GHID StirileProTV: Cum deosebiti aurul si argintul de metalele comune. Multi s-au pacalit si au dat bani pe sarme si nisip
Vreti sa faceti cadou o podoaba, ori sunteti in pragul unui eveniment important? Nu ar strica atunci sa fiti foarte atenti de unde cumparati bijuteria.
Piata metalelor pretioase este plina de falsuri grosolane, ne avertizeaza oficialii de la Protectia Consumatorului plecati in control prin toata tara. Deja au gasit nisip vandut la pret de aur.
''O bratara a fost vanduta ca aur alb si e de fapt metal comun, la fel si acesti cercei, uitati si aceste pandative", spun inspectorii de la Protectia Consumatorului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este doar a mia parte din falsurile grosolane gasite in magazinele din intreaga tara. Zeci de mii de romani creduli dau bani pe sarma, plumb sau nisip, convinsi fiind ca au cumparat podoabe din metal pretios.
In realitate, o ratusca, de pilda, are doar 10 grame de argint din 40 cat cantareste. Cel pacalit a platit pentru ipsos. In cazul unor verighete, chipurile din aur de 14 karate, cumparatorul a pierdut 1.000 de lei si a primit tinichele.
Inspectorii ANPC discuta despre un fenomen, dupa ce au descoperit ca o treime dintre bijuteriile verificate de ei erau falsuri.
Ca sa nu patiti la fel, autotitatile va sfatuiesc sa cumparati numai din bijuterii autorizate. Nu va strica insa nici cateva sfaturi: in primul rand, daca nu stiati asta deja, aurul nu are miros. In schimb, metalele comune au un miros specific. Si apoi, aurul, fiind un metal moale, in momentul in care il arunci pe o suprafata, nu sare. Un inel din metal comun sare de mai multe ori. Si apoi, sunetul provocat de cele doua inele este foarte diferit.
Este important sa cerem certificat de garantie si sa verificam daca obiectele pretioase au inscriptionate cele doua sau trei marci, in functie de caz.
''Vorbim de marca de siguranta a agentului comercial, daca e si producator, daca nu de marca statului.Si apoi de marca de titlu: adica acele cifre care diferentiaaza aurul de 14k de cel de 18k", ne explica un directorul unui magazin de bijuterii.
Pe urmele celor care si-au inselat clientii sunt acum si politistii. Doar in Capitala, la sfarsitul anului trecut, au confiscat sapte kilograme de aur.
Sursa: Pro TV
Etichete: anpc, politist, argint, aur, protectia consumatorului, bijuterii, falsuri,
Dată publicare:
22-09-2014 22:13