Angela Merkel: "Am ajuns la un rezultat bun. Zona euro isi va recastiga credibilitatea"


Ultimul update: Marti 27 Martie 2012 02:26
Data publicarii: Vineri 09 Decembrie 2011 07:34
Categorie: Stiri Economice
Angela Merkel

Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi adoptat de 17 state membre ale zonei euro si de tari voluntare din cauza refuzului Marii Britanii, care a impus "conditii inacceptabile", a declarat vineri Nicolas Sarkozy.

"Am fi preferat un acord al celor 27 (de state membre), dar acest lucru nu a fost posibil avand in vedere pozitia prietenilor nostri britanici", a declarat presedintele francez, precizand ca aceste conditii impuse de premierul britanic David Cameron pentru aderarea la acest proiect au fost considerate "inacceptabile".
 
Sarkozy: Caderea EURO, "luxul pe care nu ni-l permitem". Londra a impus "conditii inacceptabile"

Germania insista asupra ancorarii consolidarii disciplinei bugetare in zona euro intr-un tratat pentru a-i conferi valoare coercitiva, acesta fiind in opinia sa singurul mijloc de respectare a normelor pe viitor si de evitare a unor noi derive.

Berlinul si Parisul au militat mai intai pentru o schimbare a tratatului UE, care necesita totusi unanimitatea celor 27 de state membre.

Marea Britanie a incercat totusi, sa isi conditioneze sprijinul pentru acest proiect in cadrul summitului de posibilitatea de a fi exonerata, in caz de necesitate, in unele domenii de controlul autoritatilor de supraveghere financiara paneuropeana infiintat dupa criza plecata din Statele Unite in 2007-2008. 

Din aceasta cauza, s-a optat pentru un tratat separat al tarilor din zona euro, la care sa adere cine vrea.

Cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat vineri ca summitul european pe tema crizei euro a ajuns la un "rezultat bun" care trebuie sa permita euro sa isi recastige "credibilitatea", relateaza AFP.

"Am ajuns, dupa negocieri indelungi la un rezultat bun", a declarat ea la incheierea primei zile a summitului de la Bruxelles, unde s-a ajuns la un acord de principiu privind consolidarea disciplinei bugetare din tarile Uniunii monetare.

"Vom construi o uniune bugetara pentru euro, care va fi in acelasi timp o uniune de stabilitate", a adaugat ea.

"Am afirmat intotdeauna ca ar trebui ca cele 17 state din zona euro sa isi recastige credibilitatea si cred ca prin aceasta decizie de astazi, euro va putea si va face acest lucru", a apreciat cancelarul german. 

Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi incheiat de cele 17 state membre ale acesteia, carora li se vor alatura alte sase tari care nu adera la moneda comuna, a declarat vineri presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

"Cele 17 membre ale zonei euro plus alte sase tari vor incheia un acord interguvernamental", a declarat el presei, dupa o noapte de negocieri, fara a numi tarile respective.

Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi inchiat de cele 17 state membre ale acesteia, carora li se vor alatura alte sase tari care nu adera la moneda comuna, a declarat vineri presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

"Cele 17 membre ale zonei euro plus alte sase tari vor incheia un acord interguvernamental", a declarat el presei, dupa o noapte de negocieri, fara a numi tarile respective.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a calificat, vineri, drept un "rezultat foarte bun pentru zona euro" deciziile adoptate la summitul de la Bruxelles pe tema crizei datoriilor, relateaza AFP.

"Este un rezultat foarte bun pentru zona euro", a declarat el la incheierea primei zile a reuniunii.

"Este baza unui pact bugetar cu mai multa disciplina in cadrul politicilor economice ale statelor membre", a declarat el.

Mario Draghi le-a cerut in ultimele saptamani liderilor Uniunii monetare sa puna in aplicare un astfel de "pact bugetar". El a adaugat ca ar putea sa urmeze si alte elemente, ceea ce numerosi analisti si oficiali au interpretat ca posibilitatea unei interventii sporite a BCE pentru a contracara criza datoriilor.

Dar presedintele institutiei monetare de la Frankfurt a spulberat aceste sperante joi, afirmand ca propunerile sale au fost interpretate gresit si reafirmand ca BCE nu isi va consolida programele de cumparare a datoriei statelor aflate in dificultate financiara.

Or, numeroase capitale, incepand cu Parisul, dar si Comisia Europeana apreciaza ca BCE este singura protectie credibila in fata propagarii crizei.

Potrivit unei surse europene, recompensa oferita vineri dimineata de Mario Draghi europenilor este un semn bun. "Pactul bugetar este semnalul ca BCE astepta, noi speram acum ca va actiona mai mult, in deplina independenta", a adaugat aceasta sursa.

Sursa: Mediafax

In doua zile aflam daca va mai exista euro. Ce sanse dau liderii europeni monedei unice
Daily Mail: Presedintele Sarkozy il umileste pe premierul Cameron, dupa ce refuza sa ii stranga mana
Planul secret al presedintelui Consiliului European de salvare a zonei EURO
VIDEO PROTVPLUS.RO