Sperante pentru zeci de mii de clienti ai bancilor din Romania. Decizia care i-ar putea scapa de comisioanele abuzive

Ultima actualizare: 15-03-2015 07:05

O decizie luata de autoritati le da sperante zecilor de mii de clienti ai bancilor din Romania. ANPC vrea sa-i reprezinte in instanta pe cei care au comisioane sau clauze abuzive, desi au semnat un act aditional prin care erau de acord cu acestea.

Presedintele Autoritatii spune ca romanii nu au avut de ales si ca bancherii ar fi abuzat de o pozitie dominanta. Pe de alta parte, cei care au refuzat actele aditionale, si au castigat procesele, au primit deja mii de euro.

Ilie Balasoiu a refuzat sa semneze un act aditional prin care banca incerca sa intre in legalitate si sa-i introduca in rata mai multe comisioane abuzive. La un credit de aproximativ 80 de mii de euro, platea o rata de 3.000 de lei. S-a adresat Autoritatii pentru Protectia Consumatorului, care a mers in instanta in numele sau. Domnul Balasoiu spune ca judecatorul i-a scos toate comisioanele abuzive din contract si a obligat banca sa-i returneze banii platiti ilegal. In total, 10 mii de euro.

Intr-un final, rata sa a scazut pana la 2000 de lei. Din pacate, nu toti clientii bancilor au fost suficient de inspirati sau de informati. Zeci de mii au acceptat clauzele abuzive si comisioanele au fost introduse in rate printr-un act aditional. ANPC-ul a considerat pana acum ca nu poate sa-i ajute pe acesti oameni. Lucrurile s-au schimbat insa.

Marius Dunca, presedinte ANPC: "Clientul nu stia, nu era informat, nu avea cunostinte financiare si juridice ca banca. Banca era pe pozitia dominanta."

Avocatii cred ca numarul romanilor care au semnat acte aditionale oscileaza intre zece si o suta de mii. Foarte important, daca ANPC ar castiga un proces colectiv, comisioanele abuzive vor fi scoase chiar si din contractele celor care au semnat actele aditionale.

Marius Coltuc, avocat: "Banca a intins o capcana. Cred ca in curand urmeaza sa aflam ca Bancile vor pierde un proces cu ANPC-ul."

Potrivit clientilor care au castigat deja procesele, sunt multe comisioane abuzive in contracte care ar putea convinge ANPC sa actioneze banca in judecata. Este vorba despre comisionul de risc, comisionul de administrare, comisionul pentru rezerva minima obligatorie, comisionul de acordare a creditului, comisionul de analiza de dosar.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO