30 septembrie, ultima zi de plată a taxelor locale pentru case, terenuri și mașini - fără penalizări. Se pot achita și online
Sâmbătă, 30 septembrie, este ultima zi de plată a taxelor locale - pentru case, terenuri și mașini - fără penalizări. Ca să ajute oamenii, unele primării vor avea program și sâmbată, iar altele au decis să prelungească termenul până luni inclusiv.
Cei care au vrut să beneficieze de reduceri de 5 sau 10% și-au achitat, însă, dările încă din martie.
Pentru 2024, veștile nu sunt deloc bune - taxele locale vor fi majorate cu aproape 14%, pe baza inflației, care a ajuns la un nivel record. Va fi cea mai mare majorare din ultimii ani.
Cine a plătit taxele locale integral până la 31 martie a beneficiat de o reducere de 5-10%, în funcție de primărie. Altii au reușit cu greu să achite impozitele la case, mașini ori terenuri înainte de expirarea termenului-limită de 30 septembrie.
De la 1 octombrie, cei care nu sunt la zi cu plata taxelor locale vor suporta penalități - 1% din suma neachitată, calculată pentru fiecare lună.
De anul viitor, taxele vor fi mai mari, pentru că vor fi indexate cu rata inflației pe 2022, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 14%. Practic, la 100 de lei plătiți se vor adăuga 14 lei.
Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iași: „Autoritățile locale sunt obligate de către Ministerul Finanțelor să indexeze cuantumul plății taxelor și impozitelor locale cu indicele de inflație. Indexarea se referă la 13,8%, practic din anul 2024 taxele și impozitele locale vor fi indexate cu acest procent. Primăria municipiului Iași acoră bonificații pentru cei care își plătesc taxele și impozitele locale până pe data de 31 martie, este vorba despre o reducere de 5%. O să existe o discuție și în ceea ce privește o mărire a acestei bonificații.”
Iată cum vor fi dările în Capitală, fără bonificație.
Dacă anul acesta o familie plătește impozit de 250 de lei pentru un apartament de două camere, de la anul va achita cu 34 de lei în plus. Iar pentru o mașină cu o capacitate de 2000 de cmc, impozitul este de 210 de lei anul acesta, iar de la anul - cu 29 de lei în plus.
Anul acesta, românii care care au achitat anticipat taxele, până pe 31 martie au obținut o reducere de 5-10%, în funcție de primărie. Unele autorități locale au decis să țină prelungească termenul de achitare până luni inclusiv, pentru a evita aglomerația la ghișee.
Dar, ca să evitați un drum, puteți să achitați online foarte ușor, pe site-ul ghiseul.ro, fără comisioane.
La sectorul 3, de pildă, încasările au ajuns la 88% din totalul pe întreg anul. Locuitorii din sector au plătit cel mai mult pentru clădiri - 144 de milioane de lei. Terenurile și mașinile au însemnat alte 53 de milioane.
La sectorul 2, impozitele pe clădiri au adus la bugetul primăriei peste 167 de milioane de lei și aproape 60 de milioane de lei s-au strâns de la dările pentru terenuri și mașini.