Planul secret al presedintelui Consiliului European de salvare a zonei EURO


Ultimul update: Sambata 06 Octombrie 2012 15:53
Data publicarii: Miercuri 07 Decembrie 2011 12:52
Categorie: Stiri Economice

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, este cel care va conduce lucrarile summit-ului foarte important care va avea loc la Bruxelles, timp de doua zile, unde se va decide soarta zonei euro. El are un plan de salvare a situatiei.

Intr-un raport interimar al lui Rompuy, citat de BBC News, apar detalii ale planului cu care presedintele Consiliului European se va prezenta in fata liderilor UE. El intentioneaza sa propuna o intelegere bazata pe "fiscalitate compacta", fara organizarea unui referendum sau incheierea unei ratificari de catre Parlamentul fiecarei tari din zona euro.

In notitele lui Herman Van Rompuy se mai arata ca reformele fiscale dure pot fi aplicate prin simpla adoptare a unui protocol - procedura care implica un consens national, dar care nu are nevoie de schimbari substantiale in tratatele UE.

Acest lucru, mai sustine Van Rompuy, ar accelera implementarea reformelor si ar indeparta potentialele complicatii politice. 

Iata cateva idei desprinse din planul presedintelui CE:

- fiecare stat din zona euro ar trebuie sa tinteasca un deficit sub 3% din PIB, cu o datorie publica situata sub 60%

- in legislatiile nationale ar trebui impusa "o regula de aur", care sa garanteze un buget echilibrat, pe termen mediu

- fondul de salvare al zonei euro ar trebui sa beneficieze de o licenta speciala pentru a avea acces direct la imprumut din Banca Centrala Europeana

- Comisia Europeana ar trebui sa detina puterea de a impune automat masuri de austeritate in cazul tarilor care solicita imprumuturi "de salvare"

VIDEO PROTVPLUS.RO