Angela Merkel: "Am ajuns la un rezultat bun. Zona euro isi va recastiga credibilitatea"
Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi adoptat de 17 state membre ale zonei euro si de tari voluntare din cauza refuzului Marii Britanii, care a impus "conditii inacceptabile", a declarat vineri Nicolas Sarkozy.
Sarkozy: Caderea EURO, "luxul pe care nu ni-l permitem". Londra a impus "conditii inacceptabile"
Germania insista asupra ancorarii consolidarii disciplinei bugetare in zona euro intr-un tratat pentru a-i conferi valoare coercitiva, acesta fiind in opinia sa singurul mijloc de respectare a normelor pe viitor si de evitare a unor noi derive.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Berlinul si Parisul au militat mai intai pentru o schimbare a tratatului UE, care necesita totusi unanimitatea celor 27 de state membre.
Marea Britanie a incercat totusi, sa isi conditioneze sprijinul pentru acest proiect in cadrul summitului de posibilitatea de a fi exonerata, in caz de necesitate, in unele domenii de controlul autoritatilor de supraveghere financiara paneuropeana infiintat dupa criza plecata din Statele Unite in 2007-2008.
Din aceasta cauza, s-a optat pentru un tratat separat al tarilor din zona euro, la care sa adere cine vrea.
"Am ajuns, dupa negocieri indelungi la un rezultat bun", a declarat ea la incheierea primei zile a summitului de la Bruxelles, unde s-a ajuns la un acord de principiu privind consolidarea disciplinei bugetare din tarile Uniunii monetare.
"Vom construi o uniune bugetara pentru euro, care va fi in acelasi timp o uniune de stabilitate", a adaugat ea.
"Am afirmat intotdeauna ca ar trebui ca cele 17 state din zona euro sa isi recastige credibilitatea si cred ca prin aceasta decizie de astazi, euro va putea si va face acest lucru", a apreciat cancelarul german.
Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi incheiat de cele 17 state membre ale acesteia, carora li se vor alatura alte sase tari care nu adera la moneda comuna, a declarat vineri presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, citat de AFP."Cele 17 membre ale zonei euro plus alte sase tari vor incheia un acord interguvernamental", a declarat el presei, dupa o noapte de negocieri, fara a numi tarile respective.
Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi inchiat de cele 17 state membre ale acesteia, carora li se vor alatura alte sase tari care nu adera la moneda comuna, a declarat vineri presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, citat de AFP.
"Cele 17 membre ale zonei euro plus alte sase tari vor incheia un acord interguvernamental", a declarat el presei, dupa o noapte de negocieri, fara a numi tarile respective.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a calificat, vineri, drept un "rezultat foarte bun pentru zona euro" deciziile adoptate la summitul de la Bruxelles pe tema crizei datoriilor, relateaza AFP."Este un rezultat foarte bun pentru zona euro", a declarat el la incheierea primei zile a reuniunii.
"Este baza unui pact bugetar cu mai multa disciplina in cadrul politicilor economice ale statelor membre", a declarat el.
Mario Draghi le-a cerut in ultimele saptamani liderilor Uniunii monetare sa puna in aplicare un astfel de "pact bugetar". El a adaugat ca ar putea sa urmeze si alte elemente, ceea ce numerosi analisti si oficiali au interpretat ca posibilitatea unei interventii sporite a BCE pentru a contracara criza datoriilor.
Dar presedintele institutiei monetare de la Frankfurt a spulberat aceste sperante joi, afirmand ca propunerile sale au fost interpretate gresit si reafirmand ca BCE nu isi va consolida programele de cumparare a datoriei statelor aflate in dificultate financiara.
Or, numeroase capitale, incepand cu Parisul, dar si Comisia Europeana apreciaza ca BCE este singura protectie credibila in fata propagarii crizei.
Potrivit unei surse europene, recompensa oferita vineri dimineata de Mario Draghi europenilor este un semn bun. "Pactul bugetar este semnalul ca BCE astepta, noi speram acum ca va actiona mai mult, in deplina independenta", a adaugat aceasta sursa.
Sursa: Mediafax
Etichete: Marea Britanie, uniunea europeana, angela merkel, moneda euro, Nicolas Sarkozy, Zona Euro, david cameron, Herman Van Rompuy,
Dată publicare:
09-12-2011 07:34