Sarkozy:Caderea EURO, luxul pe care nu ni-l permitem. Prietenii britanici pun conditii inacceptabile


Ultimul update: Luni 22 Octombrie 2012 23:44
Data publicarii: Vineri 09 Decembrie 2011 07:30
Categorie: Stiri Economice
Nicolas Sarkozy

Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi adoptat de 17 state membre ale zonei euro si de tari voluntare din cauza refuzului Marii Britanii, care a impus "conditii inacceptabile", a declarat vineri Nicolas Sarkozy.

Riscul de a nu ajunge la un acord la summitul de la Bruxelles este "un lux pe care nu ni-l putem permite" a spus presedintele Frantei Nicolas Sarkozy.

"Am fi preferat un acord al celor 27 (de state membre), dar acest lucru nu a fost posibil avand in vedere pozitia prietenilor nostri britanici", a declarat presedintele francez, precizand ca aceste conditii impuse de premierul britanic David Cameron pentru aderarea la acest proiect au fost considerate "inacceptabile".

"Pentru a accepta o reforma a tratatelor in 27, (premierul britanic) David Cameron a cerut, ceea ce noi am considerat cu totii ca fiind inacceptabil, un protocol in tratate care sa permita exonerarea Marii Britanii de la un anumit numar de reglementari cu privire la serviciile financiare", explica Sarkozy.

 

"Ceea ce nu am putut accepta, pentru ca noi consideram, dimpotriva, ca problemele lumii provin partial din aceasta suprimare financiara", a continuat seful statului francez.

"Daca am accepta o derogare pentru Marea Britanie, ar fi o punere la indoiala in opinia noastra, si nu spun ca aceasta este pozitia lui Cameron, a unei parti a muncii depuse in serviciul unei reglementari financiare, a unei reglementari necesare", a conchis Sarkozy.

Germania insista asupra ancorarii consolidarii disciplinei bugetare in zona euro intr-un tratat pentru a-i conferi valoare coercitiva, acesta fiind in opinia sa singurul mijloc de respectare a normelor pe viitor si de evitare a unor noi derive.
Berlinul si Parisul au militat mai intai pentru o schimbare a tratatului UE, care necesita totusi unanimitatea celor 27 de state membre.

Marea Britanie a incercat totusi, sa isi conditioneze sprijinul pentru acest proiect in cadrul summitului de posibilitatea de a fi exonerata, in caz de necesitate, in unele domenii de controlul autoritatilor de supraveghere financiara paneuropeana infiintat dupa criza plecata din Statele Unite in 2007-2008.

Din aceasta cauza, s-a optat pentru un tratat separat al tarilor din zona euro, la care sa adere cine vrea.

Sursa: Mediafax

Nicolas Sarkozy: Riscul
Daily Mail: Presedintele Sarkozy il umileste pe premierul Cameron, dupa ce refuza sa ii stranga mana
VIDEO PROTVPLUS.RO