Tot mai multi romani isi investesc banii in aur. Cate tone de metal pretios au vandut bancile in ultimii 5 ani
Romanii prind tot mai mult gustul investitiei in aur, dar nu sub forma traditionalelor bijuterii. Prefera lingourile si monedele de 24 de karate.
Bancile care vand metal pretios catre populatie spun ca doar anul trecut au avut cumparatori pentru aproape 250 de kilograme, iar pe ultimii 5 ani, cantitatea depaseste 3 tone.
Clientii pot opta intre mai multe tipuri de lingouri care au intre doua grame si un kilogram. Cele mai cautate sunt faimoasele lingouri Kinegram, de 5 si 10 grame, pe care este gravat un cal lipitan, simbolul scolii de calarie de la Viena.
Cealalta optiune sunt 10 tipuri de monede cu greutatea intre 3 si 33 de grame. Cel mai cautat este ducatul imperial austriac in doua versiuni, de 3 grame si de 14 grame.
Laura Hexan, sef Departament Trezorerie Retail: "Monedele ca si numar sunt vandute mai mult, dar ca si cantitate lingourile sunt cele mai vandute. Avem clienti care au cumparat peste 40 de kilograme de aur. In general, achizitiile de aur sunt facute pe termen lung."
Cumparatorul tipic este barbat, cu varsta intre 35 si 45 de ani, si de multe ori investe ca sa faca mai departe un dar.
Laura Hexan, sef Departament Trezorerie Retail: "Cantitatile mici sunt in special destinate cadourilor pentru femei sau copii, in functie de diferite ocazii, zile de nastere, botezuri."
Cei care vor sa poata revinde aurul catre banca trebuie sa il lase in custodia acesteia, contra unei taxe de 0,01 la suta pe an. In acest caz, banca rascumpara aurul oricand, la pretul de cumparare al zilei - evident mai mic decat cel de vanzare.
Interesant este ca, desi pretul international al aurului a scazut in ultimul an de la 1300 la 1200 de dolari uncia, pretul in lei a crescut. Cauza este cursul leu-dolar.
Claudiu Cazacu: "Acest curs a avut in ultimul an un traseu puternic ascendent, facand ca aurul sa se sumpeasca in lei, cu toate ca el s-a ieftinit in dolari."
Exista si multi romani care cumpara aur fara sa il vada vreodata. Este vorba despre cei care care joaca pe platformele de tranzactionare on-line pe bursele de marfuri.
Claudiu Cazacu: "Aurul este al doilea cel mai tranzactionat instrument, si numai petrolul este la concurenta cu aurul."
Aceste tranzactii nu pot aduce insa satisfactia de a tine in mana un lingou de aur, fie el cat de mic.