Tarom trebuie să concedieze 300 de angajați. Câți bani primește de la Guvern

×
Codul embed a fost copiat

Statul român întinde o mână companiei TAROM aflată într-o situaţie financiară disperată.

A avut timp de 2 ani pierderi de aproape 100 de milioane de dolari, iar în lună martie ar putea să intre în incapacitate de plată. Ca să scoată Tarom din moarte clinică, Guvernul intenţionează să-i ofere un ajutor de stat. Mai întâi însă, trebuie să primească acceptul Comisiei Europeane.

Guvernul României a adoptat în ultima şedinţă un memorandum prin care a decis să ajute Tarom după doi ani dezastruoşi.

În 2018 a compania avut pierderi de 45 de milioane de dolari, iar anul trecut de 48 de milioane de dolari.

Dacă nu primeşte banii până în martie, operatorul nu va avea fonduri să-şi plătească furnizorii. Până la insolvență ar mai fi un singur pas.

46 de milioane de dolari pentru 6 luni

 

Pentru a primi ajutorul, România trebuie să notifice Uniunea Europeană. Banii vor fi împrumutaţi de la Trezorerie, dar abia după ce va Bruxellesul va fi de accord.

Tarom va primi de la Statul Roman 46 de milioane de dolari, iar banii vor fi suficienţi pentru a funcţiona 6 luni. În acest timp conducerea companiei trebuie să elaboreze un plan de restructurare. Acest plan de restructurare va fi trimis la Comisia Europeană.

Dacă Bruxellesul va accepta şi planul de restructurare, înseamnă ca operatorul va primi în plus încă 100 de milioane de dolari. Astfel, ajutorul dat de statul român ajunge la aproape 150 de milioane de dolari nerambursabili. La care Tarom trebuie să adauge încă 150 de milioane de euro din credite proprii.

În situaţia în care Uniunea Europeană nu va fi mulţumită de cum arăta planul de restructurare, operatorul trebuie să returneze toţii banii, inclusiv ajutorul de stat de 46 de milioane de dolari. Plus dobânzi.

Dar asta ar aduce la dispariţia Tarom se arată în Memorandum.

"În lipsa acordării acestuia este posibil ca, începând cu luna martie 2020, compania să nu mai dispună de resursele financiare necesare funcţionării în siguranţă."

Planul de redresare prevede reduceri de cheltuieli, restructurarea a 300 de angajaţi şi cumpărarea de avioane noi.

George Barbu, directorul TAROM: "Voi închide agenţiile din afară neperformante"

TAROM a mai beneficiat în 2004 de un ajutor de stat în valoare de aproape 800 de milioane de dolari. Pentru că nu a fost aplicată strategia de redresare stabilită atunci, s-a ajuns în situaţia actuală.

Dacă nu vor fi respectate toate măsurile de restructurare aprobate de data asta de Uniunea Europeană, Tarom va rămâne fără soluţii.

Citește și...
Tarom estimează pierderi de peste 171 mil. lei. Este al 12-lea an cu rezultate negative
Tarom estimează pierderi de peste 171 mil. lei. Este al 12-lea an cu rezultate negative

Transportatorul aerian naţional Tarom estimează pierderi de 171,37 milioane lei în acest an, la venituri totale de 1,51 miliarde lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat pe anul 2019, publicat în Monitorul Oficial.

Recomandări
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac copilul a început să plângă”
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac copilul a început să plângă”

Tatăl unui copil care a fost considerat mort, la naştere şi ”aruncat într-o tavă”, de către medicul de la Polizu acuzat că ar fi lăsat un copil născut prematur să moară, a făcut mai multe declarații șocante.

Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022

Preşedinţia de la Kiev a afirmat că populaţia Ucrainei este un ''artizan al păcii'', la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

16 ani de la uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia, împușcată chiar de ziua lui Vladimir Putin
16 ani de la uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia, împușcată chiar de ziua lui Vladimir Putin

În ziua în care Vladimir Putin celebrează 70 de ani, se împlinesc și 16 ani de la uciderea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia.