Surse: România scapă de amendă, după ce liderii europeni de la Bruxelles ar fi acceptat creșterea deficitului bugetar
Surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că liderii europeni de la Bruxelles au acceptat creșterea deficitului bugetar al României, asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care depășește deja ținta asumată.
Astfel, guvernul Ciolacu ar putea primi permisiunea Comisiei Europene să cheltuiască mai mult față de limita impusă și agreată, de altfel, chiar de oficialii români, prin PNRR.
Dacă nu va primi oficial acest acord, iar deficitul bugetar va crește peste valoarea agreată de 4,4%, România riscă blocarea fondurilor europene.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform surselor Știrile Pro TV, Comisia Europeană și-a exprimat flexibilitatea de a recomanda Consiliului European să accepte cheltuielile pe care România le-a făcut cu Ucraina și Republica Moldova, în contextul războiului declanșat de Rusia, ceea ce înseamnă că oficialii UE vor accepta ca Guvernul PSD-PNL să crească deficitul bugetar peste limita de 4,4 la sută.
În acest fel, România scapă de amenda care ar fi putut fi aplicată, de 0,5 % din PIB dacă nu sunt respectate recomandările de corectare a deficitului excesiv. Produsul Intern Brut al României este de 300 de miliarde de euro.
În plus, toate țările UE pot fi supuse unei suspendări a angajamentelor și a plăților din cadrul fondurilor structurale și de investiții europene. De asemenea, se impun sancțiuni în cazuri de manipulări statistice.
Marcel Ciolacu este acum la Bruxelles, după eșecul ministrului Marcel Boloș de a convinge Comisia Europeană să accepte un deficit mărit. Boloș a invocat sprijinul pentru Ucraina, pentru acceptarea valorii de 5,7% din PIB, în condițiile în care valoarea cerută de oficialii europeni și pe care, de altfel, s-a fundamentat bugetul pe anul în curs, era de 4,4% din PIB.
Vineri, președintele Klaus Iohannis, aflat în Delta Dunării, nu s-a arătat îngrijorat de faptul că ţinta de deficit bugetar a României va fi depăşită, spunând că nu crede că există riscul să pierdem fonduri europene.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, fonduri europene, deficit bugetar,
Dată publicare:
01-09-2023 19:06