Studiu INS: Nu e rost de economii pentru romani. Cheltuim lunar aproape cat castigam

Romani

Veniturile populatiei, ca medie lunara pe gospodarie, au fost in trimestrul al doilea de 2.396 lei, iar cheltuielile de 2.155 lei, potrivit datelor anuntate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

"Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in trimestrul II 2012 veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.396 lei pe gospodarie si 833 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.012 lei lunar pe gospodarie (699 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 384 lei lunar pe gospodarie (134 lei pe persoana)", se arata intr-un comunicat al INS.

Salariile si celelalte venituri asociate acestora au format cea mai importanta sursa de venituri (48,9% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul I 2012, respectiv 50,5% in trimestrul II 2012).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,7%), veniturile din agricultura (3,6%), veniturile din activitati neagricole independente (3,0%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,7%).

O pondere importanta detin si veniturile in natura (16%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,1%).

Citește și
Bani
Cheltuim mai mult decat incasam. Cum stau romanii cu banii
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta.

Astfel, in trimestrul II 2012 veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 27,8% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 10,2% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 62,8% din salarii, de 23,1% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 8,0% din total.

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 37,6% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (28,5% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 9,1% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural.

O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (29,6%) si celor din prestatii sociale (24,7%).

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul II 2012, in medie de 2.155 lei lunar pe gospodarie (749 lei pe persoana) si au reprezentat 89,9% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,3%).

Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta.

Astfel, in timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum, este mai mare in urban fata de rural cu 398 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 16 lei, noteaza INS.

Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 42,6% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 18,8% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum, produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul II 2012, in medie, 43,1% din consumul gospodariilor.

O componenta a consumului cu pondere relativ mare in cheltuieli este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul II 2012 aceasta a reprezentat 19,3% din cheltuielile totale de consum.

In cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere a detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (15,3%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,4%) si cele pentru educatie (0,7%).

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Cum evitam criza: Romania trebuie sa renunte la traiul pe datorie - sa cheltuim doar cat producem
Cum evitam criza: Romania trebuie sa renunte la traiul pe datorie - sa cheltuim doar cat producem

O noua criza internationala bate inclusiv la usa Romaniei. De data aceasta este vorba despre o criza a datoriilor statelor - nu mai este in discutie falimentul unor banci, ci al unor tari intregi.

Cheltuim mai mult decat incasam. Cum stau romanii cu banii
Cheltuim mai mult decat incasam. Cum stau romanii cu banii

Datele Institutului National de Statistica arata ca veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii au crescut in ultimul trimestru din 2010, fata de cele trei luni anterioare, cu 3,4%, ajungand la 2.308 lei. Si cheltuielile au crescut, insa mai mult.

Cheltuim tot ce castigam, iar 40% din salariu se duce pe mancare
Cheltuim tot ce castigam, iar 40% din salariu se duce pe mancare

Pentru cei care mai aveau nevoie de o confirmare, Institutul de Statistica anunta ca romanii isi dau aproape toti banii pe mancare si nu reusesc sa puna nimic deoparte.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane
Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane

Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.