Un sfert din banii românilor se fac la negru. Suntem pe locul 4 în UE la economia neagră
Aproape un sfert din piața muncii este nefiscalizată, iar micile afaceri netaxate ajung să fie principala sursă de venit pentru mulți români.
Meșteri, persoane care fac curățenie în case sau cei care își închiriază, apartamentele, de pildă, fără contract, la ANAF sunt doar o parte.
Inclusiv unii angajatori preferă să plătească o mare parte din salarii în plic, spun analiștii, punând pe cartea de muncă a angajatului doar minimul pe economie.
Banii din economia neagră sau gri, dar și cei trimiși de rudele din străinătate, susțin consumul tot mai mare din România.
"- Cred că dintr-o placă de rigips rezolvăm, 4 milioane, ce să vă spun, mai mult nu pot să cer.
- Îmi dați și un bon fiscal, ceva, să decontez pe firmă?
- Nu, doamnă, eu sunt meseriaș pe stil vechi, vin, îmi fac treaba, plec, sărut-mâna, sunt particular de când mă știu".
Mii de oameni își închiriază apartamentele, iar doritorii pot obține uneori un preț mai mic, fără contract.
Datele INS arată că în țara noastră sunt 1,5 milioane de români care spun că au loc de muncă, însă nu sunt înregistrați ca salariați.
Suntem pe locul 4 în UE la economia neagră
Fie sunt cei care au activități independente, care nu sunt fiscalizate, fie sunt cei care lucrează la negru. Cu o formă legală de lucru sunt înregistrați peste 5 milioane de români.
Ionuț Dumitru, fost președinte al Consiliului Fiscal: "Sarcina fiscală fiind destul de mare la salarii, se încearcă ascunderea acestor venituri. Fie nu se plătesc deloc taxe și impozite, fie să plătesc la gri- adică se plătesc suplimentar, la plic, suplimentar venituri care nu sunt impozitate".
Aceasta este, ceea ce numesc specialiștii, economia neobservată. Adică acei bani care circulă fără ca statul să îi vadă și să îi impoziteze. Tocmai din acest motiv, sunt greu de cuantificat.
Estimările Fondului Monetar Internațional ne-au poziționat, în 2018, pe locul 4 la capitolul economie neagră la nivel european, cu aproape mai mult de un sfert dintre venituri nefiscalizate.
În România, peste 1,5 milioane de români au salariul minim pe economie, de 2.300 de lei, iar la nivel european avem unul dintre cele mai mici venituri de acest tip, de cinci ori mai mic decât în Luxemburg.
Datele INS arătau anul trecut și că unul din trei români trăia în sărăcie, ocupând astfel locul doi în Uniunea Europeană.
Bineînțeles că statisticile oficiale nu conțin și veniturile obținute la negru sau banii trimiși de rudele din străinătate.