Bancile castiga peste 200 de milioane de euro/an din comisioane. "De vina" sunt romanii care evita platile cu cardul

Ultima actualizare: 08-11-2014 00:31

Bancile din Romania castiga anual peste 200 de milioane de euro din comisioane doar pentru ca romanii scot bani de la bancomat in loc sa plateasca direct cu cardul.

Estimarea este facuta pe baza datelor Bancii Nationale si a Agentiei Romane pentru Plati Electronice. Fiecare roman care incaseaza salariul sau pensia pe card plateste anual comisioane si taxe de peste 100 de lei. De anul viitor, toate comisioanele vor fi afisate pe ecranul bancomatelor, potrivit unui act normativ publicat zilele acestea in Monitorul Oficial.

"Un roman care isi incaseaza salariul pe card, 1700 de lei sa spunem, cat este salariul mediu net pe economie in acest moment, merge la bancomat. Scoate, in medie, o data pe saptamana cate 300 de lei, iar la fiecare operatiune banca ii opreste 0,2% - 2 lei si 40 de bani pe luna pentru suma noastra. Dar nu gasim mereu bancomate ale bancii care ne-a emis cardul si atunci, fiindca ne grabim, mergem si la ATM-urile altor banci. Comisioanele sunt mai mari aici, adica lasam cate 6 lei pe luna, desi am scos sume mai mici. In total bancile castiga 100 de lei pe an pe seama noastra, doar pentru ca noi vrem sa avem bani "cash" in portofel. Daca am plati la comercianti direct cu un card, atunci comisioanele ar fi ZERO", explica Mihai Peticila, corespondent ProTV.

In Romania sunt peste 10 milioane de carduri active, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Media comisioanelor incasate anual pentru fiecare card in parte este de 100 de lei. Cu alte cuvinte, bancile aduna peste 1 miliard de lei sau 240 de milioane de euro din operatiunile acestor instrumente de plata.

Banii lichizi implica si cheltuieli de securitate mai mari, cheltuieli cu intretinerea bancomatelor, cu alimentarea lor, spun bancile. Pentru ca bancherii s-ar fi folosit de comisioanele tot mai mari pentru a-si majora profiturile, cei de la Protectia Consumatorului au dat saptamana aceasta un ordin prin care aceste taxe bancare vor fi afisate la bancomat.

"Sa-mi dea mie posibiliatatea daca vreau sa fac tranzactia sau nu. Daca nu sa ma retrag din tranzactie. Trebuie sa apara in procent X la suta cat sunt comisionat. Bancile au termen 120 de zile sa implementeze acest ordin", explica Marius Alexandru Dunca, presedintele ANPC.

Clientul va trebui sa fie ori foarte bun la matematica, ori sa aiba un calculator pentru a transforma procentele in bani. Bancile s-au impotrivit masurii, iar acum nu o comenteaza, dar spun ca orice cost suplimentar se va transfera catre posesorul de card. Asa ca nu e de mirare daca pana in primavara nu vom asista la o crestere a comisioanelor de administrare, de afisare a soldului sau de retragere.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO