Cum evitam criza: Romania trebuie sa renunte la traiul pe datorie - sa cheltuim doar cat producem
O noua criza internationala bate inclusiv la usa Romaniei. De data aceasta este vorba despre o criza a datoriilor statelor - nu mai este in discutie falimentul unor banci, ci al unor tari intregi.
In noile conditii, Romania nu isi mai permite sa traiasca din deficite bugetare, adica sa-si achite facturile din imprumuturi luate din strainatate, pentru ca si costul acestora e in crestere. Iar politicienii din toate partidele trebuie sa inteleaga ca traiul pe datorie este din ce in ce mai periculos.
Romania va avea anul viitor o datorie publica de 235 de miliarde de lei, adica 56 de miliarde de euro. Este vorba aici de imprumuturile guvernului, firmelor, ministerelor sau ale primariilor. Suma creste de la un an la altul, pentru ca la fiecare scadenta facem noi imprumuturi, ca sa le achitam pe cele vechi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Strategia nu mai functioneaza insa intr-o lume in care dobanzile cresc de la o zi la alta.
Si Guvernul se intinde in fiecare an mai mult decat ii este plapuma. Este vorba aici de deficitul bugetar. Anul viitor ar trebui sa fie 3% din PIB. Adica vom cheltui cu 4 miliarde de euro mai mult decat incasam. Bani pe care trebuie sa-i imprumutam. Iar din cauza turbulentelor de pe pietele externe, costul imprumuturilor pentru Romania s-a dublat.
Solutia este simpla. Ca sa fim cat mai feriti de noul val al crizei, Romania trebuie sa renunte la traiul pe datorie. Iar in bugetul pe 2012 ar trebui sa cheltuim doar cat producem.
In prezent, toate marile economii cauta solutii pentru a-si reduce deficitele bugetare si datoria publica. Spania si Italia, in primul rand. Masurile includ - ca la noi - disponibilizari, impozite mai mari si reducerea pensiilor sau a salariilor.