Bursele din Asia sunt in cadere puternica. Investitorii se tem de o eventuala criza
Bursele europene au deschis astazi in scadere, din cauza temerilor privind franarea economiei globale. De asemenea, bursele din Asia au scazut abrupt, iar moneda euro s-a depreciat puternic fata de dolar si yen.
In Europa, informatiile ca liderii europeni discuta masuri de combatere a crizei datoriilor de stat nu au consolidat increderea din piete, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Astfel, indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a scazut cu 1,1% in debutul sedintei, dupa ce a pierdut saptamana trecuta 5,9%. De asemenea, moneda euro a coborat la 1,3364 dolari - minimul ultimelor opt luni fata de moneda americana.
Nu in ultimul rand, actiunile miniere au coborat puternic, odata cu bursele de marfuri, care sunt afectate atat de temerile privind economia mondiala, cat si de aprecierea dolarului.
Din fericire, bursele europene au trecut pe crestere, datorita revenirii actiunilor bancare. Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene a urcat cu 0,6% pana la ora 7:38 GMT.
Actiunile BNP Paribas, cea mai mare banca europeana dupa active, sunt in urcare cu 5,3%, in timp ce titlurile grupului minier Rio Tinto au coborat cu 1,4%.
Si bursele din Asia au scazut, iar moneda euro s-a depreciat
Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei s-a prabusit cu 3,5%, la cel mai redus nivel din ultimele 16 luni, iar indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis in coborare cu 2,2%, cu cea mai slaba finalizare din aprilie 2009.
Euro a atins minimul ultimilor 10 ani fata de yen, din cauza absentei unor detalii sau masuri concrete cuprinse in planurile liderilor europeni de a impiedica raspandirea crizei si efectele ei asupra economiei globale.
Moneda unica a urcat la un maxim de 1,3585 dolari pe euro, intr-o sedinta volatila, revenind ulterior la 1,3395 dolari, in coborare cu 0,8%, aproape de minimul ultimelor opt luni de 1,3382 dolari atins saptamana trecuta.
In raport cu yenul, euro a cazut cu 1% la 102,17 yeni/euro, minimul ultimilor 10 ani.
Dolarul s-a apreciat cu 0,4% in raport cu un cos de valute de referinta, in timp ce randamentul titlurilor de Trezorerie SUA, aflat deja la minimul ultimilor 60 de ani, a coborat la 1,8163%.
Prabusirea pietelor de marfuri a continuat - metalele pretioase, cele industriale si petrolul continuand corectiile semnificative, din cauza scaderii apetitului pentru risc al investitorilor.
Aurul a coborat cu aproape 5%, la 1.579,5 dolari pe uncie, in timp ce argintul s-a depreciat cu peste 15%. Vineri, pretul aurului s-a prabusit cu peste 100 de dolari, cea mai mare scadere nominala din istorie.
Pretul petrolului de referinta pe piata americana a scazut cu 2,2%, la 78,05 dolari pe baril, iar cotatia titeiului Brent a pierdut 1,6%, la 102,3 dolari pe baril.
Indicii futures anunta scaderi abrupte, de peste 1%, in debutul sedintei de luni pe marile burse europene.
Sursa: Mediafax
Etichete: euro, dolar, burse, preturi, criza, economie, aur, yen,
Dată publicare:
26-09-2011 10:31