Prima banca din Romania obligata sa returneze clientilor 2 mil. de euro. Schema prin care a marit abuziv ratele cu 25 la suta

Ultima actualizare: 05-02-2014 07:00

Pentru prima data, o instanta din Romania le da dreptate clientilor impotriva bancilor intr-un proces colectiv. 580 de oameni s-au unit intr-un singur dosar si au avut castig de cauza.

Patru ani si-au cautat dreptatea, insa a meritat, pentru ca ratele le-au scazut acum si cu 35 la suta. Sentinta Tribunalului Bucuresti este irevocabila si obliga Volksbank sa plateasca aproape 2 milioane de euro clientilor ei, care au castigat procesul.

Procesul colectiv a inceput in urma cu aproape 4 ani. Dupa ce au purtat lungi discutii pe internet, oamenii s-au unit intr-un grup si au dat banca in judecata.

Ana-Maria Masoud, clienta: "Am luat 130.000 de euro in 2007. Aveam dobanda 5,95%, peste 2 luni banca mi-a marit-o la 7,45. Am primit o notificare acasa ca s-a marit rata de la 1.000 de euro, la 1.200".

Dupa decizia instantei, Maria a primit 10.000 de euro inapoi, iar rata a scazut la 800 de euro. Si Bogdan este beneficiarul acestei sentinte. Bogdan Bocsan, client: "Am aflat ca plateam un comision de risc care era interzis, nu aveau voie sa-l foloseasca. Era o rata bazata pe hotie, pot sa spun hotie, minciuna. Rata era in jur de 700 de franci si dupa ce s-a scos comisionul a ramasa la 533". Si Bogdan a primit de la banca in jur de 10.000 de franci, pe care ii va rambursa anticipat.

Instanta a constatat ca in contractele de credit existau mai multe clauze abuzive, intre care un comision de risc, dar si faptul ca nu exista o metoda clara de calcul a dobanzii, iar banca isi rezerva dreptul sa o modifice dupa bunul plac.

Dupa proces, instanta a decis sa elimine aceste clauze abuzive, dar si altele care erau in contractele de credit.

Ilie Balasoiu, client: "Comision de monitorizare, de administrare polita, sa inchei polita unde vor ei, puteau declara creditul scadent folosindu-se de situatii abuzive... Priveam cum creste rata de la luna la luna si abia asteptam sa se termine acest proces".

In urma aplicarii deciziei instantei, rata lui a scazut cu 25%. I-au fost returnati si banii platiti drept comision de risc pe durata acestor 4 ani. Ilie Balasoiu: "Banii i-am rambursat anticipat si a scazut scaderea ratei. Acum am 560 de franci de la 800. E foarte bine, suportabila acum".

Alexandra Frunza, purtator de cuvant Volksbank: "Banca pune in aplicare decizia instantei, bani au fost virati in conturile clientilor si asteptam informarea scrisa si sa mai facem ajustari daca e nevoie. E vorba de 6.500 de euro pe contract".

Decizia nu se aplica, insa, tuturor clientilor bancii. Cei nemultumiti trebuie sa dea banca in judecata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO