Schimbari pregatite in privinta bacsisului: va fi trecut pe bon, iar clientii pot refuza plata lui. Ce obligatie au chelnerii
Bacsisul va fi introdus pe bonul fiscal, dar clientii au voie sa refuze plata lui. In schimb, chelnerii trebuie sa-l predea patronului, care stabilieste ce va face cu acesti bani.
Sunt doar cateva idei de modificare a legii care ii obliga pe comercianti sa foloseasca aparatele de marcat. Iar proiectul mai are o noutate: angajatii urmeaza sa declare sumele pe care le au asupra lor cand incep munca. Si cand sunt controlati de autoritati, sunt obligati sa-si goleasca buzunarele si sa justifice toti banii.
Potrivit modificarilor legislative propuse de Finante, bacsisul inseamna orice suma de bani oferita voluntar de client in plus, dar si restul nepreluat.
Atentie, operatorilor economici le este interzis sa conditioneze vanzarea sau livrarea unor servicii de plata bacsisului.
Odata cu modificarea legii, se schimba si modul in care platim bacsisul. Acesta nu mai trebuie lasat pe masa, ci trebuie comunicat chelnerului, pentru ca bacsisul va fi trecut pe bon.
Patronul stabileste printr-un regulament daca bacsisul ramane la el sau este o sursa de venituri distribuita angajatilor. Cert este ca bacsisul se impoziteaza cu 16 la suta, insa nu are TVA si nu se platesc contributii sociale.
Muresan Danut, vicepresedinte Consiliul IMM-urilor: "Niste venituri neimpozitate, le scoatem la lumina. Om vedea peste doi, trei, patru ani daca aceste venituri pot fi impozitate cu CAS."
In plus, ministerul de Finante vrea sa oblige angajatii sa isi declare banii din buzunare la inceputul programului. Tot ei vor fi nevoiti sa spuna cati bani au asupra lor si in cazul unui control. Daca refuza, vor fi amendati cu pana la 1.500 de lei. Patronii care nu au registru risca sanctiuni de pana la 10 mii de lei.
La inceputul programului, angajatii isi declara banii detinuti. Banii sunt inscrisi intr-un registru special de bani personali. Angajatii sunt obligati sa prezinte inspectorilor ANAF sumele de bani aflate asupra lor. Daca angajatii refuza sa prezinte banii, vor fi amendati cu 800-1500 lei. Daca operatorul nu asigura completarea zilnica a registrului de bani personali, este amendat cu 8.000-10.000 lei.
In schimb, modificarile relaxeaza sanctiunile pentru firmele care au un surplus mic de bani in casa. Daca diferenta este de pana la o suta de lei, pot scapa cu un avertisment. Dar pentru sumele mai mari, comerciantii pot fi amendati cu 20 de mii, sau chiar 30 de mii de lei.
Suspendarea activitatii pentru 30 de zile se va aplica doar daca firma se afla la a doua abatere in ultimii 2 ani.