Un important furnizor de servicii financiare trage un semnal de alarmă. România are nevoie de un plan de ajustare fiscală
Instabilitatea politică a României și îngrijorările legate de eforturile de consolidare ar putea atrage atenția agențiilor de rating.
Fitch a schimbat recent perspectiva României în negativă și a confirmat ratingul la BBB-.
O astfel de decizie ar putea fi văzută ca un semnal de alarmă pentru România.
Erste Group arată într-o analiză că o retrogradare poate fi evitată dacă guvernul introduce un plan de ajustare fiscală.
”Scenariul nostru de bază presupune că noul guvern va prezenta un plan credibil și coerent de consolidare fiscală pe termen multianual.
În acest caz, o reducere a ratingului este imposibilă. Totuși, dacă creșterea PIB sau performanța fiscală nu vor îndeplini așteptările, riscul unei reduceri a ratingului, după schimbarea perspectivei la negativ, nu poate fi exclus”, arată furnizorul de servicii financiare.
Într-o revizuire neprogramată, Fitch a modificat perspectiva României de la stabilă la negativă, menținând ratingul la „BBB-”.
Incertitudinea politică ridicată, care ar putea „avea un efect negativ semnificativ asupra consolidării fiscale”, a fost menționată drept principalul motiv.
Absența unei consolidări fiscale coerente și credibile, având în vedere că credibilitatea ancorei fiscale pe termen mediu s-a slăbit considerabil din cauza măsurilor de cheltuieli nefiscalizate și a derapajelor fiscale repetate sau a creșterii economice slabe, ar putea duce la o retrogradare a ratingului.
Cu toate acestea, Modelul de Rating Suveran al Fitch atribuie României un scor echivalent cu un rating de „BBB”, iar comitetul de rating suveran al Fitch l-a ajustat aplicând suprapunerea calitativă.
Considerăm că o retrogradare a ratingului este puțin probabilă până în toamna anului 2025 și poate fi evitată, probabil, dacă guvernul introduce un plan de ajustare fiscală, care se preconizează că va urma după reluarea alegerilor prezidențiale, anticipate în martie-aprilie, mai scrie sursa citată.
Datoria publică este actualmente sub mediana „BBB” de 56% din PIB. Absența unei consolidări fiscale semnificative ar putea duce la depășirea semnificativă a acestui prag.
Cadrele instituționale ale României și ancorele fiscale ale UE oferă o anumită stabilitate, contribuind la contracararea incoerenței politice și a unui parcurs slab în consolidarea fiscală.
Absorbția eficientă a fondurilor UE și sprijinul continuu din partea Comisiei Europene sunt cruciale pentru menținerea stabilității ratingului.
Scenariul nostru de bază presupune că noul guvern va prezenta un plan credibil și coerent de consolidare fiscală pe termen multianual.
În acest caz, o reducere a ratingului este imposibilă. Totuși, dacă creșterea PIB sau performanța fiscală nu vor îndeplini așteptările, riscul unei reduceri a ratingului, după schimbarea perspectivei la negativ, nu poate fi exclus.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, rating, furnizor, ajustare fiscala,
Dată publicare:
18-12-2024 20:54