Un economist român dezvăluie cea mai bună investiție: „Vei lăsa sărăcia în urma ta”
Cristian Păun, profesor al Academiei de Studii Economice București, a explicat cum în vremuri de restriște economică există cea mai bună investiție pe care o pot face românii.
Cristian Păun a oferit o sumă de sfaturi gratuite despre cea mai bună investiție punctând câteva aspecte și fundamente esențiale și cruciale, arată „Ziarul Unirea”.
„Mulți se plâng că nu știu să facă investiții. Că nu au capital suficient să facă investiții. Principiile unei investiții sunt însă destul de simple. Îți asumi un risc și aștepți un câștig minim proporțional cu riscul pe care ți-l asumi. Evident, cauți mereu să maximizezi acest câștig, având în vedere că resursele sunt mereu rare și se strâng cu foarte mult chin.
Investițiile sunt despre independență, prosperitate și despre mai multă libertate. Conștientizând mereu că doar în libertate putem fi fericiți. Calea sigură de a scăpa de sărăcie este investiția în active care să îți confere cel mai mare câștig posibil. Urmărind mereu asta în viață, vei lăsa sărăcia în urma ta.
Investiția cu cel mai mare randament și cea mai la îndemână este INVESTIȚIA ÎN TINE. Investind timp și bani poți învăța să faci lucruri care îți vor salva ulterior resurse și timp. Iată câteva investiții la îndemâna tuturor care, de-a lungul vieții, aduc un câștig enorm, mult peste investiția inițială, mai ales dacă faceți aceste investiții devreme (sunt sigur că aveți și voi alte exemple):
– Învățați să gătiți: gătitul salvează foarte multe resurse și te ajută și să supraviețuiești mereu. Până la urmă, mâncatul acasă este cel mai sănătos și cel mai ieftin.
– Învățați să conduceți o mașină: transportul cu mașina salvează costuri importante atunci când călătoriți departe, vă ajută zi de zi să vă duceți familia la muncă sau la școală, vă ajută să vă transportați mai ușor cumpărăturile, vă ajută să transportați lucruri pentru alte activități (renovarea casei, de exemplu).
– Învățați să vă dați pe bicicletă / trotinetă: deplasarea prin orașele mari și aglomerate are această alternativă ieftină și la îndemână, salvați timp, salvați banii de parcare.
– Învățați să bricolați: să reparați un zid (tencuială, zugrăvit etc.), să reparați o priză, să instalați un bec, să instalați o lampă, să schimbați un robinet la bucătărie sau la baie, să instalați mobilă, să instalați o hotă. Salvați foarte mulți bani, cu cât știți mai multe.
– Învățați să vă spălați singuri mașina. Astăzi sunt tot mai multe locații unde poți să îți speli singur mașina, mai simple sau mai complexe. Mult mai ieftine decât varianta clasică, la spălătorie.
– Învățați alături de copiii voștri. Faceți cu ei lecții de matematică, de științe, mai ales când sunt la clasele mici, chiar și o parte din gimnaziu.
– Învățați economie și finanțe personale: comportamentul economic este esențial pentru a ajunge la prosperitate. Concepte de bază, cum ar fi prețurile, economisirea, capitalul, investițiile, dobânda, antreprenoriatul, piața etc., sunt esențiale pentru a înțelege modul oamenilor moderni de a acționa și de a interacționa pe parcursul vieții active. Nu este suficient să cunoști cum să faci un buget echilibrat sau cum să încadrezi o rată la bancă în acel buget. Trebuie mult mai mult.
Evident, aceste investiții trebuie însoțite de investiții în tine pe tot parcursul vieții, în domeniul în care te-ai specializat. Numai investind în tine poți ține pasul cu ultimele tehnologii, ultimele descoperiri în domeniul tău (mai simpul sau mai complex), poți adăuga noi abilități și competențe care să te aducă mai sus în procesul de adăugare de valoare.
Nu în ultimul rând, învățați și căutați să cunoașteți limitele intervenției statului în viața dumneavoastră. Căutați hibele, căutați problemele, încercați să înțelegeți de ce un Tătuc omniscient și omnipotent nu poate să vi se substituie atunci când alegeți. Doar așa veți căuta mereu libertatea și veți sancționa mereu pe cei care vor să v-o ia în numele unor idealuri mărețe.” , sfătuiește economistul Cristian Păun, profesor al Academiei de Studii Economice București.
Sursa: Ziarul Financiar
Etichete: economie, sfaturi, ASE, economist,
Dată publicare:
28-12-2024 19:05