Ultimele bratari dacice recuperate de statul roman din Germania si America, expuse la muzeul din Alba Iulia
Cele 4 bratari din aur, extrem de valoroase, au fost furate in perioada 2000- 2001 din cetatea Sarmizegetusa si apoi au ajuns sa fie plasate pe piata neagra a artefactelor.
Piesele de tezaur vor ramane timp de o saptamana la Alba Iulia, alaturi de alte sute de monede dacice pretioase, recuperate tot de la jefuitori.
La ora 12 bratarile au fost expuse la Muzeu, iar cei care si-au dorit sa le vada primii au fost mai multi turisti veniti din America sa le admire si sa le afle povestile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Bratarile au fost recuperate din situl Sarmizegetusa Regia, au ajuns sa fie vandute in strainatate si acum recuperate si expuse pentru a fi admirate, valoarea lor este inestimabila tinand cont ca doar una valoreaza intre 400 si 500 de mii de euro", explica un profesor.
Cele 4 bratari au fost recuperate de statul roman de curand. Surse din ancheta spun ca hotii le-ar fi vandut in camere de hotel din strainatate, unde se intalneau cu intermediarii pietei negre a artefactelor.
Liviu Zgargiu, purtator de cuvant Muzeul National: "Aceste artefacte fac parte din istoria noastra, valoarea lor este inestimabila si din aceasta cauza vor fi pazite non-stop".
Tezaurul care valoreaza cateva milioane de euro este pazit de politisti, care nu se misca de langa cele 5 vitrine ce adapostesc comoara. Langa bratari sunt expuse si monede de tip Lissima si cosoni din aur.
Bratarile si monedele mai pot fi admirate la Muzeul Unirii din Alba iulia pana duminica.