGATORIE pentru romanii fara venituri. Paradoxul care o va face sa creasca din mai

"Vom face pana la sfarsitul lunii ianuarie - inceputul lunii februarie o analiza in legatura cu sustenabilitatea acestui articol 180 atat din punct de vedere fiscal, cat si constitutional, pentru ca si din punct de vedere constitutional se pune problema daca se respecta prin acest articol principiul justei asezari a sarcinii fiscale. (...) Costurile de implementare, asa cum rezulta ele din articolul respectiv, par a fi mai mari decat veniturile care ar rezulta, asa incat se pune la modul serios intrebarea daca se sustine din acest punct de vedere articolul", a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, intr-un briefing la Palatul Victoria.

Acesta a adaugat ca, in cazul in care se va decide modificarea acestui articol, nu va exista un impact bugetar, intrucat la constructia bugetului nu s-a luat in calcul plata acestei contributii de catre persoanele care nu realizeaza venituri.

Citește și
impozit pe cladiri
Efectele noului Cod Fiscal asupra micilor afaceri din Romania. Impozitele pe cladiri vor avea cresteri explozive
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

"Nu va fi un impact bugetar in cazul in care se va ajunge la concluzia ca va trebui sa facem o modificare substantiala, pentru ca nu au fost luate in calcul contributiile la sanatate ale persoanelor fara eventuale venituri declarate - cele trei milioane care se tot invocau - asa ca nu vor exista costuri suplimentare si nu va avea impact bugetar o eventuala decizie de a transforma articolul respectiv intr-unul cu un caracter optional mai bine conturat", a explicat Suciu.

In plus, el sustine ca este Guvernul nu intentioneaza sa ii vaneze pe cei fara venituri pentru a stabili daca acestia spun sau nu adevarul legat de veniturile pe care le au.

"In esenta, articolul respectiv incerca sa deschida posibilitatea de a reintra in sistemul de sanatate a persoanelor care vor sa beneficieze de servicii de sanatate si prin aceasta sunt dispuse sa plateasca 6 luni in urma 5,5% din salariul minim. (...) Codul fiscal introducea o declaratie pe propria raspundere prin care spuneai ca nu ai venituri (...). Una este cand persoana intra in sistem de buna voie sau pentru ca sufera de anumita boala si vrea sa beneficieze de tratamentele sau de serviciile sistemului de sanatate si alta este de a cere imperativ unor persoane care nu au venituri, dar nici nu au nevoie de asistenta medicala si sa incepem sa ii vanam prin tara sa vedem daca chiar asa e. Acel lucru nu il vom face. Asta nu inseamna ca nu exista un caracter obligatoriu al contributiei la sanatate, pentru ca asa spune legea sanatatii. (...) In cazul persoanelor care intr-adevar nu au venituri si isi asuma aceasta chestiune si sunt in saracie absoluta, (...) ele beneficiaza in continuare de servicii de sanatate pe baza unui precedent si pe baza unei situatii pe care, din pacate, nu o putem modifica in acest moment", a afirmat Suciu.

La inceputul acestui an, secretarul de stat in Ministerul de Finante Gabriel Biris afirma ca persoanele care nu au realizat niciun venit timp de sase luni sunt obligate sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe economie pentru asigurarea de sanatate.

"Cum poti sa zici 'am trait fara nici un venit timp de sase luni'? Ce ai facut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum ai putut sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat? Si atunci pentru persoanele care timp de sase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna, pentru asigurarea de sanatate", declara Biris. Declaratia a starnit reactii aprinse, dar Suciu a spus ca "nu se pune problema in termeni de demisie".
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Incepand de luni, Fiscul va afla aproape tot ce faceti cu banii din banca. Chiar si casetele de valori vor fi raportate
Incepand de luni, Fiscul va afla aproape tot ce faceti cu banii din banca. Chiar si casetele de valori vor fi raportate

O prevedere din noul Cod Fiscal obliga bancile sa informeze ANAF in fiecare zi despre schimbarile facute de clienti in legatura cu conturile sau casetele de valori.

Efectele noului Cod Fiscal asupra micilor afaceri din Romania. Impozitele pe cladiri vor avea cresteri explozive
Efectele noului Cod Fiscal asupra micilor afaceri din Romania. Impozitele pe cladiri vor avea cresteri explozive

Micile afaceri de familii sunt amenintate de noul Cod Fiscal, care duce la cresterea exploziva a impozitelor pe cladiri, sustin reprezentantii mediului de afaceri.
 

Avertismentul BNR cu privire la noul Cod Fiscal.
Avertismentul BNR cu privire la noul Cod Fiscal. "Romania se auto-vulnerabilizeaza. Este o chestiune lipsita de orice logica"

Romania se auto-vulnerabilizeaza, in acest moment, prin politicile fiscale pe care le promoveaza noul Cod fiscal, a afirmat, marti, intr-o dezbatere de specialitate, Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.