Românii trăiesc în locuințe tot mai mici. Cum putem folosi spațiul pe verticală
Românii trăiesc în locuințe tot mai mici și mai zgârcite cu nevoile lor. În medie, am pierdut cât de un dormitor în ultimii opt ani - aproximativ 13 metri pătrați. Organizarea lucrurilor într-un spațiu aparent meschin se poate dovedi o provocare.
Există, însă, trucuri, iar primul recomandat de designeri este să luăm în calcul amenajarea unei încăperi...privind și pe verticală.
Bucătăriile de bloc nu sunt deloc ușor de amenajat. Lungi și înguste, de cele mai multe ori, nu lasă prea mult loc pentru cele necesare unei familii. Înălțimea lor poate fi transformată în avantaj. Avem, în acest caz, un spațiu de numai opt metri pătrați.
Daniel Pațanghel, designer de interior: „Am încercat partea de bucătărie, să ne ridicăm cât mai mult. Să creăm niște spații de depozitare cât mai utile clienților, folosindu-ne și de spațiile electrocasnicelor, utilizând și spațiile de deasupra acestora. Inclusiv la partea de cuptor.”
Totul pleacă de la modul în care se construiește, în prezent. Suprafața medie a locuințelor din România era, în 2019, de 63 de metri pătrați, potrivit Institutului Național de Statistică.
Drept reper, luăm primii ani de după 2010, când ajunsesem la 76 de metri pătrați.
Se lucrează, așadar, extrem de înghesuit. Categoric, rămâne prea puțin spațiu pentru nevoile care sunt în continuă creștere.
Odată cu pandemia, multe familii s-au văzut obligate să inventeze loc pentru birouri.
Cu mobilierul potrivit, putem să dăm mai multe întrebuințări aceleiași camere, ne sfătuiesc designerii.
Alexandra Pațanghel, designer de interior: „Este un spațiu foarte estetic și primitor pentru persoana care locuiește aici. Apoi este un spațiu în care cel care locuiește aici poate lua masa, poate sta la o discuție cu prietenii în weekend. Este un spațiu pe care îl poate folosi inclusiv pentru lucrul la birou pe parcursul zilei. Este o masă care are înălțimea oricărui mobilier atât în zona de birou cât și în zona de dining.”
La o primă vedere, acest dormitor de doar 9 metri pătrați pare înghesuit. Designerii au însă câteva trucuri, menite să aerisească încăperea.
Pe lângă acest dulap spațios care ajunge până aproape de tavan, designerii au profitat și de spațiul de sub pat. După cum vedeți nu este loc să tragi acel sertar, dar salteaua se ridică, iar aici puteți depozita lucrurile sezoniere, pe care le folosiți mai rar, cutii cu papuci, bagaje sau alte lucruri care nu își găsesc locul prin casă.
Zilele acestea mai multe companii și-au dat întălnire online, unde prezintă cele mai noi produse și tehnologii pentru amenajările interioare.
Oana Netbai: „Produsele lor se găsesc la oferte speciale. Pot beneficia de reduceri cuprinse între 15 și 30% pentru produsele achiziționate pe perioada evenimentului.”
Evenimentul durează până mâine inclusiv.