Sperante pentru zeci de mii de clienti ai bancilor din Romania. Decizia care i-ar putea scapa de comisioanele abuzive
O decizie luata de autoritati le da sperante zecilor de mii de clienti ai bancilor din Romania. ANPC vrea sa-i reprezinte in instanta pe cei care au comisioane sau clauze abuzive, desi au semnat un act aditional prin care erau de acord cu acestea.
Presedintele Autoritatii spune ca romanii nu au avut de ales si ca bancherii ar fi abuzat de o pozitie dominanta. Pe de alta parte, cei care au refuzat actele aditionale, si au castigat procesele, au primit deja mii de euro.
Ilie Balasoiu a refuzat sa semneze un act aditional prin care banca incerca sa intre in legalitate si sa-i introduca in rata mai multe comisioane abuzive. La un credit de aproximativ 80 de mii de euro, platea o rata de 3.000 de lei. S-a adresat Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, care a mers in instanta in numele sau. Domnul Balasoiu spune ca judecatorul i-a scos toate comisioanele abuzive din contract si a obligat banca sa-i returneze banii platiti ilegal. In total, 10 mii de euro.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Intr-un final, rata sa a scazut pana la 2000 de lei. Din pacate, nu toti clientii bancilor au fost suficient de inspirati sau de informati. Zeci de mii au acceptat clauzele abuzive si comisioanele au fost introduse in rate printr-un act aditional. ANPC-ul a considerat pana acum ca nu poate sa-i ajute pe acesti oameni. Lucrurile s-au schimbat insa.
Marius Dunca, presedinte ANPC: "Clientul nu stia, nu era informat, nu avea cunostinte financiare si juridice ca banca. Banca era pe pozitia dominanta."
Avocatii cred ca numarul romanilor care au semnat acte aditionale oscileaza intre zece si o suta de mii. Foarte important, daca ANPC ar castiga un proces colectiv, comisioanele abuzive vor fi scoase chiar si din contractele celor care au semnat actele aditionale.
Marius Coltuc, avocat: "Banca a intins o capcana. Cred ca in curand urmeaza sa aflam ca Bancile vor pierde un proces cu ANPC-ul."
Potrivit clientilor care au castigat deja procesele, sunt multe comisioane abuzive in contracte care ar putea convinge ANPC sa actioneze banca in judecata. Este vorba despre comisionul de risc, comisionul de administrare, comisionul pentru rezerva minima obligatorie, comisionul de acordare a creditului, comisionul de analiza de dosar.