"Surpriza" de care vor avea parte de 1 mai romanii in cluburi si restaurante. Ce vor primi la schimb daca vor lasa bacsis
Cei care de 1 mai vor merge la restaurant sau in club vor testa in premiera noul sistem prin care statul legalizeaza bacsisul, dar il si impoziteaza.
Anuntul a fost facut miercuri de premier la inceputul sedintei de Guvern. Clientul urmeaza sa primeasca nu unul, ci doua bonuri fiscale, unul pentru ce a consumat si altul pentru bacsisul lasat.
"Domnule min. Teodorovici, sa puneti azi pe site forma finala a OUG privind flexibilizarea masurilor de control, sa aratam foarte clar, de la 100 de lei, nu?... Este ... un plus minus 100, prima sanctiune nu e inchiderea, a doua e inchiderea, si toate celelalte solutii pe care le-ati gasi impreuna cu ANAF-ul si cu mediul de afaceri pentru ca vreau pe 1 mai sa avem mai multi turisti mai multe cheltuieli si toate fiscalizate, si la munte si la mare", a spus miercuri Victor Ponta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proiectul prevede un tratament mai putin dur fata de comerciantii care au in casa de marcat sume de bani diferite de cele inregistrate fiscal.
Pentru diferente de pana la 100 de lei, ei pot scapa doar cu avertisment, in timp ce la diferente de peste o mie de lei, amenzile urca la 20-30 de mii. Indiferent de sanctiunea primita, la o a doua greseala in urmatoarii doi ani unitatea va fi inchisa pentru 30 de zile.
Multe din aceste diferente provin din bacsisuri, asa ca proiectul defineste foarte clar notiunea de "bacsis". Pentru a nu exista confuzii toti angajatii localului trebuie sa declare la intrarea in tura cati bani au in buzunare.
Restaurantul sau barul este insa obligat sa emita un bon fiscal pentru acesta "atentie" primita de angajati.
Daca propunerea Min. Finante ramane in forma actuala, ospatarul trebuie sa va dea doua bonuri distincte: unul pentru consumatie si altul pentru bacsisul pe care i-l lasati.
Asa ca bacsisul va fi inregistrat fiscal si va fi scos din casa de marcat la sfarsitul programului, dar dupa ce se retine impozitul de 16 la suta datorat statului.
Pentru a intra in vigoare pe 1 mai, asa cum doreste premierul, proiectul de Ordonanta trebuie aprobat de Guvern in cel mult doua saptamani.