Trimestrul toxic s-a incheiat. Lunile pe care nimeni n-ar fi vrut sa le traiasca, la bilant
Bursele europene si cele americane au terminat din nou pe rosu. S-a incheiat, astfel, un trimestru dezastruos de tranzactii pe pietele financiare.
Fata de sfarsitul lui iunie, principalii indici bursieri din Franta si Germania au scazut cu peste 25 procente. Iar actiunile cotate la Londra au pierdut, in ultimele trei luni, aproape 14 %.
"A fost un "cocktail toxic", cresterea economica in tarile dezvoltate aproape ca a inghetat, mai avem si criza din Zona euro. Iar, mai recent, au venit vesti ingrijoratoare si de la pietele emergente, in special China, de care se leaga sperantele ca vor scoate la liman economia globala", spune Tom Stevenson, de la Fondul de investitii Fidelity.
Bursele europene au scazut vineri mai ales din cauza unui nou val de vanzari a valorilor bancare. Asta pentru ca - avertizeaza analistii - criza datoriilor din Zona euro ar putea provoca probleme si in sectorul bancar.
Situatia Greciei e in continuare un motiv de ingrijorare la burse. Daca luna aceasta nu primeste o transa vitala de 8 miliarde de euro, de la creditorii externi - FMI si Uniunea Europeana, falimentul statului elen nu mai poate fi evitat.
Asa ca premierul Papandreu incearca din rasputeri sa-i convinga pe liderii europeni ca tara sa isi respecta toate angajamentele. Ieri a fost la Paris.
Eu insumi, guvernul nostru, poporul grec suntem hotarati sa facem toate schimbarile necesare. Am fi bucurosi ca orice tara care doreste, sa trimita experti care sa vada tot ceea ce intreprindem, in deplina transparenta, sacrificiile pe care poporul grec la face ca sa aduca schimbari in tara, a declarat premierul grec George Papandreou.
Presedintele Sarkozy s-a angajat sa accelereze, impreuna cu Berlinul, punerea in practica a unui nou plan de salvare pentru zona euro: "Caderea Greciei ar insemna caderea intregii Europe. Nu sunt posibile alternative credibile. Da, e o obligatie morala de solidaritate, dar si o obligatie economica de solidaritate."
In Grecia, insa, continua protestele impotriva masurilor de austeritate, in special noua taxa impusa de guvern asupra proprietatilor.