Cum functioneaza amanetul online in Romania. Proprietarii unui astfel de business sustin ca nu au nicio legatura cu camataria

Dată publicare: 10-01-2015 08:41
Dată actualizare: 13-01-2015 07:01


Intr-o lume dominata de internet, pana si amaneturile s-au mutat online. Acest tip de magazine accepta de la aur, electronice si electro-casnice pana la masini.

Grija mare insa: chiar si in lumea virtuala termenele sunt cat se poate de reale si, daca nu inapoiati la timp suma imprumutata, masina dumneavoastra poate fi vanduta.

CONVORBIRE ANGAJAT AMANET ONLINE - CLIENT:

- As dori sa fac si eu un imprumut. Sunt posesorul unui autoturism marca Audi A4 din 2010. Numarul de kilometri este de 54 de mii.
- As dori sa stiu de ce suma aveti nevoie?
- 15 mii.
- 15 mii de roni?

Astfel de case de amanet online au aparut cu zecile in Romania. Si-au angajat operatori de call center si isi gasesc clienti exclusiv pe internet. Cei care cauta cu disperare bani ii contacteaza atunci cand nu mai au alta solutie.

In parcarea unei companii care da credite cu garantii auto sunt in acest moment 30 de masini, cea mai scumpa este un BMW X5, care costa pe piata 30 de mii de euro. Proprietarul l-a lasat aici pentru ca avea nevoie de 50 de mii de lei.

Cea mai scumpa masina amanetata a fost insa un Audi de 130 de mii de euro. Posesorul lui avea nevoie repede de 200 de mii de lei. Si-a lasat autoturismul si actele si a primit banii intr-o ora. Cei care dau astfel de credite sustin ca nu exista nicio legatura intre ei si temutii camatari.

Bogdan Gui, administratorul unei companii: "Acesta este marea preconceptie pe care trebuie sa o demontam. Imaginea acelor camatari. Cu acea imagine ne batam noi si pe care incercam sa o demontam prin aratarea catre client ca suntem o firma care functioneaza absolut legal. Masina lor este in siguranta, conditiile de acordare a imprumutului nu se schimba pe parcursul derularii contractului."

De regula, spun proprietarii caselor de amanet auto, romanii care apeleaza la ei imprumuta cate 14 mii de lei, iar in doua luni isi sting datoria. In fiecare luna se percepe un comision de pana-n 6%. Adica 60 de lei, la fiecare mie de lei luata. Cei care nu ramburseaza comisionul si imprumutul timp de trei luni, raman fara bunul amanetat.

Tags: amanet online,


VIDEO PROTVPLUS.RO