Statul roman se imprumuta cu 100 de milioane de lei de la cetateni. Ponta: "Este cel mai sigur mod, nu se pot pierde banii"
Miercuri, Finantele au lansat pentru prima data in Romania o emisiune de titluri de stat care pot fi achizionate de oricine si care sunt tranzactionate prin Bursa de Valori.
Este vorba despre o emisiune de titluri de stat destinate populatiei, numite FIDELIS si emise de Ministerul de Finante. Emisiunea este derulata prin Bursa de Valori Bucuresti iar marele avanta al unei investitii in aceste titluri este ca veniturile nu sunt impozabile.
„Intr-un fel, astazi este o premiera absoluta: titluri de stat care pot fi achizitionate de catre persoanele fizice - un instrument pe care tarile si economiile dezvoltate il folosesc de foarte mult timp, cu foarte mare eficienta”, a declarat premierul Victor Ponta la lansarea programului FIDELIS. „Noi nu l-am mai folosit pana acum. Incercam sa explicam persoanelor fizice ca banii pe care vor sa-i economiseasca isi au un loc excelent in titlurile de stat. Evident, garantate de Guvern cu o dobanda care sa tina cont de realitatea pietei si, intr-un fel, un mod de economisire pe care romanii nu l-au mai folosit pana acum. Este cel mai sigur mod, nu se pot pierde banii”, da asigurari premierul, citat de Agerpres.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Ultima emisiune de titluri de stat destinate cetatenilor obisnuiti a fost lansata in 2005. Acestea utilizau ca referinta pentru randament rata inflatiei, dar nu erau tranzactionabile pe piata liber, ceea ce inseamna ca investitorul avea practic banii blocati pe toata durata de existenta a titlului – doi sau trei ani.
Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Enache Jiru, a explicat si avantajele acestor titluri: "Siguranta, de unde pleaca si numele programului Fidelis, care inseamna incredere, siguranta economisirii. Un altul este dobanda. La un depozit bancar, la 2 ani de exemplu, daca dumneavoastra ati scoate depozitul dupa un an, ati pierde dobanda acumulata. Acest titlu va permite tocmai vanzarea lui si a iesi oricand din tranzactie, avand dobanda la zi la momentul vanzarii. Zi de zi cumulati dobanda si acesta este principalul aspectul pozitiv", a spus Jiru, intr-o conferinta prilejuita de prezentarea programului Fidelis.
"Un alt avantaj mare este ca veniturile care provin din investitii in titluri de stat nu sunt impozabile, spre deosebire de depozitul bancar. Dezavantajul este ca, in cazul vanzarii (titlului de stat - n. r.) inainte de scadenta, ca orice valoare mobiliara care fluctueaza pe piata, pretul poate fi mai mic sau mai mare la momentul vanzarii", a explicat secretarul de stat.
Emitent al emisiunii titlurilor de stat (programul Fidelis) este Ministerul Finantelor Publice. Valoarea initiala programului este de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea majorarii daca cererea este mare. Valoarea nominala a unui titlu de stat este de 1.000 de lei, scadenta este la 2 ani, iar sindicatul de intermediere este format din BCR, BRD si Raiffeisen Bank. Perioada de oferta este intre 8 si 19 iunie, iar programul de subscriere este intre orele 9,00 si 17,00 ale fiecarei zi lucratoare, cu exceptia ultimei zile, cand va fi intre 9,00 si 13,00.
Sursa: Agerpres
Etichete: dobanda, investitii, titluri de stat, finante, bursa, victor ponta,
Dată publicare:
03-06-2015 11:39