Tot mai mulți români își cumpără apartamente pe litoral. Prețurile pornesc de la 86.000 €

×
Codul embed a fost copiat

Tot mai mulți români își cumpără apartamente pe litoral. Pandemia a accelerat ritmul cu aproape 50% față de anii precedenți.

Locuințele sunt pentru vacanță sau de închiriat. Vara trecută de pildă, gradul de ocupare la malul mării a fost de 95 la sută. Restricțiile i-au determinat pe mulți să-și petreacă în țară concediul, iar povestea s-ar putea repeta și anul acesta.

Nordul litoralului, din Mamaia până în Năvodari, este de departe zona care cunoaşte cea mai accelerată dezvoltare. 4.500 de apartamente sunt acum în proiect și 3.000 dintre ele ar urma să fie livrate anul acesta. Pandemia i-a făcut pe mulţi să-şi dorească un loc special în care să petreacă în linişte weekendurile libere.

„Ne-a prins foarte bine apartamentul pentru copii pentru aici în vacanță să nu mai ieșim în afară. Ținând cont de ce restricții este extraordinar de bine mai ales că la mare ne avantajează, păi suntem și familie numeroasă cu trei copii e perfect la plajă”, spune Valentin Simionescu, proprietarul unui apartament.

Acestea se adauga la cele peste 8.000 de locuințe vândute în zona de nord a litoralului în ultimii cinci ani. Mai toate au fost cumpărate iniţial în scopul închirierii şi au devenit acum în pandemie locuinţe de vacanţă.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

„Este extraordinar, mai ales că atunci când suntem nevoiți să lucrăm în telemuncă de acasă, putem să beneficiem de facilitățile lui. Priveliște, aer curat, facem o plimbare, ne relaxăm. Scopul principal a fost închirierea lui, iar din cauza pandemiei am ajuns să ne bucurăm și noi de momente de liniște aici la apartament”, spune Irina, proprietara unui apartament.

Constructorii şi companiile imobiliare susţin că au menţinut preţurile la nivelul din 2019, deşi cererea a crescut cu 50 la sută fata de anii trecuţi. Un apartament pleacă de la 1.200 euro pe metrul pătrat şi ajunge la 2.500 euro pe metrul pătrat, în funcţie de poziţie, finisaje şi dotări.

„Am reușit să menținem prețul apartamentelor constant, nu s-au scumpit, nu s-au ieftinit, ceea ce este un lucru favorabil. Apartamentele pornesc de la un tarif de 86.000 €, diferă bineînțeles de suprafața lor, iar cel mai mare ajunge la maxim 161.000 €”, spune Cosmin Opriță, administratorul unui complex de locuințe.

Sudul litoralului revine şi el în prim plan tot prin proiecte imobiliare. Neatractivă până acum trei ani, zona Neptun - Olimp a început să fie căutată odată cu extinderea plajelor. Iar preţurile sunt cu 20% mai mici decât în nord.

Zona Neptun – Olimp era pe vremea lui Ceauşescu punctul forte al Litoralului românesc. Era cea mai scumpă şi totodată cea mai căutată. Nu oricine îşi permitea un sejur aici. După Revoluţie a căzut în topul preferinţelor, pe măsură ce Mamaia s-a dezvoltat exploziv. Hotelurile din sudul Litoralului şi-au pierdut turiştii din cauza lipsei investiţiilor.

Dar zona şi-a revenit acum. Şi la fel se întâmpla şi cu partea centrală a litoralului. Potrivit agenţilor imobiliari, în timpul pandemiei s-au vândut pe litoral la fel de multe apartamente ca în 2019.

Iar cei care au decis să le închirieze în regim hotelier au reuşit să recupereze într-un an şi 10% din investiţia făcută în apartament.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Românii trăiesc în locuințe tot mai mici. Cum putem folosi spațiul pe verticală
Românii trăiesc în locuințe tot mai mici. Cum putem folosi spațiul pe verticală

Românii trăiesc în locuințe tot mai mici și mai zgârcite cu nevoile lor. În medie, am pierdut cât de un dormitor în ultimii opt ani - aproximativ 13 metri pătrați. Organizarea lucrurilor într-un spațiu aparent meschin se poate dovedi o provocare.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.