Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.
Mai mult, liderii USR au declarat că au fost propuse scenarii de creșteri de taxe, inclusiv a TVA. Tocmai de aceea, USR-iștii au lăsat de înțeles că în lipsa unor cifre concrete despre bugetul din 2025 nu vor intra la guvernare.
Comunicat de presă USR: „USR a luat decizia, în Biroul Național, de a nu discuta împărțirea funcțiilor într-un nou guvern fără să existe un plan agreat care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat. (...) Este absurd să discutăm nume de miniștri înainte să avem un program serios de guvernare. (...) USR își reafirmă disponibilitatea de a continua discuțiile despre un program de guvernare”.
Anunțul vine în contextul în care, luni dimineață, după o ședință de aproape două ore, cei de la USR au susținut că nu li s-au prezentat date suficiente despre execuția bugetară din ultimele luni.
Cristian Ghinea, membru USR: ”Ne-au prezentat niște cifre, după care am spus să avem o discuție reală. Nu știm execuția bugetară pe noiembrie. S-a vorbit despre reforme fiscale anul viitor. Am întrebat ce înseamnă aceste reforme fiscale. După foarte multe insistențe, au prezentat posibile scenarii de creșteri de taxe, ceea ce e inacceptabil pentru noi. Această clasă politică a mințit permanent poporul”.
Claudiu Năsui, vicepreședinte USR: ”USR intră la orice guvernare care face reforme, dar acele reforme nu pot însemna creșteri de taxe. Nu vom participa la nici măcar o construcție care crește taxe și impozite în România”.
Iar datele economice nu arată bine pentru anul viitor. Pensiile ar urma să fie majorate anul viitor cu 12%, cu rata inflaţiei, potrivit ministrului Muncii.
Datoria publică a depășit 53% din PIB
Această majorare ar veni după ce anul acesta au crescut cu 40%. Și salariile bugetarilor s-au mărit, cheltuielile cu personalul crescând cu aproape 25% în 2024 față de 2023.
Cum veniturile nu au ţinut pasul cu cheltuielile, golul bugetar a crescut lună de lună. La finalul lui noiembrie a depășit pragul de 7% din Produsul Intern Brut și va ajunge la 8,6% la final de an, estimează oficialii de la Finanțe. Asta înseamnă că statul va ajunge să cheltuiască cu 151 de miliarde de lei mai mult față de veniturile încasate.
În acest context, datoria publică a explodat. De la 49% din Produsul Intern Brut la finalul anului trecut, a ajuns la peste 53%, adică la 916 miliarde de lei.
Potrivit legislației, dacă datoria publică este între 50% şi 55% din PIB, Guvernul trebuie să ia urgent măsuri pentru reducerea ei, printr-un program făcut public. Acesta cuprinde și măsuri care duc la înghețarea cheltuielilor cu salariile bugetarilor, se precizează în legea responsabilității fiscal-bugetare.
Actualul guvern s-a ferit până acum să vorbească de înghețarea lefurilor bugetarilor. Dar, spun surse politice, calculele făcute la Finanțe arată că anul viitor salariile vor costa 169 de miliarde de lei. Iar pensiile, cu tot cu indexarea de 12 procente, ar ajunge la 174 de miliarde de lei.
USR nu a venit la discuțiile de luni seară de la Guvern, o întâlnire care are loc între șefii celorlalte partide - PSD, PNL și UDMR.
USR nu vrea taxe mărite, PSD spune că sunt amatori
Cei de la USR își doresc ca întâi să fie discutat programul de guvernare și apoi funcțiile, adică fotoliile de miniștri, nu invers.
Asta înseamnă să fie puse la punct măsurile din programul de guvernare, cu toate datele bugetului pe 2025 pe masă, cu toate reformele și măsurile de reduceri de cheltuieli.
În replică, cei de la PSD au transmis că reacțiile celor de la USR denotă – cităm – un soi de amatorism în privința guvernării și caracterizează comportamentul lor ca fiind iresponsabil. Social-democrații mai spun că execuția bugetară este disponibilă pe site-ul Finanțelor și că nu e cazul să discute despre trecut.
Pe de altă parte, liderii UDMR au transmis că nu sunt de acord cu creșteri de taxe și impozite, spun că e nevoie de soluții, nu de scandal politic, mai ales că situația bugetului nu arată bine.
Și cei de la PNL au vorbit despre faptul că un câștig al acestei coaliții de până acum a fost că liderii lor s-au arătat temperați, inclusiv în declarații. Rămâne de văzut care sunt concluziile întâlnirii și dacă USR va participa la următoarele întâlniri.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, negocieri, guvern, salarii, datorii, marire, inghet,
Dată publicare:
16-12-2024 19:22